Ministrul Transporturilor, în Portul Constanţa „Am semnat un document important, care pune piatra de temelie a dragajului de investiţie“ (galerie foto)

Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime a semnat, în prezenţa ministrului Transporturilor, Lucian Şova, contractul de finanţare pentru proiectul de investiţie „Modernizarea infrastructurii portuare prin asigurarea creşterii adâncimii şenalelor şi bazinelor şi a siguranţei navigaţiei în Portul Constanţa“. Acesta va creşte productivitatea portului şi posibilitatea creării de noi afaceri.
 
„Proiectul semnat azi (ieri - n.r.), dragajul de investiţii în portul Constanţa, este o lucrare aşteptată de mulţi operatori şi ne-am bucurat de spijinul ministerului Transporturilor pentru realizarea acestui obiectiv“, a transmis directorul general al CN APM Constanţa, Dan Nicolae Tivilichi.
 
La rândul său, ministrul Transporturilor, Lucian Şova, a transmis că a văzut o evoluţie pozitivă a Portului Constanţa. „Dacă acum câţiva ani, în faţa clădirii administraţiei CN APM Constanţa erau garate utilaje portuare în semn de protest din partea operatorilor portuari, iată că acum nu doar că facem paşi concreţi în modernizarea portului, dar avem şi o relaţie bună cu operatorii portuari. Am avut ocazia să mă întâlnesc cu reprezentanţii operatorilor portuari, dar şi ai sindicatelor.  
 
În urma vizitei în Portul Constanţa, am văzut că se lucrează, am aflat că terminalul de containere e operat la standarde ridicate. Acest lucru creează premisele unei creşteri calitative şi cantitative a activităţii Portului Constanţa în beneficului investitorilor, a administraţie portului, dar şi a celor care lucrează aici, pe platformele acestui obiectiv naţional. Am semnat, azi (ieri - n.r.) un document extrem de important, care pune piatra de temelie a ceea ce umează: dragajul de investiţie, creşterea adâncimii de operare la dane. Acest lucru va creşte productivitatea portului, va crea oportunitatea dezvoltării afacerilor noi în beneficiul tuturor“, a comentat ministrul Transporturilor.
 

„Plec cu satisfacţia unor lucruri începute…“

 
În acest context, oficialul de la Ministerul Transporturilor şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la Spitalul Căi Ferate Port. „E îngrijorătoare situaţia. Va trebui, la nivel de Guvern, să ne intensificăm eforturile să schimbăm situaţia acestui spital. Nu putem spune că e sub standardul impus de autorizare, dar, din perspectiva infrastructurii, e o situaţie pe care trebuie să o abordez. Sper ca, până la sfârşitul acestui an, spitalul să-şi schimbe faţa. Plec cu satisfacţia unor lucruri începute, dar şi cu dorinţa de a aduce spitalul la un standard mai ridicat decât cel de astăzi“, a transmis Lucian Şova.
 
„Atât pentru municipiul Constanţa, cât şi pentru economia naţională, semnificaţia Portului Constanţa creşte de la zi la zi, oferind satisfacţii atât materiale, cât şi sociale. Sperăm că trendul ascendent la continua“, a mai spus ministrul Şova.
 
Date din proiectul de investiţie privind creşterea adâncimii şenalelor şi bazinelor din Portul Constanţa
 
Reamintim că în Monitorul Oficial al României, Partea I, numărul 133/12.II.2018, a fost publicată Hotărârea Guvernului României nr. 42/2018 pentru reaprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Modernizarea infrastructurii portuare prin asigurarea creşterii adâncimilor şenalelor şi bazinelor şi a siguranţei navigaţiei în Portul Constanţa“.
 

În baza actului normativ la care facem referire, semnat de premierul Dăncilă şi contrasemnat de ministrul Transporturilor, Lucian Şova, viceprim-ministrul şi ministrul Dezvoltării regionale şi administraţiei publice, Paul Stănescu, şi ministrul Finanţelor publice, Eugen Orlando Teodorovici, finanţarea obiectivului de investiţii „se realizează din fonduri externe nerambursabile, prin Programul operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie“.
 
Beneficiarul lucrării este Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa, iar valoarea totală a investiţiei, inclusiv TVA, este de 227.834.000 de lei, din care construcţii-montaj - 188.504.000 de lei. Eşalonarea investiţiei se va întinde pe o perioadă de cinci ani, cea mai mare valoare a investiţiei fiind repartizată în cel de-al doilea an.

 
În toată această perioadă se va draga o suprafaţă totală de 1.815.655 de metri pătraţi, din care în portul de lucru 371.286 metri pătraţi. Volume estimative de dragat: teren moale: 715.439,82 metri cubi; teren moale Port de lucru: 783.014,36 metri cubi;  teren tare: 300.879,81 metri cubi; adiacent cheurilor: 21.095,82 metri cubi. Lungimea cheu care necesită protecţie va fi de peste 1.250 metri, iar platformă portuară nou-creată  va avea 7.125 metri pătraţi, construindu-se şi un sistem hidrografic nou. Durata de realizare a investiţiei va fi de 47 de luni.
 
 
Citeşte şi:
 
Au fost aprobate lucrările de modernizarea infrastructurii în Portul Constanţa. Cât vor costa, ce se va face şi în cât timp vor fi gata

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Indicatorii tehnico-economici pentru investițiile din Portul Constanța, aprobați de Guvern

16 Feb 2024 636

Licitații Constanța Consal Trade SRL se va ocupa de dragajul din Portul Midia (DOCUMENT)

05 Sep 2023 1085

Licitație anulată pentru dragajul de întreținere în porturile maritime, în Portul Midia și Portul Constanța (DOCUMENTE)

31 Jan 2023 1693

Dragaj de investiții în Portul Midia. Mediul și-a dat acordul. Ce conține proiectul

13 Jan 2023 1487

Constanța. Șapte decenii de existență pentru Divizionul 146 Nave Minare - Deminare

30 Jul 2021 1585

TPF Inginerie va realiza un studiu de fezabilitate pentru CN APM Constanța. Despre ce investiții este vorba

24 May 2021 3452

„Dragaj de investiții în porturile maritime“ Administrația Porturilor Constanța pune la bătaie peste jumătate de milion de euro pentru studiul de fezabilitate

30 Dec 2020 3746

CN APM Constanța caută societate care să execute operațiuni de dragaj în bazinele din porturi (document)

17 Aug 2020 2173

Infrastructura portuară, modernizată Lucrările de dragaj în Portul Constanța continuă (galerie foto)

07 Oct 2019 1556

Damen Galați și CEMEX UK Marine au lansat un nou tip de navă de dragaj

05 Aug 2019 2134

Contract de peste 3 milioane de lei CN APM Constanța caută un supervizor pentru urmărirea lucrărilor din cadrul proiectului „Modernizarea infrastructurii portuare“ (document)

31 May 2019 2274

CN APM Constanța Au început lucrările de dragaj în cadrul proiectului de investiție ”Modernizarea infrastructurii portuare”

28 May 2019 1685

O firmă din Brăila va executa dragajul de întreţinere pe canalul navigabil Dunăre - Marea Neagră (document)

02 Nov 2018 2538

O firmă din Italia, în graţiile CN APM Constanţa SA. Italienii se vor ocupa de dragarea porturilor maritime (document)

20 Oct 2018 2887

Se fac progrese în privința transportului pe Dunăre!

02 Jul 2018 1586