Măsuri pentru sprijinirea categoriilor de cupluri mamă-nou-născut defavorizate! Ce prevede Ordonanța de Guvern adoptată astăzi

Guvernul României a aprobat astăzi o Ordonanță de Urgență privind unele măsuri pentru sprijinirea categoriilor de cupluri mamă-nou-născut defavorizate cu tichete sociale pe suport electronic acordate din fonduri externe nerambursabile pentru nou-născuţi, pentru modificarea articolului 155 alineatul (1) litera i) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum şi prorogarea unui termen

Potrivit Ordonanței, mamele cu copii bolnavi sau cele aflate în situații de risc maternal, gravidele, cele aflate în concedii de maternitate, pacienții cu afecțiuni oncologice și îngrijitorii lor, persoanele care suferă de afecțiuni grave – HIV/SIDA, TBC sau cardiovasculare, pacienții cu arsuri grave (marii arși), precum și urgențele medico-chirurgicale în care viața pacienților este pusă în pericol vor fi scutiți de la plata contribuției sociale pentru indemnizațiile de concediu medical.

Aceste măsuri au fost stabilite printr-o Ordonanță de Urgență rediscutată și aprobată în ședința de astăzi a Guvernului.

De asemenea, pentru a elimina interpretările, a fost clarificată noțiunea de ”boală obișnuită” reprezentată de codul de indemnizație ”01”, prevăzut în Ordinul ministrului sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) nr. 1192/745/2020 pentru aprobarea modelului unic al certificatului de concediu medical și a instrucțiunilor privind utilizarea și modul de completare a certificatelor de concediu medical pe baza cărora se acordă indemnizații asiguraților din sistemul asigurărilor sociale de sănătate și din sistemul de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale, pentru care se va plăti în continuare contribuția de asigurări sociale de sănătate.

De asemenea, a fost stabilită o normă tranzitorie pentru aplicarea scutirii de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate în cazul situațiilor menționate. Scutirea de la plata se aplică pentru categoriile de persoane menționate în acest act normativ și punctate mai sus și pentru indemnizațiile aferente concediilor medicale a căror perioadă de acordare încetează după intrarea în vigoare a prevederilor acestei ordonanțe de urgență. (cele aflate acum în perioada de derulare și care se încheie după intrarea în vigoare a prevederilor ordonanței).

Aceste prevederi sunt incluse într-o ordonanță de urgență care conține și măsuri de sprijin pentru cuplurile mamă-nou-născut aflate în situații defavorizate, comunicate în ședința de Guvern din data de 4 aprilie. Este vorba despre acordarea de tichete sociale pe suport electronic pentru mamele care nasc începând cu data intrării în vigoare a actului normativ, dar nu mai târziu de trei luni de la nașterea copilului și cărora le este stabilit dreptul la oricare din componentele venitului minim de incluziune, de mamele cu dizabilități, de mamele aflate temporar în situații de risc, mame care nu dețin acte de identitate și care, din acest motiv, nu pot beneficia de drepturi civile, mamele minore, mamele  cetățeni sau apatrizi proveniți din zone de conflict.

Valoarea tichetului social pe suport electronic este în valoare de 2.000 de lei, într-o tranșă unică pentru fiecare nou-născut, pe o perioadă de 4 ani, respectiv 2024-2027.

Mamele vor putea cumpăra cu banii primiți produse specifice trusoului pentru nou-născut necesare îngrijirii, respectiv: scutece, produse pentru toaleta copilului, articole de vestimentație pentru nou-născut, produse sanitare şi medicale pentru cuplul mamă - nou-născut.

Bugetul măsurii de sprijin este de circa 120 milioane lei, echivalent a 24 milioane euro, iar coordonatorul măsurii este Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Citește și: 

O mamă cu trei copii a ajuns în stare gravă la spital. Cauza - consumul de pește congelat

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Conducător auto beat depistat pe strada Suceava din Constanța! Ce alcoolemie avea bărbatul

18 May 2024 429

UPDATE ISU Delta Tulcea despre accidentul rutier de pe DN22, cu opt persoane implicate (Galerie FOTO)

17 May 2024 835

Primăria Constanța Un nou pas spre construirea Policlinicii Municipale, cu specializarea cardiologie și oncologie (FOTO)

17 May 2024 509

ISU Argeș - Echipajele medicale SMURD au preluat și transportat la spital o persoană de sex feminin

17 May 2024 233

IGPR InfotraficTrafic reluat pe DN 67

16 May 2024 221

CJC anunță publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare actualizate pentru proiectul „Construire Corp Nou Departament Sănătatea Mamei și Copilului"

16 May 2024 392

Premierul Slovaciei a fost împușcat! (VIDEO)

15 May 2024 1894

UPDATE Accident rutier între Comana și Amzacea, județul Constanța

15 May 2024 765

UPDATE. Știri Constanța Eveniment rutier pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu, zona Trocadero. Intervine o ambulanță (FOTO)

15 May 2024 781

Informații de ultim moment despre starea copiilor intoxicați! Au ajuns de urgență la Spitalul Județean Constanța (VIDEO)

14 May 2024 788

Spitalul municipal Medgidia va fi extins și dotat. Proiectul, depus la APM Constanța

13 May 2024 467

Infracțiuni rutiere Șoferiță beată, depistată la volanul mașinii, în Constanța

12 May 2024 567

Spitalul „Foișor” Starea lui Florin Piersic se ameliorează

12 May 2024 422

Marcel Ciolacu anunță construcția unui nou spital județean la Constanța!

12 May 2024 1149

Gest șocant în Târgoviște Un tânăr de 22 de ani și-a pus capăt zilelor aruncându-se de la etajul spitalului unde era internat

10 May 2024 666