Tradiția populară a Mărțișorului. Semnificație, simboluri


Sursa foto: Facebook/ Muzeul de Artă Populară

 
  • Mărţişorul este unul dintre cele mai vechi şi populare obiceiuri româneşti. Tradiţia Mărţişorului are o vechime considerabilă şi, potrivit acesteia, se spune că persoana care poartă un mărţişor este ferită de rele şi că acesteia îi merge bine tot anul, potrivit Agerpres.

Comitetul Interguvernamental al UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial a votat, la 6 decembrie 2017, înscrierea "Practicilor culturale asociate zilei de 1 Martie (Mărţişorul)" - dosar multinaţional coordonat de România şi elaborat împreună cu Republica Moldova, Macedonia de Nord şi Republica Bulgaria - în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii, indică site-ul https://patrimoniu.ro/.

 "Simbol al celor mai curate sentimente şi păstrător al unor mari speranţe pentru anul abia început, mărţişorul nu încetează să fascineze. Sub nenumărate înfăţişări, de la simplul şnur, cel mai adesea alb-roşu, însoţit sau nu de o amuletă, până la cele mai meşteşugite forme, prins în piept sau la încheietura mâinii şi apoi agăţat adeseori într-un pom înflorit, dăruit fetelor, dar şi băieţilor, mărţişorul este unul dintre cele mai populare obiceiuri româneşti", se aminteşte pe site-ul Muzeului Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" din Bucureşti,


Numele oficial al lunii martie a influenţat, în ultimele decenii, generalizarea denumirii sărbătorii care cade la 1 Martie, Mărţişor, în defavoarea altor denumiri mai vechi, cum ar fi Dochia, Dragobete. Tot "mărţişor" se numeşte şi cadoul făcut de 1 martie, arată Ion Ghinoiu în lucrarea sa "Sărbători şi obiceiuri româneşti" (Editura Elion, 2002).

"Mărţişorul reprezintă un vechi obicei cu caracter lunar şi feminin, răspândit pe tot teritoriul României, practicat şi în alte zone sud-est europene. Iniţial, şnurul împletit, un fir roşu şi unul alb, era confecţionat de femei şi oferit în familie şi în comunitate, dăruit în principal persoanelor de sex feminin. Astăzi este dăruit de bunici/părinţi/naşi copiilor pentru a fi sănătoşi, de flăcăi fetelor pentru a fi frumoase şi drăgăstoase, de bărbaţi femeilor, de copii mamelor, bunicilor, rudelor, de fete şi femei altor fete şi femei. De remarcat că în unele zone din Moldova şi Transilvania este dăruit şi bărbaţilor", potrivit site-ului Institutului Naţional al Patrimoniului


Odată cu 1 martie se intră şi în "zilele Babelor". Conform tradiţiei populare, primăvara începe cu Baba Dochia şi zilele ei, cunoscute drept "Zilele babei" (primele 9 sau 12 zile ale lunii martie). Zilele babei corespund cu zilele de urcuş ale Babei Dochia cu oile la munte, urcuş dedicat morţii şi renaşterii sezoniere a zeiţei agrare şi a timpului calendaristic, în preajma echinocţiului de primăvară. Astfel, la români, simbolul mărţişorului este corelat şi cu Baba Dochia, după unele tradiţii, firul Mărţişorului fiind tors de aceasta în timp ce urca cu oile la munte,
 
Citește și
De 1 Martie, Arimex Comexim 2000 SRL a oferit pacientelor din Constanţa flori, mărţişoare, iconiţe, zâmbete şi un meniu delicios!

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Asociația „Suflete Deschise” din Constanța, cu ocazia 8 Martie - „Primăvara începe cu un mărţişor, aşa cum spune și tradiţia veche de aproape 8000 de ani”

08 Mar 2024 889

Patricia, singura femeie din cei șapte tehnicieni din cadrul Unității Speciale de Aviație de la Tulcea, omagiată în Luna Femeii

04 Mar 2024 576

Expoziția "Biografii de Mărțișor", la Biblioteca Județeană Constanța. O incursiune în literatura scriitoarelor dobrogene

04 Mar 2024 484

Mărțișorul prin ochii ofițerilor de securitate CNSAS reflectă asupra tradiției și angajamentului (FOTO)

01 Mar 2024 559

Surpriză în traficul din Constanța! Polițiștii rutieri au surprins femeile de 1 Martie (FOTO+VIDEO)

01 Mar 2024 673

De 1 Martie, Arimex Comexim 2000 SRL a oferit pacientelor din Constanţa flori, mărţişoare, iconiţe, zâmbete şi un meniu delicios!

01 Mar 2024 975

Martie la TNOB Constanța. O lună plină de emoție și artă, cu spectacole care te vor cuceri!

27 Feb 2024 900

„Tradiții de primăvară la români”, expoziție deschisă până la finalul lui martie la Muzeul de Artă Populară Constanța

22 Feb 2024 596

Atelier de confecționat mărțișoare, la Muzeul de Artă Populară Constanța

15 Feb 2024 643

Muzeul de Artă Populară Constanța se pregătește de Mărțișor. Când are loc a 19-a ediție a târgului

26 Jan 2024 1023

Tragedie pe litoral Fostul baschetbalist Gabriel Calancea a murit la numai 56 de ani!

29 Jun 2023 5158

Update Concurs ZIUA de Constanța te invită la un super concert. Află cum poți câștiga una dintre cele două invitații duble la concertul ”Celelalte Cuvinte”

09 Mar 2023 1129

Editorial! Martie, luna tradițiilor de mărțișor, Ziua Mamei și a vestitelor „babe“

02 Mar 2023 1518

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu „Dăruiți un mărțișor astăzi, pentru a menține mereu vii frumoasele tradiții românești”

01 Mar 2023 836

Jandarmeria Română oferă un cadou special doamnelor și domnișoarelor cu ocazia zilei de 1 martie

26 Feb 2023 1268