Legea privind deconspirarea lucrătorilor şi colaboratorilor Securităţii, modificată!

Pe 26 iulie a fost promulgată Legea pentru modificarea Ordonanţei de Urgenţă nr.24 din 5 martie 2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii. Iniţiatorul a precizat în expunerea de motive că, „la mai bine de 27 de ani de la căderea regimului comunist, încă mai există dispoziţii legale care, în ciuda scopului urmărit de ansamblul legii, permit ascunderea adevărului în ceea ce priveşte calitatea de lucrător sau colaborator al fostei Securităţi”.
 
De altfel, prin modificarea legii, se vor grăbi procedurile de confirmare sau infirmare a calităţii de lucrător sau colaborator al Securităţii pentru persoanele cu funcţii publice. La articolul 5, alin (1), se modifică şi va avea următorul conţinut: „(1) Persoanele care candidează au fost alese sau au fost numite în una dintre demnităţile ori funcţiile prevăzute la art.3, cu excepţia celor care la data de 22 decembrie 1989 nu împliniseră vârsta de 16 ani, fac o declaraţie pe propria răspundere, conform modelului prevăzut în anexa la prezenta ordonanţă de urgenţă, în sensul că au avut sau nu calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia. Verificarea calităţii de lucrător al Securităţii ori de colaborator al acesteia se face din oficiu pentru persoanele care au candidat, au fost alese sau numite în demnităţile ori în funcţiile prevăzute la art.3, inclusiv pentru cele aflate în exerciţiul respectivelor demnităţi ori funcţii la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.”
 
La Articolul 32 se modifică şi va avea următorul conţinut: „În cazul în care, urmare a preluării prevăzute la art.31, rezultă documente şi informaţii noi şi neprocesate cu privire la calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia a unei persoane pentru care a fost emisă anterior prezentei ordonanţe de urgenţă o decizie de neapartenenţă sau de necolaborare cu Securitatea, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii iniţiază şi aplică, în mod corespunzător, procedura cuprinsă în prezenta ordonanţă de urgenţă”.
 
Conform art. 1 din OUG 24/2008, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii comunică în scris, la cerere, identitatea (numele, prenumele, numele părinţilor, data şi locul naşterii) persoanelor care au transmis informaţii Securităţii în mod conspirat şi au contribuit astfel la instrumentarea dosarelor studiate de petenţi, în temeiul dreptului de acces la dosar. Consiliul comunică în scris datele de identitate ale informatorilor numai dacă acestea pot fi stabilite cu certitudine, în condiţiile legii.
 
Totodată, conform art. 1 al. 7, Consiliul verifică, la cerere, şi ofiţerii de Securitate sau de Miliţie care au contribuit la instrumentarea dosarelor studiate de petenţi, întocmind note de constatare pe care le transmite Curţii de Apel Bucureşti, instanţa de contencios administrativ.
 
Notele de constatare se emit atunci când se identifică documente care atestă încălcarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, Consiliul solicitând instanţei constatarea calităţii de lucrător al Securităţii. Lista nominală a ofiţerilor pentru care Consiliul a solicitat Curţii de Apel Bucureşti constatarea calităţii de lucrător al Securităţii, conform OUG 24/2008, este disponibilă pe site, în Anexa la Rapoartele anuale de activitate ale instituţiei.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MAEParticiparea secretarului de stat pentru afaceri strategice Ana Tinca la a doua ediție a Conferinței privind securitatea Mării Negre de sub egida Platformei Crimeea

17 Apr 2024 273

Raportul CSAT pe 2023 Securitatea în regiunea Mării Negre, în deteriorare pe fondul „agresiunii Federaţiei Ruse asupra Ucrainei”

16 Apr 2024 487

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă „România este alături de Israel și poporul israelian și condamnă ferm atacul Iranului asupra acestuia“

14 Apr 2024 395

Premierul Marcel Ciolacu „Suntem pe deplin solidari cu poporul israelian în faţa atacului Iranului“

14 Apr 2024 392

Acțiune împotriva pescuitului ilegal pe Dunăre Poliția Transporturilor Navale intervine într-o operațiune în zona Hârșova - Ghinărești (FOTO)

13 Apr 2024 564

Accident evitat în ultima clipă de vigilența mecanicului de locomotivă! Incredibil cum a fost surprins un echipaj de pompieri

11 Apr 2024 911

ABADL Constanța caută firmă de pază!

10 Apr 2024 590

ITM Constanța Concursul național „Știu şi aplic - Securitatea şi sănătatea în muncă se dobândește de pe băncile școlii” (FOTO)

10 Apr 2024 423

ITMConcursul național „Ştiu şi aplic - Securitatea şi sănătatea în muncă se dobândeşte de pe băncile şcolii”

10 Apr 2024 301

MAEParticiparea secretarului de stat Ana Tinca la conferința „Schimbarea dinamicii în regiunea extinsă a Mării Negre”

21 Mar 2024 374

Ședinţă CSAT Sprijin NATO pentru securitatea României. Focus pe Zona Dunării și Mării Negre

21 Feb 2024 630

MAEParticiparea ministrului de externe Luminița Odobescu la prima zi a Conferinței de Securitate de la München

19 Feb 2024 504

Ministrului de Externe, Luminița Odobescu, prezentă la prima zi a Conferinței de Securitate de la München. Una dintre temele abordate, securitatea la Marea Neagră (GALERIE FOTO)

17 Feb 2024 512

Președintele României, Klaus Iohannis „Apartenența deplină a României la Spațiul Schengen cât mai curând va întări considerabil Uniunea”

07 Feb 2024 523

Guvernul României a adoptat consolidarea legislației de securitate și apărare cibernetică a țării, inițiată de MCID

31 Jan 2024 728