Ministrul Apărării în vizită la militarii români dislocați în Kosovo

Foto: facebook/Angel TilvarMinistrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, s-au întâlnit luni, 20 noiembrie, cu militarii români dislocați în Kosovo în cadrul operației NATO KFOR.

Potrivit MAPN, În prima parte a vizitei, cei doi oficiali s-au întâlnit cu militarii care încadrează structurile române dislocate în baza KFOR de la Pristina.

Delegația oficială s-a deplasat apoi în Camp Bondsteel, bază în care își desfășoară activitatea aproape 160 de militari români, inclusiv cei din compania de infanterie din rezerva strategică la dispoziția SACEUR, dislocată în Kosovo la jumătatea lunii octombrie a acestui an.

Ministrul Tîlvăr a apreciat rezultatele excelente raportate de echipele de comandă ale structurilor care desfășoară misiuni în teatrul de operații Kosovo, dar și aprecierile transmise de oficiali NATO cu privire la activitatea militarilor dislocați de România în misiuni internaționale.

„Faceți o treabă excelentă și, deși vi s-a mai spus, vreau să întăresc faptul că România nu are ambasadori mai buni și mai eficienți decât dumneavoastră, cei care ne apărați interesele de securitate în cele mai complexe teatre de operații din lume”, le-a spus Angel Tîlvăr militarilor aflați în misiune în Kosovo.


Ministrul apărării naționale a arătat că regiunea Balcanilor de Vest rămâne de importanță strategică pentru România și că țara noastră va rămâne angajată în procesul de menținere a păcii în Kosovo.

„Din anul 2000, când am început executarea misiunilor în Kosovo, țara noastră este un contributor constant la eforturile de menținere a păcii în această zonă. Vom rămâne în continuare angajați în acest proces, atât timp cât va fi necesar, pentru că volatilitatea stării de securitate din Balcanii de Vest generează preocupări legitime și pentru consolidarea posturii de securitate națională”, a declarat ministrul apărării naționale.


De asemenea, Angel Tîlvăr a dat asigurări cu privire la întregul sprijin al echipei de conducere a MApN în asigurarea celor mai bune condiții pentru executarea misiunilor.

La rândul său, șeful SMAp a afirmat că situația din Kosovo impunea întărirea posturii KFOR, apreciind capacitatea de răspuns a subunității românești dislocată în acest teatru de operații, generată de Brigada 2 Vânători de Munte, în termenele prevăzute de ordinul de activare.

„Dumneavoastră contribuiți la asigurarea unui mediu mai sigur într-o regiune-vector în ecuația menținerii stabilității regionale. Pentru ca misiunea să-și atingă obiectivul, dumneavoastră, atât cei din efectivele constante ale prezenței românești în KFOR, cât și cei din efectivele de rezervă, cum este compania românească de manevră, trebuie să vă mențineți capacitatea operațională și să vă îndepliniți misiunile alături de colegii din statele contributoare aliate și partenere”, a declarat generalul Daniel Petrescu.


La finalul întâlnirilor, în semn de apreciere a modului de îndeplinire a misiunilor încredințate, ministrul Angel Tîlvăr a oferit embleme și distincții militarilor cu rezultate foarte bune.

NATO desfășoară operația multinațională de menținere a păcii KFOR (Kosovo Force) din anul 1999, ca urmare a intervenției aliate prin care s-a pus capăt violenței în Kosovo. La început, structura de forțe a KFOR era constituită din 50.000 de militari. Operația se desfășoară sub mandatul Consiliului de Securitate al ONU (Rezoluția nr. 1244/1999), și garantează siguranța și libertatea de mișcare pentru toți locuitorii din Kosovo. În prezent, KFOR este constituită din aprox. 4300 de militari din 27 de țări aliate și partenere, acțiunile de consolidare a păcii multietnice fiind în deplină coordonare cu cele ale ONU și UE (European Union Rule of Law Mission in Kosovo - EULEX), precum și cu ale altor organizații internaționale. Comanda KFOR este asigurată prin rotație de către statele aliate participante la operație.

În prezent, la KFOR participă peste 200 de militari români, dintre care circa 130 au început misiunea în luna octombrie a acestui an. Decizia de suplimentare a efectivelor românești a fost luată ca urmare a autorizării de către Consiliul Nord-Atlantic a suplimentării forțelor pentru gestionarea situației curente din Balcanii de Vest. 


CITEȘTE ȘI: 

Ministrul Apărării Naționale, videoconferință cu militarii din teatrele de operații şi misiuni externe

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Traian Băsescu, mesaj pentru militarii din afara ţării “Esenţial este să vă întoarceţi toţi acasă”

01 Dec 2014 1271