Noi reglementări privind limitarea numărului de puncte de trecere a frontierei pe unde pot intra deșeuri reciclabile (DOCUMENT)Guvernul României a aprobat vineri, 17 decembrie 2021, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (M.M.A.P) și Ministerului Afacerilor Interne (M.A.I), o Hotărâre pentru modificarea și completarea HG nr. 788/2007 privind stabilirea unor măsuri pentru aplicarea Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului (CE) nr. 1.013/2006 privind transferul de deşeuri.

 

Actul normativ va limita numărul de puncte de trecere a frontierei care vor putea fi tranzitate de mijloacele de transport încărcate cu deşeuri reciclabile la 15, stabilind și trasabilitatea obligatorie de la graniţă până la locul unde se va face reciclarea, pentru a elimina posibilitatea ca autocamioanele să se poată deplasa fără GPS.


Cele 15 puncte de trecere ale frontierei vor fi stabilite, conform actului normativ, prin ordin comun M.M.A.P – M.A.I.
 

”Mă bucur că Guvernul a răspuns astăzi pozitiv acestei propuneri comune, deoarece este în joc viitorul nostru și al copiilor noștri. Prin acest demers, vom limita la 15 numărul punctelor de frontieră pe unde poate intra în țară materie primă pentru industria reciclării și vom crea o bază de date a companiilor care au dreptul să aducă în România aceste materiale.

Alături de colegii din MAI am creat cadrul legal pentru a controla foarte minuțios toate aceste transporturi și pentru a ne asigura că ele conțin exact ceea ce este prevăzut în documentele de transport.

Tot ce nu este înregistrat se va întoarce în țara de proveniență chiar de la graniță, iar transporturile se dovedesc a fi în regulă și care intră în țară vor fi monitorizate în timp real, până la destinație. Astfel ne vom asigura că România nu devine groapa de gunoi a nimănui și că toată lumea respectă legislația națională și europeană”, a declarat Barna Tánczos, ministrul mediului, apelor și pădurilor.Administraţia Fondului pentru Mediu va fi instituţia care va urmări cantităţile care intră şi se va asigura că acestea sunt corelate cu capacitatea de reciclare a firmelor la care deşeurile ar trebui să ajungă, punând la dispoziţia utilizatorilor, în mod gratuit, sistemul informatic de asigurare a trasabilităţii deşeurilor (SIATD), în vederea monitorizării şi verificării corectitudinii tranzacţiilor cu deşeuri de ambalaje în sistemul răspunderii extinse a producătorului. 


Reamintim faptul că un proiect identic a fost depus de către Bogdan Bola, în colaborare cu procurorul constănțean Teodor Niță. 


Citește și: Proiect de lege înaintat în Parlament. Se pune gard între deșeurile neconforme și România 

Sursă foto: Garda de Coastă


 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Spitalul Municipal Medgidia nu reușește să atribuie contractul de colectare, transport și eliminare deșeuri. Licitația a fost contestată pentru a doua oară. Ce a decis CNSC?

16 Aug 2022 589

Amenzi de zeci de mii de lei aplicate la Constanța pentru depozitarea ilegală de deșeuri pe domeniul public (GALERIE FOTO)

11 Aug 2022 447

Constanța Unde vor fi amplasate săptămâna viitoare, containerele speciale pentru colectarea deșeurilor voluminoase

09 Aug 2022 1229

Colectarea deșeurilor de la Spitalul Județean Tulcea, trecută prin instanță. Acorduri-cadru cu o companie de deșeuri din Constanța și una de înfrumusețare din Tulcea

09 Aug 2022 471

Cine se va ocupa de deșeurile menajere de la Penitenciarul Poarta Albă! (DOCUMENT)

27 Jul 2022 484

Cum este împărțită procedura de licitație ADI „Dobrogea” a mai realizat un pas important în vederea delegării gestiunii serviciului public de salubrizare din județul Constanța

20 Jul 2022 607

Primăria Municipiului Medgidia, amendată Verificări ale Gărzii de Mediu Constanța. Ce au descoperit pe raza localității Valea Dacilor (GALERIE FOTO)

19 Jul 2022 684

Amendă uriașă pentru șoferul surprins în timp ce arunca deșeuri în stațiunea Mamaia (VIDEO)

18 Jul 2022 3085

Sute de tone de deşeuri, oprite de poliţiştii de frontieră la intrarea în țară (GALERIE FOTO)

16 Jul 2022 529

SC POLARIS MEDIU SRL - Anunţ public privind decizia etapei de încadrare

14 Jul 2022 522

Contract de aproape 170.000 de euro cu Primăria Crucea! Iridex Group Salubrizare intră tare pe piața deșeurilor din județul Constanța (DOCUMENT)

12 Jul 2022 722

CNSC obligă Spitalul din Medgidia să reevalueze o ofertă depusă în cadrul unei achiziții publice de colectare a deșeurilor spitalicești

07 Jul 2022 701

Proiectul ”Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Constanța”, la final. Anunțul lui Mihai Lupu

06 Jul 2022 663

Începând de mâine, în România intră în funcţiune sistemul de trasabilitate a deşeurilor. Anunțul făcut de Tanczos Barna

30 Jun 2022 666

Polaris M Holding se regăsește în imposibilitatea de a opera o parte dintre platformele supraterane pentru deșeuri menajere din Constanța

29 Jun 2022 696