Moșii de iarnă 2023. Ce tradiții și obiceiuri se respectă în Sâmbăta Morților

foto: basilica.roMoșii de iarnă, Pomenirea morților este o zi dedicată celor trecuți în neființă, o zi în care în toate bisericile din România se oficiază slujbe și se împart bucate pentru sufletul acestora.

Tradiția ne spune că în dimineața zilei de sâmbătă, în ziua Moșilor de iarnă, creștinii aduc la biserică colivă, vin și prescuri. Acestea vor fi sfințite și apoi împărțite pentru sufletul celor plecați de lângă noi. De asemenea se mai sfințesc și vase cu mâncare, plăcinte, fructe sau pachete întregi cu diferite alimente. Toate acestea vor fi împărțite după slujba de pomenire atât celor prezenți în biserică, cât și altor persoane la alegere: rude, vecini, prieteni, sărmani.

În unele zone ale țării se obișnuiește ca, pe lângă slujba din biserică, să se oficieze o mică slujbă de pomenire și la căpătâiul răposatului, iar mormântul să fie stropit cu vin de către preot. De asemenea, la morminte se aprind cel puțin două lumânări, ce au rolul de a lumina și a încălzi sufletele celor pomeniți.

Moșii de iarnă marchează începutul sâmbetelor morților, în număr de șapte, care se încheie cu Sâmbăta lui Lazar, înainte de Săptămâna Mare. Astfel, ziua de sămbătă devine o zi dedicată pomenirii morților. În tot Postul Mare, în zilele de sâmbătă, se vor oficia slujbe de pomenire și se vor împărți lumânări, vin și prescuri pentru cei adormiți cu trupul.

Conform tradiției această zi numită popular Moșii de iarnă trebuie cinstită cum se cuvine, altfel riști să înnebunești sau să tremuri asemenea unei piftii. Prin urmare singurele pregătiri ce trebuie să le ai în vedere se referă la pomenirea morților. Nu este bine să speli, să lucrezi sau să muncești la câmp.

Moșii de iarnă se mai numesc popular și Sâmbăta piftiilor sau Moșii de piftii, deoarece în această zi se mănâncă și se împart piftii pentru sufletele celor trecuți în neființă. Piftiile se dau cu tot cu vasul în care s-au pregătit, iar ce rămâne neîmpărțit și nemâncat se aruncă a doua zi, pentru a nu suferi de friguri sau tremurături în restul anului.


Sursa text: traditii-superstitii.ro

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Moşii de iarnă 2023. Sâmbăta Morților, ziua când se pomenesc cei care nu mai sunt printre noi. Simbolismul colivei

16 Feb 2023 1588

Moşii de iarnă 2022, tradiţii şi obiceiuri. Simbolismul colivei

26 Feb 2022 2334

Este Sâmbăta morţilor. Sunt pomeniţi cei care s-au stins fără lumânare la căpătâi

10 Feb 2018 3945

Sâmbătă sunt Moşii de Iarnă. Postul e aproape. Se fac pregătiri pentru Lăsatul-secului de carne

17 Feb 2017 4316

Sâmbăta Morţilor, prima sărbătoare de pomenire Ce este interzis să faci în ziua dinaintea Înfricoşătoarei Judecăţi

05 Mar 2016 6909

Azi sunt Moşii de iarnă Până la Paşte, toate sâmbetele constituie prilej de rugăciuni şi pomeni

22 Feb 2014 7185