Măsuri pentru sprijinirea categoriilor de cupluri mamă-nou-născut defavorizate! Ce prevede Ordonanța de Guvern adoptată astăzi

Guvernul României a aprobat astăzi o Ordonanță de Urgență privind unele măsuri pentru sprijinirea categoriilor de cupluri mamă-nou-născut defavorizate cu tichete sociale pe suport electronic acordate din fonduri externe nerambursabile pentru nou-născuţi, pentru modificarea articolului 155 alineatul (1) litera i) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum şi prorogarea unui termen

Potrivit Ordonanței, mamele cu copii bolnavi sau cele aflate în situații de risc maternal, gravidele, cele aflate în concedii de maternitate, pacienții cu afecțiuni oncologice și îngrijitorii lor, persoanele care suferă de afecțiuni grave – HIV/SIDA, TBC sau cardiovasculare, pacienții cu arsuri grave (marii arși), precum și urgențele medico-chirurgicale în care viața pacienților este pusă în pericol vor fi scutiți de la plata contribuției sociale pentru indemnizațiile de concediu medical.

Aceste măsuri au fost stabilite printr-o Ordonanță de Urgență rediscutată și aprobată în ședința de astăzi a Guvernului.

De asemenea, pentru a elimina interpretările, a fost clarificată noțiunea de ”boală obișnuită” reprezentată de codul de indemnizație ”01”, prevăzut în Ordinul ministrului sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) nr. 1192/745/2020 pentru aprobarea modelului unic al certificatului de concediu medical și a instrucțiunilor privind utilizarea și modul de completare a certificatelor de concediu medical pe baza cărora se acordă indemnizații asiguraților din sistemul asigurărilor sociale de sănătate și din sistemul de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale, pentru care se va plăti în continuare contribuția de asigurări sociale de sănătate.

De asemenea, a fost stabilită o normă tranzitorie pentru aplicarea scutirii de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate în cazul situațiilor menționate. Scutirea de la plata se aplică pentru categoriile de persoane menționate în acest act normativ și punctate mai sus și pentru indemnizațiile aferente concediilor medicale a căror perioadă de acordare încetează după intrarea în vigoare a prevederilor acestei ordonanțe de urgență. (cele aflate acum în perioada de derulare și care se încheie după intrarea în vigoare a prevederilor ordonanței).

Aceste prevederi sunt incluse într-o ordonanță de urgență care conține și măsuri de sprijin pentru cuplurile mamă-nou-născut aflate în situații defavorizate, comunicate în ședința de Guvern din data de 4 aprilie. Este vorba despre acordarea de tichete sociale pe suport electronic pentru mamele care nasc începând cu data intrării în vigoare a actului normativ, dar nu mai târziu de trei luni de la nașterea copilului și cărora le este stabilit dreptul la oricare din componentele venitului minim de incluziune, de mamele cu dizabilități, de mamele aflate temporar în situații de risc, mame care nu dețin acte de identitate și care, din acest motiv, nu pot beneficia de drepturi civile, mamele minore, mamele  cetățeni sau apatrizi proveniți din zone de conflict.

Valoarea tichetului social pe suport electronic este în valoare de 2.000 de lei, într-o tranșă unică pentru fiecare nou-născut, pe o perioadă de 4 ani, respectiv 2024-2027.

Mamele vor putea cumpăra cu banii primiți produse specifice trusoului pentru nou-născut necesare îngrijirii, respectiv: scutece, produse pentru toaleta copilului, articole de vestimentație pentru nou-născut, produse sanitare şi medicale pentru cuplul mamă - nou-născut.

Bugetul măsurii de sprijin este de circa 120 milioane lei, echivalent a 24 milioane euro, iar coordonatorul măsurii este Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Citește și: 

O mamă cu trei copii a ajuns în stare gravă la spital. Cauza - consumul de pește congelat

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Accident rutier în Năvodari, județul Constanța. Victima a fost transportată la spital

29 Apr 2024 505

UPDATE Accident rutier în Năvodari, județul Constanța. Ambulanța a intervenit

27 Apr 2024 750

Accident rutier în Constanța! O mașină a intrat într-un stâlp (FOTO+VIDEO)

27 Apr 2024 2054

IGPR Infotrafic Circulație reluată pe centura București

25 Apr 2024 246

Liderul AUR, George Simion, tată de băiat! Soția sa a născut astăzi

24 Apr 2024 911

Licitații publice Consiliul Județean Constanța a demarat procedura cu pentru achiziția studiului de prefezabilitate pentru realizarea unui spital cu deservire regională (DOCUMENT)

24 Apr 2024 505

Decizie finală în dosarul Dănuț Căpățînă și Sorin Strutinsky! Proces penal încetat, ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale

24 Apr 2024 816

Aproape 160 de misiuni executate de pompierii militari din Constanța, în perioada 19-21 aprilie

22 Apr 2024 344

UPDATE Accident rutier la Sibioara, județul Constanța. Una din victime a fost preluată de elicopterul SMURD (Galerie FOTO)

20 Apr 2024 3044

UPDATEAccident în dreptul Hanului Morilor, județul Constanța. O mașină a părăsit carosabilul

19 Apr 2024 745

O femeie angajată în Armată, arestată preventiv! Și-a bătut crunt fetiţa de două luni

18 Apr 2024 496

A fost a înfiinţat Registrul Naţional Unic al Pacienţilor Arşi

16 Apr 2024 340

Sorin Ciutureanu, revocat din Consiliile de Administrație ale spitalelor aflate în subordinea CJ Constanța (DOCUMENT)

16 Apr 2024 819

IGPR InfotraficTrafic alternativ pe DN 1H

15 Apr 2024 268

UPDATE Accident rutier în municipiul Constanța. Trei victime sunt implicate

14 Apr 2024 1273