ZIUA LIVE Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană - Sper din toată inima ca România să intre în Schengen (GALERIE FOTO+VIDEO)

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană s-a aflat într-o vizită la Constanța, ocazie cu care a vizitat Portul Constanța și s-a întâlnit cu studenții de la Academia Navală Mircea cel Bătrân.

În acest context, oficialul NATO a acordat un scurt interviu cotidianului ZIUA de Constanța în care vorbit despre provocările în materie de securitate în contextul conflictelor din Ucraina și Orientul Mijlociu, dar și despre importanța strategică a Mării Negre în regiune.

Cum mandatul său la NATO se va încheia în toamna anul viitor, l-am întrebat dacă această candideze pentru președinția țării, în contextul intensificării vizitelor sale în țară, a sondajelor din piață care îl indică drept favorit în competiția electorală prezidențială din 2024 dar și în contextul în care în ultimele luni a adoptat un discurs de tip prezidențiabil.

Interviul cu Mircea Geoană este astăzi 13 noiembrie de la ora 12.00 la ZIUA LIVE.

ZIUA LIVE poate fi urmărită pe site-ul nostru ZIUAConstanta.ro și pe www.facebook.com/ziuaconstanta, unde așteptăm și întrebările dumneavoastră.

Am două zile de vizită în zona Mării Negre. Am vizitat și Bulgaria. Zona Mării Negre este foarte importantă și am decis să vizitez și Constanța, viitorii militari și presa din Constanța. 

Am salutat decizia pozitivă a Comisiei Europene. Din punct de vedere strategic și politic semnalul apropierii Ucrainei și Republici Moldova de UE este foarte important. 

Sprijinul popular pentru Ucraina rămâne neschimbat în țările din jur. Trebuie să facem o distincție între lucrurile care erodează încrederea populației față de sprijinul față de Ucraina. Poate sunt lucruri care ar trebui să meargă mai bine. Mai sunt și chestiuni de ordin economic. S-a demonstrat ce nevoie are România de infrastructură. 

Dacă ne uităm și punem în balanță am fi mult mai pe plus dacă vom avea Ucraina și Moldova alături de noi. 

Cunosc situația din Republica Moldova. În spate se află și o puternică campanie de dezinformare din partea Rusiei. Am încredere că direcția proeuropeană a Republicii Moldova va fi continuată. Este evident că este mia bine în europa decât sub tutela Rusiei. Sper ca drumul european al Republici Moldova să continue. 

Nu vor fi ușor de integrat în UE Moldova și Ucraina. Eu cred că România a știut de-a lungul istoriei, să folosească momentele importante. 

Sper din toată inima ca România să intre în Schengen. Trebuie rezolvată problema. Sper să fie rezolvată cât mai curând. Și pe noi ca NATO ne interesează să avem infrastructuri pentru transportul militar. Eu cred că România trebuie să dezvolte relații regionale cât mai complexe și intime. 

NATO și-a definit în mod clar principalii adversari: Rusia și terorismul. NATO nu este parte a acestei situații din Orientul Mijlociu. Avem parteneri în zonă. 

Referitor la o eventuală candidatură la alegerile prezidențâiale din România din 2024, Mircea Geoană a menționat: 

Eu am un job de făcut la NATO și am voința să îl fac până în ultima clipă. Am obligații ca lider politic, știu politica din România foarte bine. Am de dat din experiența mea. E un moment de schimbare la nivel global. De fiecare dată când am avut parte de momente de mare transformare, România a știut să facă față. Politica își va urma cursul ei. Am marele privilegiu să fi făcut politică românească, să reprezint România ca ambasador în SUA și acum la NATO. Am încrede că România se va autodepăși. 

Citește și: 

LIVE VIDEO-TEXTSecretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, la Constanța- „Vom acorda o atenție sporită zonei Mării Negre“

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Alegeri comasate. Cum va aborda Alianța Dreapta Unită alegerile din 9 iunie?

22 Feb 2024 570

ZIUA LIVE Stelian Ion despre o posibilă candidatură la Primăria Constanța - „Cred că este o mare șansă să scăpăm de Vergil Chițac la Constanța“ (VIDEO)

22 Feb 2024 316

ZIUA LIVE Președintele USR Constanța, deputatul Stelian Ion - „Mă așteptam la comasarea alegerilor. Se vorbește de mult de acest subiect“ (VIDEO)

22 Feb 2024 343

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 22 februarie 2024

22 Feb 2024 233

ZIUA LIVE Alegeri comasate. Cum va aborda Alianța Dreapta Unită alegerile din 9 iunie?

21 Feb 2024 622

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 20 februarie 2024

20 Feb 2024 280

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 16 ianuarie 2024

16 Feb 2024 283

ZIUA LIVE Horia Constantinescu –„Am discutat cu Decebal Făgădău și cred că am conturat formula câștigătoare. Ne înscriem și noi la concurs, partidul decide candidații”!

12 Feb 2024 1224

Horia Constantinescu, PSD „Știu să îmi asum atât victoria, cât și eșecul”

12 Feb 2024 565

Horia Constantinescu, posibil candidat al PSD la Primăria Constanța „Nu ne mai permitem să gafăm, pentru că acum decontăm modul în care ne uităm în ochii copiilor noștri”

12 Feb 2024 635

ZIUA LIVE Horia Constantinescu despre intenția de a candida în tandem cu Decebal Făgădău din partea PSD la alegerile locale! (VIDEO)

12 Feb 2024 758

ZIUA LIVE Ape învolburate la Constanța. Totul despre tandemul Horia Constantinescu - Decebal Făgădău!

11 Feb 2024 1584

Știri Constanța azi LIVE VIDEO. Ziua Unirii Principatelor Române, marcată la Cumpăna

24 Jan 2024 823

Știri Constanța azi LIVE. Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătorită la Constanța! (FOTO+VIDEO)

24 Jan 2024 1456

ZIUA LIVE. Florin Mitroi „Nu voi face eu anunțul referitor la o potențială candidatură. Partidul va stabili cine candidează. Și alți colegi stau bine în sondaje”! (VIDEO)

23 Jan 2024 1351