Producție de energie în largul Mării Negre Legea privind energia eoliană offshore, adoptată de Camera Deputaților







 
  • Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională, a adoptat astăzi, în plen, unul dintre cele mai importante proiecte de lege în domeniul energiei din ultimii ani - Legea privind energia eoliană offshore, proiect de lege inițiat de către Ministerul Energiei.
 
Prin proiectul de lege votat astăzi, România a făcut un pas important în direcția promovării energiei regenerabile în țara noastră. Adoptarea unui cadru legislativ pentru demararea exploatării resurselor eoliene offshore ale României este un demers vital în asigurarea independenței și rezilienței energetice a României, fiind, totodată, și o asumare făcută de țara noastră în Planul Național de Redresare și Reziliență.
 
Sebastian Burduja, ministrul Energiei:
  • „România a intrat în linie dreaptă către producția de energie eoliană în largul Mării Negre. În ritmul impus de proiectul de lege, în anul 2032 vom putea avea în Sistemul Energetic Național primul MW de energie eoliană produsă offshore. Totodată, producerea de energie eoliană offshore ne va permite consolidarea industriei românești prin producerea autohtonă de hidrogen verde și produse cu valoare adăugată bazate pe amoniac verde.  Datele Băncii Mondiale ne arată că România are un potențial eolian offshore de 76 GW putere instalată, fiind un mediu propice dezvoltării acestui tip de energie regenerabilă. Prin intermediul acestui proiect, România face progrese în realizarea obiectivelor de tranziție și decarbonare a sistemului energetic, precum și în consolidarea statutului de lider regional în domeniul energiei. Adoptarea acestui proiect de lege este un pas concret pentru promovarea viziunii pe care am anunțat încă din prima zi a mandatului meu: energie sigură, ieftină și verde pentru toți cetățenii României”.
 
Pentru operaționalizarea investițiilor în energia eoliană offshore, Ministerul Energiei va demara, în termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a legii, un studiu de specialitate în baza căruia va fi pregătită procedura de concesiune și activitățile de explorare, construcție a centralelor electrice eoliene offshore și exploatare a acestora. Printre altele, studiul va determina perimetrele maritime pe care Ministerul Energiei le va concesiona, ținând cont de: potențialul eolian al acestora, posibilitățile de evacuare a energiei electrice eoliene offshore, precum și de restricțiile impuse de Planul de amenajare a spațiului maritim, inclusiv cele în materie de protejare a biodiversității și mediului înconjurător.
 
În baza studiului, până la data de 31 martie 2025, Guvernul va aproba perimetrele eoliene offshore, iar până la 30 iunie 2025 actele subsecvente de punere în aplicare a legii, urmând apoi ca Ministerul Energiei să inițieze o procedură competitivă de atribuire a contractelor de concesiune. Tot până la momentul 30 iunie 2025, Guvernul va adopta și valoarea redevenței pe care concesionarii o vor plăti statului român, aceasta fiind determinată pe baza rezultatelor studiului derulat de către Ministerul Energiei.
 
Ca urmare a acestui studiu, perimetrele care vor fi scoase la concesiune vor fi deja validate ca fiind conforme pentru exploatarea energiei eoliene offshore, și anume:

(a) se află într-o zonă cu potențial eolian ridicat;
(b) amplasarea perimetrului permite evacuarea energiei electrice;
(c) nu afectează biodiversitatea maritimă, inclusiv culoarul de zbor a păsărilor;

(d) poziționarea perimetrelor nu interacționează cu alte activități economice sau militare din spațiul românesc al Mării Negre.
 
Implementarea în România a proiectelor de producere a energiei eoliene offshore implică nu doar concursul Ministerului Energiei, dar și pe cel al Autorității Competente de Reglementare a Operațiunilor (aflată sub SGG, cea care va emite aprobările de dezvoltare), Ministerului Mediului, Transelectrica, ANRE, Ministerului Apărării, Poliției de Frontieră etc.
 
 Citește și
S-a stabilit cadrul de funcționare a mecanismului Contractelor pentru Diferență
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Proiectul de lege privind energia eoliană offshore, dezbătută în plen de Senatul României

28 Feb 2024 532

Ministrul Virgil Popescu „Legea offshore nu a mai speriat investitorii. De la 1 iulie începem să scădem dependența de gazul rusesc“

13 Jun 2022 1217

Legea offshore, publicată în Monitorul Oficial Extracția gazelor din Marea Neagră poate începe

26 May 2022 1176

Ministrul energiei, Virgil Popescu "România poate începe oficial exploatarea gazelor din Marea Neagră"

25 May 2022 1275

Legea offshore, privind exploatarea gazelor din Marea Neagră, promulgată de preşedintele Iohannis

25 May 2022 1244

Ministrul Energiei despre legea offshore „Odată cu începerea investiţiilor în Marea Neagră, România va deveni independentă energetic“

18 May 2022 1113

Scandal în Parlament! Simion „Nu înţelegem graba cu care legea offshore e dezbătută”

17 May 2022 1478

Florin Cîțu „Legea offshore va fi votată miercuri şi va merge imediat la Camera Deputaţilor“

09 May 2022 1583

Avizarea legii offshore, amânată de Consiliul Economic și Social

27 Apr 2022 1268

Virgil Popescu, după depunerea legii offshore în Parlament „Primele gaze din Marea Neagră vor ieşi în a doua partea a acestui an“

15 Apr 2022 1242

Premierul Nicolae Ciucă „Am depus azi în Parlament, ca lideri ai Coaliției, Legea offshore“

15 Apr 2022 1145

Proiectul legii offshore va fi depus mâine în Parlamentul României

14 Apr 2022 1372

Virgil Popescu spune că Legea offshore va fi modificată în actuala sesiune parlamentară

14 Jan 2022 1229

Hotelul Vega, deţinut de Gabriel Comănescu, garanție imobiliară pentru un împrumut acordat societății GSP Offshore

01 May 2020 9452

Economica.net Guvernul modifică legea offshore, în favoarea investitorilor

21 Sep 2019 2322