MApN România a semnat acordul cu SUA privind înzestrarea cu sistemul de instalații mobile de lansare rachete antinavă

  • Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a semnat, prin Direcţia generală pentru armamente, acordul de tip Guvern la Guvern cu Statele Unite ale Americii aferent programului de înzestrare „Sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă” (SIML)
Ministerul Apărării Naționale a semnat, prin Direcția generală pentru armamente, acordul de tip Guvern la Guvern cu Statele Unite ale Americii aferent programului de înzestrare „Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă”.

SIML reprezintă produsul militar destinat pentru apărarea zonelor costiere şi de litoral împotriva ameninţărilor navelor de suprafaţă, având capacitatea de a coopera cu nave, aeronave şi echipamente proprii şi ale aliaţilor, utilizând datele furnizate de către acestea şi viceversa, folosind sisteme de legături de date şi canale de comunicaţii protejate, pentru executarea atacului cu rachetele antinavă.

Prin realizarea acestei capabilități, Forţele Navale Române vor dispune de un sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă nou, modern, testat, operațional și interoperabil în cadrul NATO, adaptat misiunilor actuale, împreună cu instruirea privind folosirea în luptă a sistemului şi actualizarea permanentă a bazelor de date specifice SIML, constituind o necesitate esenţială ce va trebui satisfăcută în cel mai scurt timp posibil.

Prin semnarea acestui document, s-a atribuit Guvernului Statelor Unite ale Americii contractul de tip Letter of Offer and Acceptance (LOA), specific Programului Foreign Military Sales – FMS, conform prevederilor Legii nr. 37/2021 pentru realizarea „Capabilității de luptă împotriva navelor de suprafață”.

Derularea contractului va avea loc în perioada 2021-2024, iar „Sistemul de instalații mobile de lansare rachete antinavă” va fi livrat în trimestrul IV al anului 2024.

Conform actului normativ menționat, producătorul SIML are obligativitatea de a constitui o capacitate de producție și realizare a mentenanței la nivelul unui operator economic din industria națională de apărare, așa cum este definit la art. 3 lit. s) din Legea nr.232/2016 privind industria națională de apărare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, cu modificările și completările ulterioare.

Operatorul economic va fi selectat de producătorul SIML, cu acordul Guvernului României.

Sistemul de instalații mobile de lansare rachete antinavă include, fără a se limita la acestea, patru instalații mobile de lansare, platforme de comandă-control-comunicații, platforme de transport și încărcare-descărcare, senzori, suport logistic inițial, mentenanță și echipamente de testare, echipamente criptografice și cu regim special, asistență de specialitate, instruirea personalului la toate nivelurile necesare, inclusiv folosirea în luptă, echipamente de instruire, precum și baze de date specifice SIML.

Costurile programului de înzestrare „Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă”, în configurația cuprinsă în legea care a fost aprobată de Parlamentul României, sunt estimate la 286 milioane USD, fără TVA, urmând ca valoarea exactă să fie stabilită în urma derulării procedurii de achiziție.


 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Astăzi, 10 iunie, îi sărbătorim pe paraşutiştii militari, luptători de excepţie ai armatei române

10 Jun 2021 346

Alertă pe Marea Neagră. Un avion Mig 29 s-a prăbușit în timpul unor exerciții militare

09 Jun 2021 784

MApN Comemorare a militarilor decedați în 2010, în catastrofa aviatică din Munții Bucegi

07 Jun 2021 437

ZIUA LIVE Prof. dr. Vasile Nicoară, directorul Colegiului „Mircea cel Bătrân” - „Nu aș fi putut face nimic dacă nu era o școală mare, cu tradiție”

02 Jun 2021 754

Unde a făcut ÎPS Teodosie armata. Cu ce colegi celebri a fost sub arme

01 Jun 2021 1521

Știați că….? La această dată s-a născut cântărețul Nicu Alifantis

31 May 2021 407

„Drumul către o pace durabilă- să fructificăm capacitățile tinerilor în procesele de pace și securitate“ Ziua Internațională a Forțelor ONU de menținere a Păcii

29 May 2021 700

Ziua Financiarului Militar. MApN „La mulţi ani colegilor din structurile financiar-contabile!“

20 May 2021 594

Webinar la MApN în Săptămâna Guvernării Deschise. Când va avea loc și cine va susține prezentări

18 May 2021 501

Sărbătoare în Armata României! Poliția Militară, la ceas aniversar

15 May 2021 320

Generalul (r) Gherghe, fostul adjunct al serviciului de informații din Armata României, ar putea fi pus azi în libertate

23 Apr 2021 837

Oficial! Veste proastă pentru generalul (r) Gherghe, fostul adjunct al serviciului de informații din Armata României

19 Apr 2021 1099

Forțele aliate se retrag din Afganistan Lista militarilor români ucişi în misiunile executate în teatrele de operaţii

16 Apr 2021 1062

#DobrogeaDigitală Preoții refugiați din Basarabia și Bucovina de Nord, încadrați în Episcopia Tomisului, în 1946

14 Apr 2021 1911

Webinar organizat în premieră de MApN și NSC. Care este tema acestuia

12 Apr 2021 490