Mircea Geoană, a acordat un interviu cotidianului britanic „The Telegraph” - „Alianța transatlantică este vitală“

Secretarul General Adjunct al NATO,Mircea Geoană, a acordat miercuri, 10 aprilie a.c., un interviu cotidianului britanic „The Telegraph”.

Înaltul oficial a vorbit despre relația dintre SUA și aliații europeni, contribuția acestora la NATO, precum și importanța consolidării bazei industriale transatlantice de apărare.

Conform site-ului mirceageoana.ro, în condițiile în care Occidentul este blocat într-o eră a competiției marilor puteri cu țări autocratice precum Rusia, China, Coreea de Nord și Iran, alianța transatlantică este mai importantă ca niciodată”,

Alianța transatlantică este vitală, spune Mircea Geoană, pe fondul temerilor că Trump va opri sprijinul militar acordat Ucrainei dacă va fi ales președinte.


Mircea Geoană a declarat, pentru The Telegraph, că SUA va trebui să își mențină alianța transatlantică cu Europa, deoarece Statele Unite au nevoie de aliații lor europeni pentru a face față amenințării Rusiei și Chinei. 

Există temeri că Donald Trump ar putea opri sprijinul militar pentru Ucraina dacă va câștiga alegerile prezidențiale din noiembrie, sau chiar să retragă complet garanția de securitate a Washingtonului pentru Europa.

Dar Mircea Geoană a declarat că, în condițiile în care Occidentul este blocat într-o eră a „competiției marilor puteri” cu țări autocratice precum Rusia, China, Coreea de Nord și Iran, alianța transatlantică este mai importantă ca niciodată.

„La fel de mult cum Europa are nevoie de America, America cred că are nevoie de toți aliații săi”, a declarat el pentru „The Telegraph”.

„Realitatea strategică este că China este un competitor formidabil, iar Rusia și China și toți ceilalți împreună vor încerca masiv să perturbe puterea americană.”

„Luptă epică”


El a adăugat: „Există un interes agresiv din partea acestor țări de a contesta practic ordinea mondială care a fost introdusă după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

„În această luptă epică, America va avea nevoie, nu doar de propria forță, ci și de toți aliații din Alianță”.


Domnul Trump a avertizat că va lăsa Rusia să facă „ce naiba vrea” cu orice membru NATO care nu respectă ținta de cheltuieli de apărare al Alianței de 2% din PIB.

El a fost criticat pe scară largă pentru că a subminat principiul conform căruia un atac asupra unui membru este unul asupra tuturor membrilor Alianței.

„Am lucrat timp de patru ani cu președintele Trump la Casa Albă. Începutul a fost destul de tumultuos”, a spus dl. Geoană despre perioada în care dl. Trump a catalogat NATO drept „învechită”.


Dar a subliniat că Donald Trump a revenit la o atitudine „pozitiva” la adresa NATO în ultimul său discurs despre Starea Uniunii. A adaugat ca actuala cursa electorala cu dl Biden este mult prea stransa sa pentru “a declara un castigator.” 

Mircea Geoană a spus: „Cred că logica strategică va prevala și suntem încrezători că America va continua în aceași linie ca în ultimii 75 de ani, va continua să fie un jucător-cheie”.


Statele Unite rămân cel mai mare donator de arme și ajutor pentru Ucraina, dar unii consideră că Europa nu face suficient pentru a ajuta Ucraina.


Lordul Cameron, ministrul britanic de externe, a călătorit în SUA pentru a-i convinge pe republicani să renunțe la veto-ul din Congres asupra ajutorului de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina, amânat de mult timp, și pentru a se întâlni cu dl. Trump.

„Există încă un pic de lipsă de comunicare din partea noastră cu Congresul american cu privire la cât de mult fac aliații din afara SUA”, a declarat dl. Geoană, primul român care a devenit Secretar General Adjunct și primul dintr-o țară de dincolo de fosta Cortină de Fier.

„Facem multe. Chiar și Islanda, ei nu au o armată, dar contribuie cu transportul de mărfuri și alte lucruri de acest gen. Ar trebui să facem o treabă mai bună în a comunica acest lucru.”


În februarie, NATO a anunțat că un număr record de 18, dintre cei 32 de membri, vor îndeplini obiectivul de cheltuieli.

Mircea Geoană, care și-a preluat funcția sub conducerea Secretarului General Jens Stoltenberg în 2019, a declarat: „La nivel agregat, aliații europeni cheltuiesc 2% – unii vor fi mai mult, alții puțin mai puțin – dar toți aliații au un plan pentru a ajunge la 2% în viitorul relativ apropiat.”

„Sute de miliarde de dolari americani în plus au fost investiți în apărare. Acest lucru trebuie să fie susținut”, a spus dl Geoană. „Dar procentul de 2 la sută nu mai este ținta care a fost odată. Este baza, nu plafonul”.


Țările europene caută să crească cheltuielile pentru apărare pentru a aproviziona Ucraina și pentru a-și reface proviziile după ce au trimis arme Kievului. Provocarea este că Rusia a trecut la o economie de război, a spus Mircea Geoană.

„Cred că problema numărul unu acum este cum să ne accelerăm baza de producție industrială”, a spus el.


Uniunea Europeană analizează planuri pentru a-și intensifica industria de apărare. Cu toate acestea, unele dintre planurile Bruxelles-ului, promovate de Franța, includ stimulente pentru ca membrii UE să „cumpere produse europene” și alte programe limitate doar la membrii blocului.

Dl Geoană – care va părăsi postul la sfârșitul acestui an – a cerut o „bază industrială transatlantică” și nu ceva care să creeze „ziduri inutile” între aliați.

„Dacă vă uitați la statele membre ale UE astăzi, este vorba de aproximativ 20% din investițiile agregate în apărare în NATO, 80% sunt din afara UE. Chiar dacă UE face un efort și mai mare, tot nu este suficient”, a spus el.


Planurile UE sunt susținute de Emmanuel Macron, președintele francez, care dorește să consolideze capacitatea Europei de a acționa fără Washington.

Problema a provocat dezacorduri între Franța și Germania, care a supărat Parisul, după ce a semnat anul trecut un acord pentru un scut antirachetă care utilizează tehnologie americano-israeliană.

Citește și: 

LIVE VIDEO+TEXTDeclarațiile secretarului General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, în vizita de la Constanța (VIDEO)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE VIDEO+TEXT Declarațiile secretarului General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, în vizita de la Constanța (VIDEO)

16 Mar 2024 942

Ce spune Mircea Geoană despre o eventuală candidatură la prezidențiale (GALERIE FOTO+VIDEO)

16 Mar 2024 826

Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, în vizită oficială la Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

16 Mar 2024 1004

Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, în vizită oficială la Constanța

15 Mar 2024 756

Mișcarea ”România renaște”, proiectul care îl promovează pe Mircea Geoană și-a lansat oficial site-ul

13 Feb 2024 2903

Cumnatul lui Mircea Geoană poate fi extrădat din Turcia! Ce a decis instanța

27 Jan 2024 915

Mircea Geoană „Sper ca românii când votează să se gândească mai puţin la carnetul de partid și să se uite la calitatea oamenilor“

20 Jan 2024 751

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană „Suntem peste 50 de naţiuni care susţinem Ucraina. America este piesa centrală“

12 Jan 2024 816

Mircea Geoană „Cred că există o cale ca România să evadeze definitiv de la periferia Europei“

09 Dec 2023 1243

Sondaj INSCOP Geoană conduce în clasamentul încrederii în personalități publice, urmat de Kovesi și primarul Clujului

05 Dec 2023 948

Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, de Ziua Națională a Romnâniei „Toţi aparţinem unei singure naţiuni faţă de care avem obligaţia să ne strângem rândurile şi să‑i dăm şansa unui nou început“

01 Dec 2023 735

Mircea Geoană „Alegerile de la anul sunt cele mai importante alegeri din ultimii 30 de ani din România“

24 Nov 2023 912

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană „Trebuie să lucrăm şi cu Republica Moldova să facem împreună multe proiecte de reconstrucţie în Ucraina“

17 Nov 2023 736

#Dobrogea145 Mircea Geoană, secretar general adjunct NATO, mesaj de Ziua Dobrogei (VIDEO)

14 Nov 2023 899

ZIUA LIVE Mircea Geoană - „Am un job de făcut la NATO până la finalul mandatului însă am și obligații ca lider politic și vreau să dau din experiența mea" (VIDEO)

13 Nov 2023 1539