Ministerului Apărării ucrainean „Ucraina a preluat controlul asupra Vîşki Boika (Turnurile Boiko)“

Foto cu rol ilustrativ: Facebook/Vitalie Cojocari
  • În timpul operaţiunii, au mai fost capturate alte „trofee valoroase“, precum muniţii pentru elicoptere şi un sistem radar care poate urmări mişcarea navelor în Marea Neagră, mai informează GUR.

Ucraina a declarat luni că a recucerit de la ruşi două platforme de foraj petrolier şi gazier din Marea Neagră, aflate sub controlul Moscovei din 2015 şi aproape de Peninsula Crimeea anexată în 2014, informează Agerpres.

„Ucraina a preluat controlul asupra „Vîşki Boika“ (Turnurile Boiko)“, a anunţat într-un comunicat serviciul de informaţii al Ministerului Apărării ucrainean (GUR). În timpul unei „operaţiuni unice“, „au avut loc lupte între forţele speciale ucrainene la bordul unor nave şi un avion de vânătoare rus Su-30“, adaugă comunicatul, afirmând că „avionul rus a fost avariat şi a trebuit să bată în retragere“.

În timpul operaţiunii, au mai fost capturate alte „trofee valoroase“, precum muniţii pentru elicoptere şi un sistem radar care poate urmări mişcarea navelor în Marea Neagră, mai informează GUR.

Comunicatul aminteşte că aceste platforme au fost ocupate din 2015 de Rusia, când aceasta a anexat Crimeea în 2014, şi erau folosite de Moscova în scopuri militare de la începutul invaziei sale în Ucraina, în februarie 2022.

Rusia nu a făcut deocamdată vreun comentariu asupra acestei informaţii, iar agenţiile de presă citate nu au putut verifica din surse independente informaţia GUR.

„Pentru Ucraina, reimpunerea controlului asupra Turnurilor Boiko are o importanţă strategică şi, drept urmare, Rusia şi-a pierdut abilitatea de a le folosi în scopuri militare", subliniază GUR într-o înregistrare video postată pe Telegram.

„Rusia este acum lipsită de abilitatea de a controla deplin apele din Marea Neagră, iar aceasta înseamnă că Ucraina a făcut paşi importanţi către eliberarea Crimeei", se spune în comunicatul GUR.


Înainte ca Rusia să anexeze Peninsula Crimeea, Ucraina extrăgea o parte însemnată din gazul natural din Marea Neagră, aprovizionând cu gaz nu doar Crimeea, ci şi regiunile continentale ale Ucrainei.

Citești și:

UcrainaMai multe drone ruseşti au atacat Kievul în această dimineață

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Un cetațean ucrainean și-a făcut firmă la Constanța. Iată cu ce se va ocupa

29 Feb 2024 473

Discursul lui Putin Rusia va face totul pentru a încheia războiul şi a eradica nazismul în Ucraina

29 Feb 2024 811

MAERepublica Polonă – Posibilă creștere a timpilor de așteptare în punctele de trecere a frontierei cu Ucraina, Slovacia și Lituania

29 Feb 2024 253

MAE Atenționare de călătorie în Polonia din cauza protestelor fermierilor

28 Feb 2024 432

Captură impresionantă în Portul Constanța! Ce au găsit vameșii într-un container sosit din China

28 Feb 2024 578

Candidatura Suediei la NATO, aprobată! Ce mesaj a transmis cu această ocazie președintele României, Klaus Iohannis

26 Feb 2024 626

Rusia-Ucraina Papa Francisc îndeamnă la găsirea unei soluţii diplomatice la doi ani de la invazia rusă

25 Feb 2024 596

Doi ani de la izbucnirea războiului Rusia-Ucraina Astăzi, clădirea Primăriei Municipiului Constanța va fi iluminată în culorile drapelului Ucrainei

24 Feb 2024 475

Miting la Constanța al refugiaților ucraineni la doi ani de la începerea războiului Rusia-Ucraina (FOTO+VIDEO)

24 Feb 2024 965

Doi ani de război Rusia-Ucraina. Tulcea, județul din România în care au căzut drone rusești

24 Feb 2024 478

Oficial, în judeţul Tulcea, sunt înregistraţi 38 de ucraineni. Suma alocată de Guvernul României familiilor din Ucraina a scăzut de peste 16 ori

23 Feb 2024 637

Știri Portul Constanța Sfârșitul grevei. Salariile navigatorilor de pe nava ARNO, plătite la zi

21 Feb 2024 598

Echipajul unei nave aflate în Portul Constanța, în grevă! Marinarii, toți din Ucraina, sunt nemulțumiți că nu li se plătesc salariile

20 Feb 2024 629

Oficial de la Autoritatea Vamală Română, referitor la cerealele din Ucraina intrate în România

20 Feb 2024 639

Miting al refugiaților ucraineni la Constanța!

20 Feb 2024 815