Lista alimentelor cu puține calorii care țin de foame. Mihaela Bilic "Cartofii și orezul consumați-le după ce s-au răcit"

Nutriționista Mihaela Bilic a publicat o listă cu alimente care au puține calorii și în același timp ne dau senzația de sațietate

"Ca să ne păcălim instinctele trebuie să fim isteți și să alegem alimentele cu putere sațiogenă crescută, care ne satură cu puține calorii", a scris Mihaela Bilic pe pagina sa de pe Facebook.



Cele două categorii de nutrienți care dau senzația de sațietate




"Cele două categorii de nutrienți care dau senzația de sațietate sunt fibrele care au volum mare și dau efect de stomac plin și proteinele care sunt greu de digerat/metabolizat.


Alimentele eficiente când vorbim de sațietate maximă și aport caloric redus



"Pe primul loc avem oul fiert, produsul cu cea mai mare putere sațiogenă pentru numai 80 cal. 



Urmează apoi carnea, indiferent de culoare și de animalul de la care provine. Proteinele din carne se spune că au calorii negative, țin de foame multe ore iar organismul cheltuiește energie pentru metabolizarea lor. Deci carnea nu îngrașă, ci mai degrabă ajută la slăbit. 


Peștele în general și peștele gras în special intră tot la categoria proteine cu efect sațiogen. În plus avem și efectul antiinflamator produs de acizii grași omega 3. Cât despre proteinele de origine vegetală, aveți încredere în leguminoasele de tip fasole boabe, mazăre, linte, năut.



Din categoria făinoase, pastele fierte al dente și cartofii în coajă sunt produsele care ne satură fără să ne pună în pericol silueta. Nu gătiți pastele până s-au înmuiat de tot, iar cartofii și orezul consumați-le după ce s-au răcit. O parte din amidon nu se mai absoarbe, deci umplem burta eficient cu mai puține calorii. Și pâinea integrală bogată în tărâțe este de preferat variantei albe și pufoase. De data asta conținutul mare de fibre blochează o parte din amidon, indicele glicemic scade iar senzația de sațietate crește. 




Deși conține peste 90% apă supa și ciorba ne satură cu puține calorii. Se numește paradoxul ciorbei și s-a dovedit că stă în stomac de două ori mai mult timp decât un felul doi. Așa că nu ezitați să începeți masa o supă dacă vreți să umpleți stomacul repede. Iar dacă sunteți la cură de slăbire mâncați DOAR supă, ca fel unic! Și puneți lângă ea și un ardei iute, ca să accelerați metabolismul". 


Desertul


"Fructele bogate în pectină precum merele, perele, gutuile și caisele au avantajul că satură rapid. Pectina este o fibră solubilă care se umflă în contact cu apa, scade absorția de zahăr din intestin și crește senzația de sațietate." 


Gustările


"Morcovul este leguma ideală când vrem să umplem stomacul cu ceva de ronțăit. Iar dacă preferați gustul sărat, porumbul expandat cu aer este prietenul vostru, adică popcorn și pufuleți", a scris Mihaela Bilic pe pagina sa de pe Facebook.

Foto Pixabay

Sursa Facebook/ Mihaela Bilic

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nutritionista Mihaela Bilic Care sunt cele mai bune surse de magneziu, un mineral indispensabil funcționării optime a organismului

09 May 2022 3713

10 măsuri alimentare care pot stimula metabolismul. Cum ne ajută consumul de alimente și băuturi calde sau reci

19 Mar 2022 1758

De unde ideea de a topi ciocolata și a o transforma într-o băutură?

25 Dec 2021 2003