Marinarii romani vor avea salarii mai mari

# Dupa ce vor deveni europeni cu drepturi depline, navigatorii romani isi vor gasi insa mai greu de munca * Armatorii straini cauta forta de munca mai ieftina, iar marinarii din Ucraina si Filipine sunt practic prima alternativa

Mult asteptata aderare a Romaniei la Uniunea Europeana ar putea avea efecte negative asupra navigatorilor din tara noastra. Daca pana acum marinarii romani reprezentau o adevarata atractie pentru armatorii din statele europene dezvoltate, intrarea tarii noastre in uniune ar putea schimba optiunile acestora. In prezent, marinarii romani ce naviga sub pavilioane ale unor state membre UE sunt platiti la nivelul minim impus de Federatia Internationala a Transportatorilor, adica jumatate din salariul unui navigator european. Aderarea Romaniei va aduce pentru marinarii din tara noastra drepturi salariale identice cu cele ale navigatorilor din uniune. La ora actuala, din cei peste un milion doua sute de mii de navigatori, douazeci de mii sunt din tara noastra. Daca pana acum problemele acestora apareau odata cu inaintarea in varsta, peste mai putin de un an, dificultati vor fi aproape la fiecare angajare, asta pentru ca armatorii au si alte alternative, si anume forta de munca din afara Uniunii Europene. Marinarii din Ucraina, China sau Filipine sunt cel mai bun exemplu in acest sens. Astfel, este posibil ca din 2007, locul unui roman la bordul unei nave sa fie luat de un filipinez sau chinez, care ar putea sa munceasca pentru suma primita de conationalul nostru in prezent. Nebrevetatii vor fi cei mai vitregiti de soarta, asta pentru ca, la nivel international exista un deficit de ofiteri, aproximativ treizeci de mii de marinari cu brevet fiind necesari in acest moment flotei mondiale. Pentru nebrevetati nici navele inmatriculate sub pavilioane de complezenta nu vor mai reprezenta o solutie viabila decat pentru foarte scurt timp, asta pentru ca in aproximativ doi ani va intra in vigoare o noua conventie, adoptata in urma cu o luna la Geneva, care reglementeaza conditiile de munca si viata la bordul navelor. Ratificarea Conventiei Maritime Internationale 185 va aduce o directa implicare a autoritatilor din statul navigatorului si cel sub pavilionul careia este inscrisa nava. In acest fel, se vor putea evita mult mai usor problemele frecvente aparute in cazul plecarii marinarului la firme rau platnice. Aceeasi conventie ii va obliga si pe armatori sa incheie contracte la nivelul impus de statul respectiv si de Federatia Internationala a Transportatorilor. In acest fel, navigatorilor romani le va fi din ce in ce mai greu sa gaseasca locuri de munca la companii straine puternice, insa cei care vor obtine contracte vor primi si salarii la standardele Uniunii Europene.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Echipa Universității Ovidius din Constanța a cucerit titlul de vicecampioană la Campionatul Național Universitar de Volei pe Plajă (FOTO)

20 May 2024 270

Școala Gimnazială nr. 6 „Nicolae Titulescu" din Constanța închiriază teren de sport (DOCUMENT)

19 May 2024 419

Proiectul „Caravana Redescoperă Oina“ continuă la Constanța cu ediția a doua (GALERIE FOTO)

19 May 2024 345

Padel Club Constanța SRL și-a deschis punct de lucru în stațiunea Mamaia

19 May 2024 361

Licitații publice O firmă din Ghindărești repară terenurile de sport amplasate pe domeniul public al municipiului Constanța (DOCUMENT)

18 May 2024 579

Zilele Constanței 2024 Multă mișcare, distracție, concursuri și premii la CSM Sport Corner (GALERIE FOTO)

18 May 2024 564

Constanța Emoționant! Prima promoție a Liceului nr. 5 (Decebal), întâlnirea de 50 de ani de la absolvire. Cunoscuți oameni de sport în acea generație (GALERIE FOTO)

17 May 2024 2232

De Zilele Constanței 2024, iubitorii de mișcare și distracție sunt invitați din nou la CSM Sport Corner

17 May 2024 611

Constanța Doliu în sport. Culturistul Costel Căileanu, mort în gravul accident rutier dintre Năvodari și Corbu. Campionul avea doar 54 de ani! (GALERIE FOTO)

16 May 2024 7424

Editorial Simona Halep. Dragostea sa pentru tenis e prea mare pentru a fi înfrântă de ceva

15 May 2024 711

Școala Gimnazială nr.29 „Mihai Viteazul“ Constanța reabilitează fațada sălii de sport (DOCUMENT)

14 May 2024 545

Cumpăna, județul Constanța, gazda Olimpiada Națională a Sportului Școlar - faza Națională la Handbal gimnaziu băieți și-a desemnat câștigătorii! (FOTO)

12 May 2024 677

Ministerul Apărării repară cazarma 2749 Mangalia! Se va realiza, printre altele, o spălătorie auto tip self service și o parcare (DOCUMENT)

11 May 2024 638

Achiziții Constanța Primăria Mangalia a cumpărat dotări pentru bazinele de înot din cadrul proiectului „Înființare Bază Sportivă și reabilitare infrastructură rutieră” (DOCUMENTE)

08 May 2024 626

Comuna Castelu anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru amenajare parc și teren de sport

08 May 2024 934