Marcel Ciolacu „În contextul primei ședințe comune de Guvern, am semnat documente în domenii extrem de relevante pentru relațiile noastre“ (VIDEO)

Foto GuvernPremierul Marcel Ciolacu a participat astăzi, la Kiev, la prima ședință comună a Guvernelor României și Ucrainei și a avut întrevederi oficiale cu președintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, cu prim-ministrul ucrainean, Denys Shmyhal, și cu președintele Radei Supreme, Ruslan Stefanchuk.

Prima ședință comună a Guvernelor României și Ucrainei este un moment istoric pentru că reprezintă primul pas concret în realizarea Parteneriatului Strategic convenit între țările noastre, apropiate și prin viziuni comune care țin de respectarea valorilor democratice fundamentale, a subliniat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

”În contextul primei ședințe comune de Guvern, am semnat documente în domenii extrem de relevante pentru relațiile noastre. Pe baza dialogului am găsit formula cea mai potrivită pentru a asigura tranzitul cerealelor din Ucraina, protejând, totodată, piața românească și interesele producătorilor agricoli români. Am setat împreună un model foarte bun de cooperare în acest domeniu. Reiterez angajamentul Guvernului român de a dubla capacitatea de tranzit lunară,  până la sfârșitul anului”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.


Comisia Europeană a salutat Memorandumul de Înțelegere între Guvernul României și Guvernul Ucrainei privind consolidarea cooperării în asigurarea tranzitului sigur al produselor ucrainene și a subliniat că acest aranjament va crește capacitatea Căilor Solidarității, iar România are un rol esențial în acest sens.

Potrivit Guvernului României, România va beneficia de o finanțare europeană de 1,2 miliarde de euro pentru modernizarea a șase puncte de trecere a frontierei la granița de nord și amenajarea altor opt puncte, decizii care vor îmbunătăți fluxul de trecere a frontierei între România și Ucraina, va servi nevoilor imediate de import și export ale țării vecine afectate de război și o va ancora ferm în zona de transport a Uniunii Europene.

Premierul României a apreciat rezultatele concrete, pe toate palierele, obținute în cadrul primei vizite de lucru la Kiev, de la preluarea mandatului, premise puternice pentru a concretiza viziunea Parteneriatului Strategic în beneficiul cetățenilor.

În contextul ședinței comune a Guvernelor României și Ucrainei au fost semnate următoarele documente bilaterale:

1. Declarație comună a Prim-Miniștrilor României și Ucrainei privind rezultatele primei întrevederi a Cabinetului de miniștri ai României și Ucrainei

2. Memorandum de Înțelegere între Guvernul României și Guvernul Ucrainei privind consolidarea cooperării în asigurarea tranzitului sigur al produselor ucrainene: (care include) Anexă - Strategia privind dezvoltarea punctelor de trecere a frontierei Ucraina-România și a infrastructurii rutiere conexe

3. Acord între Cabinetul de Miniștri al Ucrainei și Guvernul României privind construcția podului rutier de frontieră peste râul Tisa la frontiera româno-ucraineană, între localitățile Bila Tserkva (Ucraina) și Sighetu Marmației (România)


4. Protocol de implementare între Cabinetul de Miniștri al Ucrainei și Guvernul României a Acordului între Ucraina și Comunitatea Europeană privind readmisia persoanelor

5. Memorandum de înțelegere între Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului din România și Ministerul pentru Industrii Strategice al Ucrainei privind cooperarea în domeniul industriei de apărare

6. Memorandum de Înțelegere în domeniul farmaceutic

7. Declarație de intenție între Ministerul Sănătății din România și Ministerul Sănătății din Ucraina

Alături de șeful Executivului, la ședința comună a Guvernelor român și ucrainean, au participat: vicepremierul Marian Neașcu, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, ministrul energiei, Sebastian Burduja, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, Ștefan-Radu Oprea, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, Ionel Scrioșteanu, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Dr. Raed Arafat.

Citește și: 

Premierul Marcel Ciolacu„Limba oficială pentru minoritatea română din Ucraina este începând de astăzi limba română“

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Mircea Geoană - „Am un job de făcut la NATO până la finalul mandatului însă am și obligații ca lider politic și vreau să dau din experiența mea" (VIDEO)

13 Nov 2023 1536

ZIUA LIVE Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană - Sper din toată inima ca România să intre în Schengen (GALERIE FOTO+VIDEO)

13 Nov 2023 1043

ZIUA LIVE Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, despre o eventuală candidatură la președinția României

12 Nov 2023 1288

Delegație din Ucraina, în vizită la DGA. Cooperare în combaterea contrabandei și a corupției

23 Oct 2023 926

Întrevedere a ministrului Angel Tîlvăr, la Kiev, cu omologul ucrainean! Ce subiecte au fost analizate

18 Oct 2023 850

Guvernul RomânieiVizita la Kiev are doua obiective clare

18 Oct 2023 503

Zelenski în România România și Ucraina au semnat Parteneriatul strategic dintre cele două țări

10 Oct 2023 961

Un detașament al Forțelor Aeriene Turce va executa misiuni de poliție aeriană de pe Baza 86 Aeriană de la Fetești sub comanda NATO

07 Oct 2023 797

Surse Volodimir Zelenski, așteptat în vizită în România

06 Oct 2023 1162

Ministerul Afacerilor Externe Premierul Ciolacu, întâlnire cu Prim-ministrul Ucrainei, Denys Shymal, la Palatul Victoria

18 Aug 2023 749

Joe Biden, vizită-surpriză în Kiev (VIDEO)

20 Feb 2023 1483

În vizită la Londra, Volodimir Zelenski le cere aliaţilor Ucrainei avioane de luptă

08 Feb 2023 1215

Delegație a Comisiei de Libertăți civile, justiție și afaceri interne a Parlamentului European, în vizită în România

20 Sep 2022 999

Deputatul Bogdan Huțucă, după vizita de lucru din Portul Constanța „Am discutat despre provocările pe care le întâmpină România, în contextul generat de situația din Ucraina“

21 Jun 2022 1350

Președintele Klaus Iohannis, în vizită oficială la Kiev, Ucraina (GALERIE FOTO+VIDEO)

16 Jun 2022 1824