Salariații din asistență socială amenință cu protest la Ministerul Muncii


Imagine cu rol ilustrativ Sursa foto: Facebook/ Cartel alfa

 
  • Salariații din asistență socială își cer drepturile în stradă
Federaţia naţională sindicală din asistenţă socială şi protecţia copilului FNS „Pro.asist”, federaţie reprezentativă pentru sectorul de activitate ”Asistenţă Socială” declanșează acțiunile de protest privind salarizarea personalului din asistență social.

Marți, 20 februarie 2024, ora 10, în fața Ministerului Muncii și Solidarității Sociale membrii Federației FNS Pro.asist își vor exprima nemulțumirea față de politica salarială a guvernanților privind salariații din asistență socială.
 
Lista revendicărilor și nemulțumirilor
 
 

„Majorarea salariilor de bază cu 5% din ianuarie 2024 a dus la diminuarea venitului net în loc să crească! 70% din salariații sistemului de asistență socială, indiferent de vechime, erau încadrați în decembrie 2023 cu salariul minim garantat în plată, în ianuarie 2024, prin majorarea salariului de bază cu 5%, au pierdut din facilitățile fiscale, astfel că venitul lor net (în mână) a fost între -60 lei și +80 lei, mai bine de jumătate ”beneficiind” de diminuare în loc de majorare”, spun reprezentanții sindicali.

De asemenea, potrivit sursei, pentru al 3-lea an consecutiv nu se aplică Legea salarizării nr. 153/2017 iar inflația de 14,5% este suportată cu greu de salariați.
 

„Cerem aplicarea legii salarizării în integralitatea ei cu celeritate, pentru că, doar aplicarea articolului 12 din Legea 153/2017 respectiv, calcularea coeficienților din grilele de salarizare la salariul minim acordat în prezent ar aduce echitate, ar duce la dispariția discriminărilor şi discrepanțelor majore între salariile din întreg sistemul bugetar și în special în sistemul de asistență socială unde asistenții maternali profesioniști, asistenții personali care îngrijesc persoane cu handicap grav, părintele social, îngrijitorii și personalul de îngrijire a beneficiarilor servicii sociale, au pierdut gradația de vechime, fiind inclusă în salariul minim garantat în plată”, mai arată aceștia.

 
O altă problemă ridicată de Federația FNS Pro.asist  ar fi lipsa de personal, care „duce la situații extreme prin încărcarea personalului existent cu atribuții suplimentare ajungându-se la suprasolicitare, surmenaj, burnout, cu implicații majore pentru sănătatea salariaților dar și a serviciilor oferite beneficiarilor de servicii sociale!”
 
Federația FNS PRO.ASIST a atras atenția că interzicerea angajărilor în sistemul de asistență socială coroborat cu desființarea posturilor vacante duce la imposibilitatea asigurării continuității serviciilor sociale.
 

„Recomandările și măsurile lăsate de instituțiile care au efectuat controale în anul 2023 la furnizorii publici de servicii sociale, au vizat angajarea de personal și din acest motiv considerăm imperios necesară deblocarea angajărilor și în sistemul de asistență socială în cel mai scurt timp”, mai punctează sursa.

 
Citește și

Demolarea Bazarului Eliberării „La Gorbaciov” din municipiul Constanța scoate oamenii în stradă

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ședință CJ Constanța Câți bani vor fi alocați pentru reabilitarea corpului C1 a Unității de Asistență Medico-Socială Agigea (DOCUMENT)

21 Apr 2024 451

Se modifică organigrama, statul de funcții și Regulamentul de organizare și funcționare ale Direcției Generale de Asistență Socială Constanța (DOCUMENT)

21 Apr 2024 495

Primăria Constanța Întâlnire de lucru la Direcția Generală de Asistență Socială. Iată despre ce s-a discutat

19 Apr 2024 568

CNSC, decizie care vizează DGASPC Snow Clean SRL continuă să câștige contracte la instituțiile subordonate Consiliului Județean Constanța! (DOCUMENT)

18 Apr 2024 584

DGASPC Constanța, licitație deschisă pentru lucrări de proiectare, achiziționare și montare echipamente la CRRN Artemia Techirghiol (DOCUMENT)

08 Apr 2024 529

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța cumpără generator electric (DOCUMENT)

30 Mar 2024 492

DGASPC Constanța, licitație deschisă pentru proiectare și execuție sistem de alarmă antiefracție (DOCUMENT)

30 Mar 2024 456

Licitații Tulcea Ce firmă va livra carne la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului?

28 Mar 2024 432

Direcția Generală de Asistență Socială Constanța poate administra un imobil din municipiu. Acolo va funcționa un centru de activități sportive și culturale destinat copiilor din medii defavorizate (DOCUMENT)

25 Mar 2024 716

Fost director în Primăria Constanța, Emil Mereuță candidează pentru funcția de director executiv la DGASPC (DOCUMENT)

25 Mar 2024 2280

Ședință CLM Constanța Aleșii locali vor aproba programul de acțiune destinat combaterii riscului de excluziune socială pentru 2024 (DOCUMENT)

25 Mar 2024 455

Licitații publice Constanța Direcția Generală de Asistență Socială Constanța cumpără rechizite și articole de papetărie (DOCUMENT)

13 Mar 2024 737

Licitații Constanța Direcția Generală de Asistență Socială, licitație pentru lucrări de reparații generale și renovare grupuri sanitare (DOCUMENT)

11 Mar 2024 643

Locuri de muncă Constanța Unitatea de Asistență Medico-Socială Agigea angajează. Iată ce trebuie să știi

08 Mar 2024 890

Primăria Constanța Reprezentanții DGAS, participanți la evenimentul „Rețeaua de Coordonare a Sprijinului pentru Refugiați”

07 Mar 2024 492