Mesajul Arhiepiscopului Tomisului, cu ocazia Sfinților Mucenici și comemorării luptătorilor anticomuniști din România

În ziua de 9 martie, credincioșii ortodocși celebrează Sărbătoarea religioasă a sfinților 40 de Mucenici, ocazie cu profundă semnificație spirituală și istorică.

Acești mucenici au răbdat cu încredere și curaj, suferind înghețul și privațiunile, dar neclintindu-se în credința lor. Cu toate că unul dintre ei a cedat sub povara chinurilor, a fost înlocuit de unul care privea la această răbdare, exemplificând astfel neînfricarea și solidaritatea în fața încercărilor.

În mesajul său, IPS Teodosie a subliniat importanța mărturisirii credinței și a jertfei pentru Dumnezeu, inspirându-se din exemplul celor 40 de Mucenici. De asemenea, IPS Teodosie a adus un omagiu eroilor și martirilor care au suferit în temnițele comuniste, menționând sacrificiul lor în apărarea credinței, a neamului și a țării.


Iată mesajul Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, cu ocazia Zilei de pomenire a Sfinților Patruzeci de Mucenici și de comemorare a luptătorilor anticomuniști din România: 

Ziua de 9 martie marchează Sărbătoarea religioasă a sfinților 40 de Mucenici. 

Aceștia au răbdat fiind și gheața a cuprins trupurile lor, dar nu s-au oprit ci s-au rugat și au răbdat până la capăt. Sigur unul dintre ei n-a mai putut, a fost înlocuit de cel care privea la această răbdare și s-a completat în locul aceluia, unul dintre paznici.

Ei ne arată că răbdarea nu are capăt și s-au înconunat cu cununi sfinte de viață veșnică.

Ei sunt pentru noi o pildă că nu trebuie să ne oprim din râvna noastră pentru a mărturisi credința în Dumnezeu și pentru a lupta să ținem această credință vie curată și plină de jertfă.

Tot astăzi, noi facem cinstirea eroilor noștri martiri din temnițele comuniste. Multă jertfă au depus acești eroi, acești martiri.



Ei sunt eroi pentru că nu s-au lepădat de crezul lor, nu au lepădat iubirea de neam, de țară și dimpotrivă, acolo au avut ocazia să mărturisească pe Hristos.

Eroii cuprind toate categoriile de oameni de diferite stări. De asemenea sunt preoți, sunt călugări sunt oameni simpli, sunt femei, sunt cu adevărat oameni care trăind cu Hristos în sufletele lor. 

S-au dus cu el în temniță și au trăit cu Hristos și l-au mărturisit acolo și iată ei sunt ofranda neamului nostru, de aceea îi pomenim cu mare evlavie și cu multă recunoștință în această zi a sfinților 40 de Mucenici și iată, biserica noastră îi cinstește în mod deosebit

Rugăm pe eroii noștri care au ajuns cu sufletele lor la ceruri, cărora le aducem cinstire, să se roage și pentru noi să urmăm credința, dragostea și jertfa, iubirea de biserică, de neam și de țară, să fim și noi următorii acestora pentru că ei ne-au deschis calea spre mărturisirea credinței spre răbdare și spre suferință care aduc lumină spre viața cea veșnică de care să avem cu toții parte.

Amin- se arată în mesajul lui IPS Teodosie. 


Citește și:

Superstiții legate de ziua Sfinților Mucenici. Ce spun tradițiile populare despre vreme

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Iată unde va oficia slujbe ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada 24 – 30 aprilie 2024

23 Apr 2024 658

Constanța Episcopul Bisericii Anglicane din Ruanda, în vizită la Arhiepiscopia Tomisului (GALERIE FOTO)

21 Apr 2024 555

Unde este așteptat Arhiepiscopul Tomisului în zilele de 22-23 aprilie?

21 Apr 2024 545

Curtea de Apel Constanța respinge acțiunea preotului Petrică Leașcu! (MINUTĂ)

20 Apr 2024 750

Debut în instanță pentru ÎPS Teodosie, în procesul legate de salariile de la Universitatea Ovidius! Ce s-a întâmplat la primul termen

19 Apr 2024 569

Constanța Programul IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada 19-21 aprilie

18 Apr 2024 522

ÎPS Teodosie, contra Universității Ovidius, pentru 30.000 de euro! Procesul începe mâine

17 Apr 2024 570

Dosarele lui Vergil Chițac și IPS Teodosie vor fi repartizate altui procuror Bodean Andrei părăsește DNA Constanța, după 11 ani de Anticorupție

15 Apr 2024 1514

Unde slujește în perioada următoare ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului

15 Apr 2024 610

Arhiepiscopia Tomisului câștigă definitiv procesul pentru terenul de la Catedrala Eroilor! Consiliul Local pierde la Curtea de Apel (MINUTA)

11 Apr 2024 2441

Unde slujește în perioada următoare ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului

11 Apr 2024 519

Programul IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului în perioada următoare

09 Apr 2024 631

Judecătoarea Adriana Stoicescu s-a dezlănțuit după ce ÎPS Teodosie le-a recomandat creștinilor să nu se căsătorească cu femei divorțate

07 Apr 2024 4358

Programul IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada următoare

05 Apr 2024 742

Unde va sluji IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, în perioada 2-5 aprilie

01 Apr 2024 571