ZIUA LIVE Gabriel Cateliu, candidatul USR pentru Primăria Tortoman județul Constanța - „La alegerile din 2016 am pierdut Primăria la doar 6 voturi“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

Tortoman este o comună în județul Constanța, Dobrogea, România, formată din satele Dropia și Tortoman. Conform recensământului efectuat în 2021, populația comunei Tortoman se ridică la 1.547 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2011, când fuseseră înregistrați 1.697 de locuitori.

Problemele localității sunt multiple, iar despre ele vom afla de la invitatul nostru în emisiune, care dorește să vină cu un suflu tânăr și cu o schimbare în bine a comunei constănțene.

În cadrul unui interviu live la ZIUA de Constanța, vom discuta cu Gabriel Cateliu, candidatul USR pentru Primăria Tortoman, despre aspirațiile pe care le are tânărul candidat dacă va ajunge să ocupe funcția de primar. Interviul va avea loc pe 23 aprilie 2024, de la ora 11.00.

Gabriel Cateliu este născut și crescut în Tortoman, are un master la SNSPA în Comunicare Politică, iar în anul 2016 a pierdut alegerile locale cu doar 6 voturi diferență, fiind la vremea respectivă candidat independent. În 2017 a intrat în familia USR și fost fondator alături de nume grele din politica USR. La alegerile parlamentare s-a aflat pe listă, pe locul 2 după Stelian Ion. Mai multe despre candidatul de la Tortoman veți afla în cadrul interviului

ZIUA LIVE poate fi urmărită pe site-ul nostru ZIUAConstanta.ro și pe www.facebook.com/ziuaconstanta, unde așteptăm și întrebările dumneavoastră.

Am o istorie bogată pe segmentul activităților din Tortoman. Am ținut aproape de comună printr-un ONG fondat în 2012, am avut proiecte sociale și educaționale. pasul următor a fost să intru în politicpă, să am o echipă și să fac proiecte. Fac cu drag lucrul acesta, am o relație importantă cu comuna. De 12 ani sunt „Moș Crăciun“ pentru copiii din Tortoman. Nu am vrut inițial să mă asociez cu un partid politic, aveam o altă impresie despre partide. Am candidat independent, am fost susținut de un partid nou, PACT. Am pierdut primăria la doar 6 voturi. Pentru mine a fost un cțștig. Eram un copil, aveam 24 de ani, dar m-am bucurat că oamenii mi-au acordat încrederea lor. Ca și candidat independent dacă nu ieși primar nu te alegi cu nimic, nici măcar consilier local.  

Am primit invitație de la Uniunea Salvați București care apoi s-a transformat în USR. Sunt printre membri fondatori ai USR la nivel local. A fost o experiență foarte frumoasă. Eram toți tineri, aveam o experiență foarte frumoasă. A fost complicat că nu aveam un partid foarte mare în spate. Am lucrat și in industria alimentară, iar în 2018 m-am mutat în Urziceni. În 2020 am vrut să iau o pauză politică, iar în paralel m-am orientat spre afacerea mea să o consolidez. Am vrut să mă consolidez pentru a putea face proiecte mai puternice. Nu am candidat în 2020, lucrurile acum la firma mea merg destul de mine.

Mi-am dezvoltat business-ul, m-am căsătorit anul trecut. Acum sunt suficiente de mulțumit de ce am realizat și am decis să mă întorc. Nu mă așteptam la comasare și am decis să mă întorc mai repede la Tortoman. Am o conexiune cu comuna mea natală. La sat resursele sunt limitate. 

În 2024 Tortoman nu are asfalt. Avem puține străzi astaflate, nu avem utilități, aceste lucruri trebuiau să fie deja. Avem doar câteva străzi asfaltate. Avem proiecte din 2014 la care s-a început lucrurl în 2018. Am spus că nu mai trebuie să stau să mă uit. Cred că pot fi soluția și alternativa pentru a schimab lucrurile. ȘLtiu că pot să mut munții dacă asta îmi propun. Trebuie reabilitat Căminul Cultural. La firma mea privată am implementat proiecte pe fonruri europene. De când este pe funcție actualul primar s-au accesat foarte puține proiecte pe fonduri europene. 

Avem o școală nouă la care mai sunt lucruri de făcut. Nu avem sală de sport. Pentru mine școală nu înseamnă doar clădirea în sine. proiectele Erassmus sunt foarte importante. Un punct important va fi colaborarea cu școala pentru ca elevii să aibă mai multe activități. 

Vom face o trerabă bună aoclo. Foarte mulți sunt entuziasmați că am decis să intru în această provocare. Totul va fi făcut cu suflet. 

Fiecare localnic are probleme lui. Avem și două blocuri, problem amare este cu canalizări. Exiustă un proiect, sper ca în câșțiva ani să fie finalizat. Mai sunt avize de luat. Avem și un proiect de piste de bicicletă, dar nu este într-o zonă tranzitată, vrem să îl mutăm prin centrul localității. Soția mea este arhitect, a terminat în SUA, face strategii, iar asta mă va ajuta. 

Avem multe idei de schimbare a unor lucruri. Grădinile blocurilor trebuie să fie publice. Foarte mulți tineri sunt plecați în afară. Sunt aproximativ 200 de copii la școală. Încă se construiește destul de mult. Foarte mulți fac naveta și în Constanța. Tortoman se păstrează. La ultimul recensământ s-au înregistrat scăderi, dar nu foarte mari. 

Foarte mulți care lucrează în afară își construiesc case în Tortoman. Mai devreme sau mai târziu se vor întoarce. Și eu am simțit că este momentul să mă întorc să fac ceva bun penrtu localitatea mea. 

Trebuie să analizăm să vedem ce investiții ar putea fi făcute. Eu zic că va fi o treabă bună pentru oameni. A fost o decizie dificilă dar am zis că așa e cel mai bine pentru mine. 

Proiectul cu utilitățile ar trebui să fie prioritar. Este o bătaie de joc să mergi prin nămol și praf. Oamenii s-au obișnuiți cu aceste probleme. În județul Constanța sunt mulți primari care s-au implicat și rezultatele se văd. Comunitatea trenbuie să aibă tot ce trebuie pentru a trăi normal. Nu avem un parc la Tortoman. În mod normal ar trebui să vorbim despre modernizarea unor lucruri care din păcate nu există. 

Trebuie să avem un sistem de educație funcțional, pentru ca tinerii să ajungă oameni de valoare. 

Dacă își dorești lucruri bune pentru comunitatea ta trebuie să își dai interesul. Antreprenorii aleg o administrație care îi susține. 

Am făcut un sondaj pentru a decide lista de consilieri locali. Transparența este un lucru ce a rămas în urmă în multe administrații. La noi va fi transparentă. La Primărie avem posturi ce nu sunt ocupate. Sunt lucruri care dacă sunt făcute cum trebuie, vom găsi și oameni care să își dorească să lucreze cu noi. 

Transparența și digitalizarea ajută pe toată lumea. În Administrație este un subiect tabu. Este o distanță destul de mare în privat decât la stat. Este o birocrație ineficientă. 

Eu zic că vom face treabă bună. Avem nevoie și de oameni buni, sunt multe de făcut. Sper că împreună ne vom da mâna și va fi bine. Interesul meu este să facem un lucru mai bun. Sunt convins că voi recupera voturile pierdute la alegerile din 2016. Înainte de alegeri a fost făcut un sondaj atunci, și am ieșit cu 10%. Realitatea a fost cu totul alta. Sper ca de deta aceasta să nu mai fie probleme. Probleme vor fi după ce voi ajunge la Primărie. Sunt foarte multe de rezolvat. Am deja o agendă mare cu lucruri ce trebuie remediate. 

Avem multe de făcut și de demonstrat. Oamenii s-au săturat să aștepte. Anul acesta este cel mai bun din istoria României pentru atragerea fondurilor europene. Trebuie doar găsită linia de finanțare pentru proiectele ce ne interesează. 

Un alt lucru pe care vreau să îl fac, este legat de tehnologie. Mi-am dorit ca oamenilor să le fie ușor să muncească. Tehnologia ne ajută foarte mult. Îmi doresc mult ca transportul să fie electrificat și gratuit. Tot ce înseamnă transport ar trebui să fie electrificat și gratuit. Vreau transport gratuit între Medgidia și Tortoman. Avem turbine de energie verde. 

În zona rurală se pot amplasa panouri fotovoltaice mai ușor decât în mediul urban. Am multe proiecte pe care îmi doresc să le implementez. 

Am mașină electrică din 2019, toate stațiile de încărcare erau gratuite. 

Sunt convins că vom face treabă bună., Cu școala și administrația lucrez de mult. Am venit să aduc valoare și să fac un Tortoman modern. Să fiu mândru de locurile de unde am plecat. Sunt convins că voi contribui la dezvoltare. Oamenii vor ca locul meu să fie acolo. Cele 6 voturi sunt convins că le voi recupera. Vreau să fiu un model și pentru alte localități. Am experiență. Deja fac aceste lucruri. Vreau să ajut cât pot. dacă va fi un eșec, îmi asum. Le transmit locuitorilor să aibă încredere în mine. 




Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Dr. Cătălin Grasa, candidat pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța, despre turism și planurile sale pentru județul Constanța (VIDEO)

02 May 2024 638

ZIUA LIVE Cum putem extinde turismul de weekend în județul Constanța pe tot parcursul anului?

01 May 2024 550

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 30 aprilie 2024

30 Apr 2024 240

ZIUA LIVE Horia Constantinescu, candidatul PSD pentru Primăria Constanța - “Drepturile constănțenilor nu au culoare politică“! (GALERIE FOTO+VIDEO)

29 Apr 2024 594

ZIUA LIVE Joacă PSD și Horia Constantinescu cu șanse reale meciul pentru Primăria Constanța?

28 Apr 2024 792

ZIUA LIVE Candidatul Dreptei Unite pentru municipiul Constanța, Stelian Ion -„Eu joc totul pe această carte, Primăria trebuie câștigată"! (VIDEO)

26 Apr 2024 635

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 26 aprilie 2024

26 Apr 2024 305

Mai multe evenimente programate astăzi la Constanța! Unde pot petrece constănțenii și turiștii la malul mării

26 Apr 2024 663

ZIUA LIVE Candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța, Cătălin Grasa, vorbește despre proiectele cu care intră în competiția electorală

25 Apr 2024 761

ZIUA LIVE Planurile lui Stelian Ion, candidatul Alianței Dreapta Unită pentru municipiul Constanța!

25 Apr 2024 811

ZIUA LIVE Costin Răsăuțeanu, candidat PSD la Consiliul Local - „Îmi doresc să reușim să schimbăm abordarea atitudinii administrației în raport cu cetățenii “ (VIDEO)

24 Apr 2024 1094

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 24 aprilie 2024

24 Apr 2024 334

ZIUA LIVE Mohammad Murad, candidatul AUR la Consiliul Județean Constanța. Ce planuri are pentru județul Constanța? (VIDEO)

24 Apr 2024 788

ZIUA LIVE Cu ce proiecte intră în competiția electorală, Cătălin Grasa, candidatul PSD pentru Consiliul Județean Constanța!

24 Apr 2024 813

ZIUA LIVE George Tufă, președintele PNL Cumpăna - „Comuna Cumpăna are o problemă mare de mobilitate” (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 679