Licitație anulată pentru dragajul de întreținere în porturile maritime, în Portul Midia și Portul Constanța (DOCUMENTE)

  • Amintim că în urmă cu două săptămâni, aproximativ, APM Constanța a decis că nu trebuie efectuată procedura de evaluare a impactului asupra mediului, pentru proiectul: „Dragaj de investiții în porturile maritime-Zona Midia”
 
 
Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța a organizat o procedură pentru atribuirea prin licitație a unui contract ce vizează dragajul de întreținere în porturile maritime, fiind vorba de execuția operațiunii amintite în zona Midia și Portul Constanța.
 
Pe 25 ianuarie 2023, în platforma SEAP s-a înregistrat anularea procedurii la data limită pentru că nu au fost operatori care să depună oferte.
 

Dragaj în zona Midia

 
Amintim că în urmă cu două săptămâni, aproximativ, APM Constanța a decis că nu trebuie efectuată procedura de evaluare a impactului asupra mediului, pentru proiectul: „Dragaj de investiții în porturile maritime-Zona Midia” propus a fi amplasat în oraș Năvodari, Port Midia, jud. Constanța.
 
Proiectul este încadrat în Anexa nr. 2 Lista proiectelor pentru care trebuie stabilită necesitatea efectuării evaluării impactului asupra mediului a Legii nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului, pct. 13 lit. a) Orice modificări sau extinderi, altele decât cele prevăzute la pct. 24 din anexa nr. 1, ale proiectelor prevăzute în anexa nr. 1 sau în prezenta anexă, deja autorizate, executate sau în curs de a fi executate, care pot avea efecte semnificative negative asupra mediului.
  
Pentru acest proiect, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral a transmis prin adresa nr. 21640 din 13.12.2021 că nu este necesară solicitarea și obținerea avizului de gospodărire a apelor.
 
Deoarece amplasamentul proiectului se suprapune parțial cu situl Natura 2000 ROSPA0076 Marea Neagră, proiectul propus intră sub incidența art. 28 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările și completările ulterioare. Obiectivele specifice de conservare pentru aria naturală protejată ROSPA0076 Marea Neagră au fost comunicate de A.N.A.N.P. – Serviciul Teritorial Constanţa.
 
Proiectul analizat propune realizarea dragajelor de investiții în Portul Midia, necesare pentru funcționarea în condiții de siguranță. Din analiza cotelor proiectate, a cotelor obținute după lucrările de dragaj efectuate și a cotelor existente în prezent în bazine, se constată că există atât zone care necesită dragaj de întreținere periodică, dar și zone cu adâncimi mai mici decât cele proiectate ce nu se modifică în urma efectuării dragajului de întreținere și care conduc la concluzia ca au rămas zone de material tare (stâncă/granit) nederocate, încă din momentul execuției bazinelor/șenalelor navigabile.
 


Se vor efectua dragaje cu utilaje plutitoare echipate cu dragi absorbante refulante sau cupe, iar materialul rezultat se va descărca direct în barje și se vor depozita în zonele indicate și aprobate de CN APM Constanța, și anume:
  1. în interiorul portului - pentru materialul dragat în interior
Se propune zona notată pe planul de situație cu M2, întrucat în planul de dezvoltare a portului Midia se prevede crearea de teritorii în zona respectivă.
  1. în exteriorul portului - pentru materialul dragat în exterior
Se propune zona notată pe planul de situație cu M4, întrucât această zonă a fost aprobată anterior de AN Apele Române, Direcția Dobrogea - Litoral pentru depuneri de material dragat în exteriorul portului. In zona M4 de depunere, se va descarca doar materialul dragat din zona M01 (senal acces port).
 

Materialele rezultate din dragaje sunt fie de natură nisipoasă, fie de natură stâncoasă. În fiecare zonă dragată este prevăzut să fie prelevate probe din materialele rezultate, care vor fi supuse examinării fizico-chimice pentru a se stabili dacă materialele sunt infestate, caz în care nu vor mai fi folosite la umpluturi în interiorul portului.
 
Valoarea investiției este de aproximativ 118.000.000 RON (fără TVA). Durata de realizare a lucrărilor propuse în cadrul proiectului este de 6 luni. Oportunitatea este justificată de existența programelor de finanțare europene pentru lucrări de infrastructură. Pe timpul executării lucrărilor de dragaj se va monitoriza de către Antreprenor variația nivelului apei în bazinul portuar aferent zonei în care se lucrează.
 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Citește și:

Dragaj de investiții în Portul Midia. Mediul și-a dat acordul. Ce conține proiectul

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

IGPR Infotrafic Situația traficului

21 Feb 2023 274

„Puteți considera că este în sfera mea de interese. Se petrece un abuz” Ce spune Dumitrache despre rezilierea de către CNAPMC a contractului din Portul Midia? E vizată Comagra SRL!

14 Feb 2023 2270

Reparația motoarelor șalupei Sirius 2, din Portul Midia, costă peste 80.000 de euro. Cine a semnat contractul cu Administrația Porturilor Maritime (DOCUMENT)

11 Feb 2023 1123

Vânt puternic la Constanța! Manevrele în portul Midia, suspendate

17 Jan 2023 648

Dragaj de investiții în Portul Midia. Mediul și-a dat acordul. Ce conține proiectul

13 Jan 2023 808

Portul Constanța cumpără energie electrică pentru 2023 în valoare de peste 21 milioane euro!

19 Dec 2022 1036

Midia International SA a primit undă verde de la APM Constanța pentru proiectele dezvoltate

24 Oct 2022 825

Schimbări în Global Safety SRL, din Constanța! Legături cu nava Queen Hind, eșuată în Portul Midia

15 Sep 2022 930

Aproape 17 milioane de euro Cu cine a fost semnat contractul de execuție a lucrărilor de extindere a cheurilor din Portul Midia

13 Jul 2022 1495

CN APM SA va realiza un nou cheu în zona Midia. Firma câștigătoare, abonată la contracte cu Statul (DOCUMENT)

12 Jul 2022 1378

25 mai 1949 Se aprobă de către Consiliul de Miniştri proiectul de realizare a canalului Dunăre-Marea Neagră. Mesajul ICCM

25 May 2022 1090

Județul Constanța Reparațiile la digul de sud din portul Midia, finalizate

12 May 2022 967

Constanța Reparațiile la digul de sud din portul Midia au fost finalizate. Cât au costat lucrările

11 May 2022 1113

Lucrările de reparații la digul de sud din portul Midia, aproape de final (GALERIE FOTO)

13 Apr 2022 1034

CN APM SA a cumpărat proiectoare. Detalii din contract (DOCUMENT)

13 Apr 2022 2357