MAE Diplomat rus, declarat persona non grata pe teritoriul României



Ministerul Afacerilor Externe informează că autoritățile române au decis declararea persona non grata pe teritoriul României a unui diplomat din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, pentru activități care contravin prevederilor Convenției de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice.

Aceste elemente au fost comunicate părții ruse astăzi, 24 mai 2024, în cursul convocării la sediul MAE, din dispoziția Ministrului Afacerilor Externe Luminița Odobescu, a însărcinatului cu afaceri a.i. al Federației Ruse la București.

Tot astăzi, 24 mai 2024 procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus reținerea unui inculpat (cetățean român), cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de trădare.

Din probatoriul administrat în cauză a reieșit că începând cu anul 2022 acesta a procedat la supravegherea unor obiective militare românești sau aparținând NATO amplasate în proximitatea municipiului Tulcea, colectând informații cu caracter militar și efectuând fotografii privind tehnica militară de luptă și deplasarea personalului în zona de graniță cu Ucraina, pe care le-a transmis către diplomați din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București.

În urma perchezițiilor domiciliare efectuate au fost identificate și ridicate mai multe mijloace de probă.

A fost sesizată Curtea de Apel București care a dispus arestarea preventivă a inculpatului pentru o perioadă de 30 de zile. 

Citește și:
Totul s-a întâmplat la Tulcea!DIICOT acuză - trădare! Fotografii cu obiective militare NATO, din Tulcea, transmise către diplomați din Ambasada Federației Ruse

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE. Dorin Popescu - „Federația Rusă iubește impredictibilitatea. Moscova nu își permite o acțiune de amploare în Ucraina, ignorând elementul de surpriză strategică”

16 Feb 2022 2158

România expulzează un diplomat rus. Ce spune MAE despre motivul acestei decizii

26 Apr 2021 1168

MAE confirmă expulzarea unui diplomat român de către Federația Rusă

30 Mar 2018 1677

Cazul Skripal. Diplomat rus al Ambasadei Federației Ruse la București, expulzat din România

26 Mar 2018 1558

Un diplomat rus găsit mort la Atena

09 Jan 2017 2095