Nuclearelectrica anunță avansarea Proiectului Unităților CANDU 3&4

Nuclearelectrica anunță avansarea Proiectului Unităților CANDU 3&4: în cadrul actualei Etape Pregătitoare, Energonuclear S.A., compania de proiect, a semnat primul contract cu Candu Energy, Membră a grupului SNC-Lavalin și Autoritatea de Proiectare a Unităților 3&4 și OEM Candu (Producatorul Original al Tehnologiei Candu).

Potrivit unui comunicat al Nuclearelectrica, în cadrul contractului, CANDU Energy va oferi servicii de inginerie pentru elaborarea și actualizarea unor documentații necesare demarării Proiectului Unităților CANDU 3&4 (printre care actualizarea documentelor de bază de licențiere, actualizarea ghidurilor de securitate nucleară, actualizarea listei modificărilor de proiect cu funcții de securitate nucleară etc.).
 
Aprobată în aprilie 2021 în cadrul Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor Nuclearelectrica, strategia de continuare a Proiectului Unităților CANDU al Centralei Nucleare Cernavodă este implementată în trei etape, în conformitate cu experiența internațională în construcția de centrale nucleare.

Etapa pregătitoare a început cu capitalizarea și operaționalizarea companiei de proiect, Energonuclear S.A., și va avea o durată de 24 de luni, timp în care se vor contracta servicii de asistență tehnică, juridică, financiară și de inginerie și se vor efectua studiile și evaluările necesare.

„Suntem mândri să semnăm primul contract care avansează dezvoltarea Proiectului Unităților CANDU 3&4 de la Cernavodă. România are nevoie de noi capacități nucleare, de o sursă de energie curată, rezilientă și accesibilă, ca soluție pentru atingerea țintelor de decarbonare ale României. Pe lângă securitatea și stabilitatea sistemului energetic național, finalizarea noilor capacități nucleare CANDU va aduce și multiple beneficii socio-economice: până la 19.000 de locuri de muncă generate indirect; 20 de milioane de tone de CO2 evitate anual cu 4 unități în operare; contribuția energiei nucleare în producția totală de energie, la nivel național va crește la 36%, iar contribuția energiei nucleare în producția totală de energie fără emisii de CO2, la nivel național, va crește la 66%. In plus, proiectele vor susține dezvoltarea lanțului intern de aprovizionare precum și alte industrii colaterale”, Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica SA.

 

„Mă bucur și salut semnarea primului contract care avansează dezvoltarea Proiectului Unităților CANDU 3&4 de la Cernavodă. Parteneriatul cu SUA și Canada va permite țării noastre să atingă obiectivele de decarbonare pe care și le asumă. Acesta este un pas important și sunt foarte optimist că în viitor vom fi o țară independentă energetic”, a declarat Virgil Popescu, ministrul energiei.

 

„Acordul interguvernamental (IGA) dintre România și Statele Unite semnat în 2020 demonstrează interesele comune ale națiunilor de a colabora pentru atingerea obiectivelor de securitate energetică și decarbonare. Semnarea acestui prim contract pentru finalizarea Unităților 3 și 4 este un pas major, susține obiectivele IGA și continuă relația puternică dintre țările noastre în domeniul energiei nucleare”, a spus Prim Secretarul Adjunct pentru Energie Nucleară din cadrul Departamentului pentru Energie SUA, Dr. Kathryn Huff.

 
În august 2021, România a semnat un Memorandum de Înțelegere (MoU) cu Canada pentru a consolida și susține în continuare cooperarea în proiecte civile de energie nucleară, ca urmare a unei relații de 55 de ani între Canada și România în industria nucleara.
 

„Energia nucleară este un instrument esențial în obiectivul nostru către o economie net zero. A fost un pilon pentru dezvoltarea economică în Canada încă de la sfârșitul anilor 1960, atunci când tehnologia reactoarelor nucleare CANDU a devenit operațională. În toți acești ani, s-a dovedit incredibil de fiabilă și eficientă. Am avut plăcerea să împărtășim acest know-how cu prietenii și aliații noștri. Anul acesta, sărbătorim jumătate de secol de cooperare nucleară cu România și 25 de ani de succes CANDU la Unitatea 1 Cernavodă, una dintre cele mai de succes centrale din lume. Așteptăm cu nerăbdare să susținem această cooperare fructuoasă cu noi proiecte nucleare comune, în timp ce facem eforturi să ne atingem împreună obiectivele privind schimbările climatice.” – E.S. Annick Goulet, ambasadorul Canadei în România.

 
„Suntem încântați că s-a făcut acest pas înainte în cooperarea comercială pentru retehnologizarea și extinderea capacitatilor nucleare ale României”, a declarat însărcinatul cu afaceri al SUA, David Muniz. „Împreună cu Aliații noștri NATO, România și Canada, Statele Unite lucrează pentru a oferi românilor energie curată, sigură, fiabilă și accesibilă, asigurând în același timp ca partenerii de încredere contribuie la nevoile vitale de securitate națională și energetică ale României.”
 

Proiectul Unităților CANDU este inclus în Strategia Energetică a României, pentru perioada 2019-2030, cu perspectivă pentru 2050, precum și în Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice, ca pilon al independenței energetice a României și al atingerii obiectivelor de decarbonare ca stat membru al UE. În acest sens, România a semnat la 9 octombrie 2020 un Acord Interguvernamental privind cooperarea în domeniul proiectelor de energie nucleară, care a fost recent ratificat și de Parlamentul României, prin Legea nr.199/2021, având un sprijin larg si fiind adoptat cu o majoritate de voturi. De asemenea, în octombrie 2020, US Exim Bank și-a exprimat, printr-un Memorandum de Înțelegere încheiat cu Ministerul Energiei, interesul de a finanța proiecte mari de investiții în România, inclusiv de tipul celor nucleare, în valoare totală de 7 miliarde de dolari.

Colaborarea cu Statele Unite ale Americii în domeniul nuclear a început în 1981, când președintele Reagan a aprobat primul împrumut US Exim pentru proiectul Unitatea 1 Cernavodă.
 

„Suntem încântați să ne extindem relația cu România și Societatea Națională Nuclearelectrica (SNN) pentru acest proiect nou. România este familiarizată cu tehnologia CANDU de la punerea în funcțiune a primelor două unități CANDU în 1996 și 2007 și de atunci furnizează energie sigură”, a declarat Sandy Taylor, președinte, Energie Nucleară, SNC-Lavalin. „Extinderea amprentei nucleare ar ajuta România să-și atingă țintele de decarbonizare.”

 
Contractul semnat de EnergoNuclear S.A. (EN) cu CANDU Energy acoperă achiziția de servicii de inginerie pentru elaborarea și actualizarea documentațiilor necesare relansării Proiectului Unităților CANDU 3&4, printre care: actualizarea documentelor baza de autorizare (DBA); actualizarea ghidurilor de securitate nucleara (GSN) elaborate anterior pentru Unitățile 3 și 4 Cernavodă, pentru a se conforma cu cerințele DBA și cu cele mai recente coduri și standarde aplicabile canadiene, precum și cu cerințele directivei UE de securitate nucleara;  definirea livrabilelor de inginerie care vor fi elaborate în fazele 2 și 3, conținutul acestora fiind astfel stabilit încât să poată fi elaborate estimări ale cantității de livrabile de inginerie și de complexitate a conținutului fiecărui livrabil; document de evaluare care subliniază elementele cheie ale opțiunilor de arhitectură propuse pentru implementarea controlului partii nucleare; actualizarea și dezvoltarea modificărilor de proiect legate de securitate nucleara care vor demonstra că Proiectul Unităților 3&4 respectă cerințele Directivei privind securitatea nucleara; reevaluarea structurilor civile existente și confirmarea faptului că acestea vor fi adecvate scopului lor pentru încă 60 de ani (inclusiv pe durata de viață post-retehnologizare) de la punerea în funcțiune a unităților.
 

„Suntem încântați să continuăm cooperarea cu CANDU Energy și România. Această etapă a proiectului este un pas semnificativ către un viitor energetic curat și durabil, cu reactoare nucleare”, a declarat Președintele si Directorul General Sargent & Lundy, Thomas R. White. „Sargent & Lundy a sprijinit în mod continuu industria energiei nucleare comerciale încă de la începuturile sale, proiectând generații succesive de noi centrale și sprijinind centralele aflate in funcționare din întreaga lume. Activitatea noastră în domeniul energiei nucleare cuprinde inițiative inovatoare și dezvoltarea de soluții rentabile pentru asigurarea succesului proiectelor.”

 
 
Despre Nuclearelectrica


Compania Națională „Nuclearelectrica” SA este societatea națională românească producătoare de energie electrică, termică și de combustibil nuclear care funcționează sub autoritatea Ministerului Energiei din România, statul deținând 82,49% din acțiuni și alți acționari, 17,50%, după listarea societății la bursă în 2013.
 

Sucursala CNE Cernavodă operează două unități nucleare CANDU, care sunt două dintre cele mai performante unități dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrică de combustibil nuclear și se află în proces de realizare a unui ciclu integrat al combustibilului prin achiziționarea unei linii de prelucrare a concentratului de uraniu, pentru a sprijini proiectele de investiții pe termen lung ale companiei.
 
Nuclearelectrica deține un rol major la nivel național, contribuind cu peste 18% din energia nucleară la producția totală de energie și cu 33% la producția totală de energie fără CO2 din România.
www.nuclearelectrica.ro  
 
 Sursa foto cu rol ilustrativ: Arhiva ZIUA de Constanța
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Consiliul Concurenței a autorizat preluarea unor active ale Companiei Naționale a Uraniului SA de către Nuclearelectrica SA

18 Nov 2021 494

Nuclearelectrica a atribuit un contract pentru achiziția de rulmenți. Cine îi va livra (document)

25 Oct 2021 1990

Reactorul 2 de la Cernavodă, reconectat la Sistemul Energetic Național. Deconectarea a dus la un import istoric de electricitate

16 Oct 2021 1142

Unitatea 2 a CNE Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic National

14 Oct 2021 599

25 de ani de operare Președintele Klaus Iohannis a ajuns la centrala de la Cernavodă (galerie foto și video)

07 Oct 2021 1445

Directorul Financiar al SN Nuclearelectrica SA, renunță la mandat

07 Oct 2021 1739

Președintele României, Klaus Iohannis, în vizită la Unitatea 1 CNE Cernavodă

06 Oct 2021 1129

Nuclearelectrica anunță înființarea filialei Fabrica de Prelucrare a Concentratelor de Uraniu-Feldioara SRL

27 Sep 2021 1883

A fost aprobată data pentru convocarea Adunării Generale Ordinare și Extraordinare a Acționarilor Consiliului de Administratie al SNN

21 Sep 2021 2199

Unitatea 1 a CNE Cernavodă a revenit la puterea nominală

20 Sep 2021 715

Unitatea 1 a CNE Cernavodă va funcționa la putere redusă

17 Sep 2021 763

Nuclearelectrica anunţă încheierea documentației aferente a două tranzacții

07 Sep 2021 802

Nuclearelectrica a încheiat un contract cu Enel Energie. Ce valoare are și ce prevede acesta

31 Aug 2021 674

A fost reconectată Unitatea 2 CNE Cernavodă la Sistemul Energetic Național

30 Jul 2021 2036

Vizită de lucru a unei delegații din Statele Unite ale Americii la CNE Cernavodă

30 Jul 2021 755