Ministerul Muncii va implementa, de la 1 ianuarie 2024, Venitul Minim de Incluziune

foto: Ministerul Muncii Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, prin Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială, împreună cu Banca Mondială și cu sprijinul autorităților locale din întreaga țară vor implementa, de la 1 ianuarie 2024, Venitul Minim de Incluziune (VMI).

Potrivit reprezentanților Ministerului Muncii, beneficiari vor fi doar cei care au cu adevărat nevoie, deoarece acesta este un program focalizat pe cei vulnerabili care înlocuiește Venitul Minim Garantat și Alocația pentru Susținerea Familiei.

În acest fel se reduce birocrația, dar cresc și beneficiile pentru persoanele vulnerabile vizate. Copiii din familiile beneficiare de Venit Minim de Incluziune trebuie înscriși la școală și vor beneficia automat și de bursa socială. Beneficiari vor fi doar cei care au cu adevărat nevoie pentru că, odată cu beneficiile, cresc și responsabilitățile. Cei apți de muncă primesc sprijin din partea statului, dar sunt și încurajați să își găsească un serviciu.

Venitul Minim de Incluziune se acordă și pentru vârstnicii instituționalizați care îndeplinesc condițiile de eligibilitate. Aceștia vor deveni astfel automat și asigurați în sistemul de sănătate.

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale Simona Bucura-Oprescu, împreună cu delegația Bănci Mondiale, a Agenției Naționale pentru Plăți Inspecție Socială Ialomița și a Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială a efectuat o vizită în teren în comunitățile vulnerabile din județul Ialomița.

„Am întâlnit, în județul Ialomița, oameni cu povești de viață impresionante. Sunt viitori beneficiari ai Venitului Minim de Incluziune care va fi implementat de la 1 ianuarie 2024. La Scânteia am cunoscut-o pe Ștefania. Are 6 ani, iar mama ei este bolnavă și mai lucrează cu ziua prin sat. Pentru familia copilei până și o banală periuță de dinți este o cheltuială enormă. Chiar și așa, fetița are un zâmbet molipsitor și este de un bun simț care arată că, în ciuda deprivării materiale severe, nu a lipsit educația din familie”, a spus ministrul Simona Bucura-Oprescu

Ștefania, în curând, va merge la clasa pregătitoare. De-abia așteaptă luna septembrie când va auzi primul clopoțel și își va cunoaște colegii.

„La nici 10 kilometri distanță, în comuna Valea Ciorii, Nicolae își crește singur cele 4 fetițe, după ce mama acestora a decis, în 2019 să plece definitiv de lângă copile. Bărbatul le este și mamă și tată, iar curățenia și buna creștere pe care le-am găsit în casa modestă a acestora sunt o adevărată lecție pentru mulți dintre noi”, a mai spus ministrul Bucura-Oprescu.

Pentru a se integra în program, familiile cu copii beneficiare de Venit Minim de Incluziune trebuie să îi aibă pe cei mici înscriși la școală. Ca o măsură suplimentară de sprijin, elevii din aceste familii vor beneficia automat și de bursă socială.

Venitul Minim de Incluziune se acordă și pentru vârstnicii instituționalizați care îndeplinesc condițiile de eligibilitate. Astfel aceștia vor deveni automat și asigurați în sistemul asigurărilor de sănătate.

Cei care sunt apți de lucru vor intra automat în programele ANOFM pentru integrare pe piața muncii.
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Protest la Aeroportul Mihail Kogălniceanu din județul Constanța! (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Feb 2024 1187

Vești bune pentru românii cu venituri mici! A crescut numărul beneficiarilor de carduri sociale pentru alimente

22 Feb 2024 535

Salariații din asistență socială amenință cu protest la Ministerul Muncii

19 Feb 2024 517

Ministerul Muncii și Solidarității sociale acordă stimulente tinerilor care se angajează

16 Feb 2024 571

Ministrul Muncii „Continuăm dialogul cu partenerii sociali ca să creștem gradul de atractivitate al profesiei de dascăl”

07 Feb 2024 466

Guvern Reuniune de lucru pe teme din domeniul sănătății și asistenței sociale

23 Jan 2024 601

MMSS „Nimic nu s-a schimbat în impozitarea pensiilor contributive în 2024”

20 Jan 2024 476

Constanța, printre județele cu cele mai multe contracte de muncă noi, în 2023

18 Jan 2024 536

Guvern Discuții cu reprezentanții Sanitas privind revendicările din sistemul de sănătate

17 Jan 2024 622

Ministerul Muncii Alocațiile de stat pentru copii, majorate din luna ianuarie

08 Jan 2024 1139

Precizări importante ale Ministerului Muncii. Vizate, profesiile de astrolog și numerolog

08 Jan 2024 812

Știri Constanța azi Protest spontan la Casa de Pensii din municipiu (GALERIE FOTO+VIDEO)

28 Dec 2023 1237

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale lansează cea mai amplă platformă de monitorizare! Detalii

19 Dec 2023 661

Ministerul Muncii Banii pentru creșterea pensiilor din 2024 sunt prevăzuți în buget

19 Dec 2023 898

A început tipărirea cupoanelor de pensie cu majorarea de 13, 8%

17 Dec 2023 709