Politic

Mircea Titus Dobre - „Aplicarea impozitului specific elimină concurenţa neloială din turism“ (document)

Un proiect de lege anunţat încă din vara anului 2015, care vizează preponderent firmele ce îşi desfăşoară activitatea în turism, a fost adoptat în forma sa finală de deputaţi şi aşteaptă să fie promulgat de şeful statului. Asta după ce, în primă fază, preşedintele României a solicitat reexaminarea normativului. Traseul a fost reluat, conform prevederilor legale în vigoare, şi, inevitabil, au apărut mici modificări. Pentru a afla care sunt câteva dintre noutăţile ce urmează să fie aplicate din ianuarie 2017, am discutat cu iniţiatorul propunerii legislative, deputatul PSD de Constanţa Mircea Titus Dobre.

Proiectul de lege iniţiat de dumneavoastră şi trimis spre promulgare şefului statului va introduce de anul viitor un nou tip de impozit forfetar. Documentul s-a aflat pentru a doua oară în dezbaterea Parlamentului. Șeful statului a considerat inechitabile prevederile documentului, pe considerentul că micile afaceri ar fi dezavantajate de noul sistem de impozitare, iar agenţii economici mari vor fi favorizaţi. De asemenea, preşedintele ţării a recomandat parlamentarilor să ia în considerare şi o posibilă consultare a Comisiei Europene pe acest subiect. S-a ţinut cont de remarcile şefului statului în noua formulă a normativului? Reexaminarea proiectului de lege a adus modificări proiectului iniţial? În ce constau acestea?

Da. S-a schimbat definiţia complexului hotelier, pentru a se pune în concordanţă cu noile norme de clasificare publicate în Monitorul Oficial prin Ordinul 415/2016. În cadrul dezbaterilor, din vară, cu reprezentanţii patronatelor şi ai asociaţiilor de profil, s-a ajuns la concluzia că trebuie făcute modificări la anexa 1 din proiectul de lege, prin scăderea taxării celor mici şi mărirea la cei care au suprafeţe mai mari.

Care sunt firmele vizate direct de normativ?

Prezenta lege reglementează impozitul specific pentru persoanele juridice române care desfăşoară activităţi corespunzătoare codurilor CAEN: 5510 - „Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare”, 5520 - „Facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată”, 5530 - „Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere”, 5590 - „Alte servicii de cazare”, 5610 - „Restaurante”, 5621 - „Activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente”, 5629 - „Alte servicii de alimentaţie n.c.a.”, 5630 - „Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor” şi este datorat de contribuabilii care au înscrisă ca activitate principală sau secundară activitatea corespunzătoare codurilor de mai sus.

De anul viitor, impozitul specific se va aplica firmelor vizate cu o singură condiţie: să nu se afle în stare de lichidare. Cum se va proceda în cazul societăţilor care au depus actele pentru a intra în lichidare şi al persoanelor juridice care se înfiinţează în cursul anului viitor, inclusiv contribuabilii nou-înfiinţaţi? Dar în cazul celor ce intră în inactivitate temporară?

Exact cum este descris la art. 3 - „Sunt obligate la plata impozitului specific unor activităţi, denumit în continuare impozit specific, în conformitate cu prevederile prezentei legi, persoanele juridice române care la data de 31 decembrie a anului precedent au îndeplinit, cumulativ, următoarele condiţii: a) aveau înscrisă în actele constitutive, potrivit legii, ca activitate principală sau secundară, una dintre activităţile corespunzătoare codului CAEN prevăzute la art. 1; b) nu se află în lichidare, potrivit legii“ - şi la art. 5 din normativ.

Dacă în cursul anului contribuabilii desfăşoară şi alte activităţi decât cele corespunzătoare codurilor CAEN (eligibile pentru plata impozitului specific), ce impozit vor plăti statului?

Exact cum este descris la art. 10. „(1) Contribuabilii care în cursul anului realizează venituri şi din alte activităţi în afara celor corespunzătoare codurilor CAEN prevăzute la art. 1 aplică sistemul de declarare şi plată a impozitului pe profit prevăzut de Legea nr. 2227/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

(2) Contribuabilii care desfăşoară activităţi prin intermediul unui complex hotelier şi realizează venituri din desfăşurarea altor activităţi aplică sistemul de declarare şi plată a impozitului pe profit prevăzut de Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare.
(3) Veniturile din alte activităţi luate în calcul sunt cele înregistrate până la data de 31 decembrie a anului respectiv, inclusiv“.

Proiectul de act normativ prevede şi reguli de aplicare şi pentru contribuabilii care doresc să îşi schimbe sistemul de impozitare? Care sunt acestea?

Dacă nu au activitate conform celor opt coduri CAEN, atunci plătesc impozit pe profit.

Concret, aplicarea prevederilor legii, odată promulgată, ce avantaje aduce persoanelor juridice vizate?

Trei avantaje importante pentru acest domeniu de activitate: eliminarea concurenţei neloiale din acest domeniu; un cadru legal simplificat pentru o mai bună desfăşurare a activităţii, precum şi posibilitatea realizării unui plan de afaceri, pe termen lung, în acest domeniu , pentru că fiecare ştie ce va avea de plătit.

P.S.: Pentru cei interesaţi, în secţiunea „Documente” am ataşat legea, în forma în care a fost trimisă pentru promulgare preşedintelui Klaus Iohannis.

 

 


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Pro România Constanţa începe campania pentru europarlamentare. Mircea Dobre şi Mircea Banias, în conferinţă de presă (galerie foto)

01 Mar 2019 652

„Carta Albă a turismului din România“, lansată la Constanța. Cine participă la eveniment (galerie foto)

10 Jul 2018 994

Fostul ministru Mircea Titus Dobre acuză incompetenţa din Guvern şi spune că ne paşte infringement-ul în domeniul turismului

25 Jun 2018 1235

Coaliția de guvernare formată din PSD și ALDE a pierdut majoritatea în Camera Deputaților. Ce s-a întâmplat

27 May 2018 1894

Revista presei locale

24 May 2018 770

Este stabilitate în PSD Constanţa. Ce oameni importanţi din fruntea organizaţiei spun asta

08 Feb 2018 2036

Bilanțul activităților Ministerului Turismului la finalul mandatului fostului ministru Mircea Titus Dobre

30 Jan 2018 898

Organizaţia PSD Constanţa merge în continuare pe mâna lui Felix Stroe la Transporturi şi a lui Mircea Titus Dobre la Turism!

25 Jan 2018 2091

Surse politice Mai mulți miniștri își vor da demisia odată cu Mihai Tudose. Cine a alimentat acest zvon. Nume și de la Constanța

16 Jan 2018 2366

Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, mesaj de susținere pentru premierul Mihai Tudose. Ce a transmis acesta

13 Jan 2018 1193

O nouă rundă de discuții între Ministerul Turismului și ANPC. Ce subiecte au fost dezbătute

12 Dec 2017 910

Anunț important de la Ministerul Turismului. Ce se întâmplă cu voucherele de vacanță în 2018

11 Dec 2017 1283

Ministrul Turismului, întâlnire cu reprezentanții ANPC. Ce subiecte au fost analizate

11 Dec 2017 705

România – Portugalia, Memorandum de Înțelegere privind cooperarea în domeniul turismului

21 Nov 2017 1455

Ministerul Turismului organizează ședință operativă în urma cazului Omnia Turism

20 Oct 2017 922