Mesajul ministrului afacerilor externe, Luminița Odobescu, cu ocazia Anului Nou - . „2023 a fost un an dificil, cu nenumărate provocăr“

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu Foto: Facebook/Luminita OdobescuMinistrul afacerilor externe Luminița Odobescu a transmis un mesaj cu ocazia Anului Nou. 

Orice final de an este și un moment al bilanțului. Pentru noi, ca diplomați, a ne uita cu atenție la anul care a trecut este nu doar un exercițiu util, ci și obligatoriu, întrucât lecțiile învățate reprezintă baza solidă a activității viitoare.

2023 a fost un an dificil, cu nenumărate provocări. Mai mult ca oricând, evoluțiile internaționale din acest an care tocmai se încheie au surprins prin intensitate, amploare și complexitatea consecințelor.

Am fost puși în situația de a gestiona implicațiile unei situații internaționale complicate, caracterizate de turbulențe, conflicte și crize, atât în vecinătatea noastră imediată, cât și în plan global. Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, atacul terorist al organizației Hamas asupra Statului Israel, situația umanitară intolerabilă din Gaza, instabilitatea din regiunea Sahelului, tensiunile din alte zone ale Orientului Mijlociu sau din regiunea Indo-Pacifică - toate acestea au reprezentat și continuă să reprezinte amenințări fără precedent în istoria contemporană, care pun în pericol ordinea internațională bazată pe reguli.

Mai mult ca oricând, în fața războiului, a insecurității, a radicalismului, singura soluție este determinarea și curajul de a le înfrunta – prin efort continuu, dialog susținut și perseverență.

Este ceea ce diplomația românească s-a străduit să facă pe tot parcursul acestui an. În mod inevitabil, ne-am concentrat mai atent asupra vecinătății noastre, însă condițiile globalizării au făcut necesar să ne raportăm cu o implicare sporită și la evoluțiile de pe glob. Aceasta a presupus o viziune largă de politică externă, pe care ne-am asumat-o. Consider că România a făcut-o cu responsabilitate și cu succes, atât prin acțiunea proprie, cât și ca parte a Uniunii Europene și a Alianței Nord-Atlantice.

Fără îndoială că ne rămân multe de făcut pentru 2024, dar este evident că în 2023 am făcut pași importanți pentru atingerea obiectivelor noastre de politică externă, adevărate puncte de cotitură în demersurile noastre. Prezintă relevanță să amintim câteva dintre ele: decizia UE de deschidere a negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina, alături de recunoașterea calității de candidat pentru Georgia și consolidarea angajamentului Uniunii în favoarea extinderii în Balcanii de Vest; pași pozitivi în aderarea la Spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime; adoptarea primei strategii pentru regiunea Mării Negre de către SUA, inclusiv prin cooperarea cu România în cadrul Parteneriatului nostru strategic; progresele în dosarul Visa Waiver; deschiderea de noi direcții de cooperare cu statele din Asia, America Latină și Africa, în cazul celei din urmă, inclusiv prin intermediul unei strategii dedicate; succesele în materie de candidaturi la prestigioase foruri multilaterale (este suficient să amintim că, pentru prima dată în istorie, România are un reprezentant la Curtea Internațională de Justiție, precum și la Curtea Penală Internațională); organizarea Summit-ului Inițiativei celor Trei Mări la București; funcționarea în condiții bune a mecanismelor de criză; gestionarea eficientă a repatrierilor cetățenilor români din zone de conflict, precum Gaza.

Aceste realizări - obținute adeseori cu prețul unor eforturi personale semnificative - aparțin tuturor angajaților ministerului, diplomați şi personal auxiliar. Pentru că munca diplomatică este o muncă de echipă. Poate mai mult decât în alte domenii, în materie de politică externă, rareori se poate vorbi despre succese exclusiv individuale. Este important să afirmăm cu claritate: rolul și contribuția fiecărui angajat contează în ecuația oricărui succes diplomatic.

Nu sunt semne că 2024 va fi mai puțin dificil decât anul care se încheie. Însă pășim în noul an cu încredere și optimism, clădite pe succesele menționate, dar și pe încrederea în profesionalismul, seriozitatea și, nu în ultimul rând, coeziunea echipei Ministerului Afacerilor Externe.


Avem linii clare de acțiune, care pleacă de la protejarea și promovarea intereselor și securității României și a cetățenilor români. Politica noastră externă va fi caracterizată de continuitate, anticipare și reacție. Vom continua, așadar, să lucrăm în direcțiile consolidării Uniunii Europene, susținerii Ucrainei și respingerii agresiunii Rusiei împotriva acesteia, consolidării securității în regiunea Mării Negre, întăririi capacității de apărare a NATO, extinderii Parteneriatului Strategic cu SUA, susținerii parcursului european al Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei și al statelor din Balcanii de Vest, identificării unei soluții de durată la conflictul din Orientul Mijlociu, aprofundării parteneriatelor noastre cu statele cu care împărtășim aceleași valori. Vom rămâne deschiși către cooperare cu alte state interesate de pe glob și vom susține consolidarea instituțiilor multilaterale asociate ordinii internaționale bazate pe reguli. Vom contribui la desfășurarea în bune condiții a exercițiilor electorale naționale programate pentru anul viitor. Vom continua să fim alături de românii din afara granițelor. Vom continua, cu alte cuvinte, să fim același braț instituțional de încredere al statului român în relaționarea sa cu mediul internațional, promovând cu constanță, responsabilitate și mândrie interesele României.

Să avem un An Nou 2024 cât mai bun, cu speranță și încredere!
La mulți ani!“ - a transmis ministrul Luminita Odobescu


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Doliu în lumea modei. O celebră creatoare de modă s-a stins din viață

09 Jan 2024 1568

Ministrul Justiției „Avem în lucru un proiect de lege prin care costurile aducerii în țară a fugarilor să fie suportate de aceștia. Nu de către stat“

06 Jan 2024 805

2023-2024 Mesajul lui ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, de Anul Nou (VIDEO)

31 Dec 2023 1240

Primarul Vergil Chițac „Să continuăm să reconstruim împreună Constanța pe care ne-o dorim și să avem multe rezultate în Noul An!“

31 Dec 2023 820

Premierul Marcel Ciolacu „2023 a fost un an cu multe provocări pentru România. Am încercat împreună să le depăşim“ (VIDEO)

31 Dec 2023 793

Mesajul președintelui României cu prilejul Anului Nou „Finalul de an este și o bună ocazie pentru a privi spre viitor cu optimism și încredere“ (VIDEO)

31 Dec 2023 1063

IPS Teodosie susține o conferință de presă înainte de sărbători!

21 Dec 2023 833

Președintele Klaus Iohannis, mesaj de Anul Nou „România se dezvoltă în fiecare zi şi face progrese vizibile în toate domeniile“ (VIDEO)

31 Dec 2022 1377

#Dobrogea144 George Șișcu deputat PNL Tulcea, mesaj de Ziua Dobrogei

14 Nov 2022 1242

Fostul primar Dumitru Timofte, după condamnarea definitivă - „Mă voi asigura că localitatea noastră nu va încăpea din nou pe mâna unor neaveniți!“

01 Nov 2022 1331

Premierul Nicolae Ciucă, mesaj la deschiderea anului universitar „România are nevoie de un sistem de educație puternic, adaptat generației prezentului și capabil să răspundă provocărilor viitorului!“

03 Oct 2022 917

Ministrul Apărării Naționale mesaj la începutul anului universitar „Mă adresez celor care reprezintă viitorul Armatei României. Misiunea voastră este grea, dar nobilă“

03 Oct 2022 1055

Mesajul transmis de Raed Arafat de Anul Nou „Cu toţii ne uităm la anul nou cu speranţa şi cu dorinţa ca provocările prin care am trecut să nu se mai repete”

31 Dec 2021 1242

Preşedintele Iohannis mulţumeşte românilor, în mesajul de Anul Nou, pentru sacrificiile făcute (VIDEO)

31 Dec 2021 1371

Atenţie, părinţi! Mesaj important de la IŞJ Constanţa pentru elevii claselor a VIII-a si a XII-a din judeţ! Sunt vizate simulările pentru examen

14 Dec 2021 1659