Monica Dajbog Angajații MAI vor fi la datorie de sărbători

  • Peste 25.000 de poliţişti, jandarmi, polițiști de frontieră și pompieri vor acţiona, în medie, zilnic, în perioada Crăciunului.

Astăzi, 24 decembrie, purtătorul de cuvânt al MAI, comisar-șef de poliție Monica Dajbog, a susținut o declarație de presă, la sediul MAI.

Regăsiți, mai jos, textul declarației:

Pentru ca suntem în Ajunul Crăciunului, în primul rând doresc să vă transmit din partea conducerii Ministerului Afacerilor Interne Multă sănătate și Sărbători liniștite.

În cele trei zile libere ocazionate de Sărbătoarea Nașterii Domnului, angajații MAI vor fi la datorie pentru prevenirea și descurajarea faptelor antisociale, combaterea infracțiunilor și asigurarea intervențiilor în situațiile de risc pentru cetățeni, dar și pentru a verifica respectarea regulilor de protecție sanitară.

În cadrul ceremoniei de preluare a mandatului de ministru al afacerilor interne, domnul Lucian Bode, a solicitat ca în aceste zile, efectivele MAI să fie în teren, cât mai vizibile, pentru ca cetățenii să se simtă în siguranță.

Peste 25.000 de poliţişti, jandarmi, polițiști de frontieră și pompieri vor acţiona, în medie, zilnic, în perioada Crăciunului. Numărul angajaților MAI mobilizați în aceste zile este în creștere cu 4.000 față de anii trecuți. Efectivele MAI vor acționa în sistem integrat, împreună cu celelalte instituţii ale statului cu atribuţii în asigurarea ordinii şi liniştii publice și a intervențiilor în situații de urgență.

Polițiștii, în echipe mixte cu jandarmi, polițiști locali, pompieri și cu reprezentanți ai Direcțiilor Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, vor efectua verificări în centre comerciale, piețe, mijloace de transport în comun și la terase sau restaurante, pentru a proteja sănătatea cetățenilor prin descurajarea organizării unor activități care ar putea contribui la răspândirea virusului SARS-CoV-2.

Pe drumurile publice, poliţiştii rutieri vor acţiona, în trafic, folosind 270 de aparate radar, pentru prevenirea producerii unor accidente grave. Polițiștii vor beneficia de sprijinul elicopterelor Inspectoratului General de Aviație, care vor survola, mai ales, traseele pe care în mod obișnuit se înregistrează probleme în astfel de perioade.

În total, în perioada Crăciunului, Inspectoratul General de Aviație al M.A.I. este pregătit să execute cu 14 elicoptere misiuni de ordine și siguranță publică și misiuni aeromedicale, precum și să ofere sprijin pentru transportarea plasmei hiperimune și a pacienților confirmați cu COVID-19.Pentru minivacanța de Crăciun, sunt mobilizați, de asemenea, peste 5.000 de pompieri, care pot interveni atât pentru acordarea asistenței medicale de urgență, cât și pentru gestionarea tuturor solicitărilor primite din partea cetățenilor.

La rândul lor, 250 de jandarmi montani vor fi prezenți zilnic pe traseele şi în stațiunile turistice, pentru a acorda sprijin persoanelor aflate în dificultate.

Aproximativ 3.900 de poliţişti de frontieră vor desfășura, zilnic, activităţi de supraveghere şi control a zonelor de graniță. Au fost dispuse măsuri pentru suplimentarea personalului și a numărului arterelor de control din punctele de frontieră, pe ambele sensuri, până la capacitatea permisă de infrastructura fiecărui punct.

Având în vedere că în anii trecuți, în această perioadă, eram obișnuiți să petrecem alături de cei dragi, să mergem în vizită, să participăm la reuniuni de familie sau cu prietenii, reluăm recomandarea adresată cetățenilor și operatorilor economici de a manifesta prudență și responsabilitate prin respectarea măsurilor luate de autorități pentru limitarea îmbolnăvirilor cu COVID-19.

Depinde de fiecare dintre noi să oprim răspândirea virusului.

Pe parcursul ultimelor 24 de ore, structurile Ministerului Afacerilor Interne, în colaborare cu alte autorități, au organizat peste 1.300 de acțiuni punctuale pentru a verifica dacă măsurile de protecție sanitară sunt respectate. Verificările au vizat aproximativ 7.500 de operatori economici, 208 operatori transport persoane și peste 13.500 de obiective de interes, dintre care 5.700 de restaurante, terase, fastfood-uri.

De asemenea, au fost verificate peste 86.800 de persoane.

Acțiunile de control au fost desfășurate de aproximativ 15.700 de polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră, pompieri și polițiști locali, precum și reprezentanți ai autorităților publice locale și de la Ministerul Transporturilor, Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului și ANSVSA.

În urma verificărilor, au fost aplicate 6.520 de sancțiuni contravenționale în valoare de aproximativ 1 milion de lei.”

Peste 5.600 de sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea măsurilor privind protecția individuală, carantina sau izolarea.

Alte 840 de persoane au fost sancționate pentru nerespectarea restricțiilor de circulație.

18 cetățeni au sunat la TelVerde 0800.800.165 pentru a semnala cazuri de nerespectare a regulilor de protecție sanitară. Sesizările au fost verificate la nivelul municipiului București și a 10 județe, fiind confirmate aspectele semnalate prin 5 dintre sesizări. De asemenea, au fost verificate alte 8 sesizări însoțite de imagini foto/video. Doar două au fost confirmate.

Și în următoarele zile, verificările vor viza în special obiectivele supuse restricțiilor și zonele cu risc epidemiologic ridicat. Ministrul afacerilor interne, Lucian Bode, a atras atenția că scopul acțiunilor de control nu este aplicarea de sancțiuni, ci de a contribui la prevenirea răspândirii virusului și deci de a proteja sănătatea oamenilor.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MINISTERUL AFACERILOR INTERNE COMUNICAT DE PRESĂ Nr. 117 din 19 februarie 2021

19 Feb 2021 508

Monica Dajbog, MAI „În ultimele șapte zile au fost întocmite 26 de dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor“ (video)

22 Jan 2021 622

Amenzi COVID-19 Peste 31.000 de sancțiuni, aplicate în ultima săptămână, la nivel național

15 Jan 2021 630

Monica Dajbog, MAI „În ultimele 24 de ore, au fost prinși în flagrant 82 de autori de infracțiuni“ (video)

04 Jan 2021 1045

LIVE VIDEO Monica Dajbog, MAI - „Nu au fost înregistrate evenimente de o gravitate deosebită, în a doua zi a anului 2021“

03 Jan 2021 1270

UPDATE Declaraţie de presă susţinută de purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, la ora 12.00

02 Jan 2021 1285

Monica Dajbog, MAI „Au fost identificate 3.656 de persoane care nu purtau masca de protecție“ (video)

28 Dec 2020 2119

Purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, declarații de presă

27 Dec 2020 810

Polițiștii au intervenit la peste 6.000 de evenimente, în Ajun și în ziua de Crăciun

26 Dec 2020 1155

Purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, declarații de presă

24 Dec 2020 798

Monica Dajbog, MAI „Aproximativ 5.800 de sancțiuni, aplicate pentru nepurtarea măștii de protecție“ (video)

23 Dec 2020 1647

Monica Dajbog „Au fost verificate 4.900 de restaurante, terase și fast-food-uri”

21 Dec 2020 726

Monica Dajbog „Au fost depistate aproximativ 6.400 de persoane care nu purtau masca de protecție” (video)

20 Dec 2020 1651

Purtătorul de cuvânt al MAI, declarații în urma acțiunilor pentru protejarea sănătății cetățenilor

19 Dec 2020 972

Coronavirus Amenzi în valoare de peste un milion de lei

18 Dec 2020 569