Ministerul Afacerilor Externe salută decizia Statelor Unite ale Americii de a reveni în cadrul UNESCO

Sursa foto: facebook/MAEMinisterul Afacerilor Externe salută decizia Statelor Unite ale Americii de a reveni, începând cu luna iulie 2023, în cadrul Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO).

Potrivit unui comunicat al MAE, rolul UNESCO pe scena internațională continuă să fie la fel de relevant după aproape 77 de ani de la înființarea Organizației, contribuind în continuare la abordarea noilor provocări la adresa păcii prin facilitarea cooperării în domeniul educației, științei și culturii. Astfel, participarea și contribuția Statelor Unite la buna desfășurare a activității UNESCO este esențială. Prin această decizie a Administrației SUA, un stat membru fondator al Organizației își va relua, după o întrerupere de 6 ani, participarea deplină la activitățile Organizației și ale organismelor sale de lucru. Decizia reprezintă o reconfirmare a universalității acestei instituții specializate a sistemului ONU și va contribui la consolidarea multilateralismului eficient și a ordinii globale bazate pe norme și centrate pe ONU, deziderat împărtășit pe deplin de România. Demersul Administrației SUA are o semnificație politică majoră și, totodată, practică, prin contribuțiile pe care SUA le va aduce la realizarea unor proiecte și programe de interes major pentru organizație.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe își exprimă aprecierea pentru eforturile Directorului General al UNESCO, Audrey Azoulay, care a pledat constant în ultimii ani în favoarea acestei decizii deosebit de importante.

Pentru transpunerea în practică, formală, a deciziei SUA, România susține organizarea, în conformitate cu Actul Constitutiv al UNESCO și cu regulile de funcționare ale Organizației, a unei sesiuni extraordinare a Conferințe Generale, în luna iulie 2023.

Informații suplimentare:

Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură – UNESCO - este una dintre instituțiile specializate din sistemul ONU, creată în 1946, prin intrarea în vigoare a Actului Constitutiv adoptat la Londra, în 1945. Conform acestui document fondator, Organizația are ca scop instaurarea păcii, prin cooperare internațională în domeniile educației, științei și culturii.
Printr-o scrisoare adresată Directoarei Generale a UNESCO, Audrey Azoulay, Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii au anunțat intenția ca SUA să redevină, începând din luna iulie 2023, membru al UNESCO, Organizație din care s-au retras la data de 31 decembrie 2018.
Decizia privind revenirea SUA în UNESCO ar urma să fie luată cu ocazia unei sesiuni extraordinare a Conferinței Generale a Organizației, preconizată pentru luna iulie 2023. Convocarea formală a acesteia se va realiza ca urmare a unei solicitări adresate conducerii UNESCO de cel puțin o treime dintre cele 193 de state membre ale Organizației. România susține solicitarea respectivă, care ar permite SUA să redevină membru cu drepturi depline al UNESCO.

Citește și: 

Ambasadorul Canadei în România, distins cu Emblema de Onoare a Departamentului pentru Politica de Apărare, Planificare și Relații Internaționale

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MAEParticiparea secretarului de stat Janina Sitaru la reuniunea de lucru interinstituțională pe tematica UNESCO

26 Apr 2024 251

Tradiția populară a Mărțișorului. Semnificație, simboluri

01 Mar 2024 633

Martorii lui Iehova promovează diversitatea lingvistică și folosirea limbii materne

17 Feb 2024 2201

Cel mai impresionant patinoar natural își deschide porțile! Iese la lumină după doi ani de așteptare

21 Jan 2024 814

Ceviche, un preparat culinar din Peru pe bază de peşte crud, inclus în patrimoniul UNESCO

07 Dec 2023 874

Tradiţiile meselor de Ramadan, incluse în patrimoniul UNESCO

06 Dec 2023 744

ARBDD 16 noiembrie, Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România

16 Nov 2023 776

ARBDD 3 noiembrie, Ziua Internațională a Rezervațiilor Biosferei

03 Nov 2023 753

Prima operă de artă donată de România la UNESCO. Artistul, Mircea Cantor, este realizatorul uneia dintre cele cinci opere ce alcătuiesc Ansamblul Memorial Ivan Patzaichin

25 Oct 2023 865

IPJ Constanța De Ziua Mondială a Educației, polițiștii au avut discuții de informare cu minorii

06 Oct 2023 725

Ministerul Educației Un start bun în clasa pregătitoare pentru copii și învățători (GALERIE FOTO)

08 Sep 2023 881

Pisică sălbatică care vânează noaptea, surprinsă pe timpul zilei de camerele de supraveghere într-o rezervație UNESCO din România (VIDEO)

30 Aug 2023 928

Iniţiativă legislativă pentru înființarea Registrului Electronic al monumentelor istorice propuse spre clasare

04 Jun 2023 1068

Cel mai vechi manuscris al României, „Codex Aureus”, a intrat în patrimoniul UNESCO

19 May 2023 1325

Uniunea Democrată Tătară celebrează Ziua Mondiala UNESCO pentru Diversitate Culturală

19 May 2023 1038