Nuclearelectrica Contract de 781 milioane CAD, semnat cu o companie canadiană pentru echipamente și tehnologie


Sursa foto: Nuclearelectrica




 
  • SN Nuclearelectrica SA, împreună cu Candu Energy Inc. („CEI”), o companie AtkinsRéalis [SNC-Lavalin Group Inc.] și Canadian Commercial Corporation („CCC”), o corporație federală de stat, au semnat astazi, 28 noiembrie 2023, un contract în valoare de 781 milioane CAD, având ca obiect furnizarea de scule și componente ale reactorului, precum și servicii de inginerie și tehnologie, pentru prelungirea duratei de viață a Unității 1 CNE Cernavodă, potrivit Nuclearelectrica.
 
Semnarea contractului a avut loc la Expoziția Mondială Nucleară de la Paris, în cadrul unei ceremonii la care au participat Mary Ng, ministrul pentru Întreprinderi Mici, Promovarea Exporturilor și Comerțului Internațional al Canadei (ministerul responsabil pentru CCC), Dan Drăgan, Secretar de stat, Ministerul Energiei din România, Teodor Chirica, președintele Consiliului de Administrație al SNN, Bobby Kwon, președinte și director general, CCC, Ian Edwards, președinte și director general, AtkinsRéalis și Joe St. Julian, președinte, Nuclear, AtkinsRéalis.
 

„Nuclearelectrica a anunțat anterior, în data de 7 noiembrie 2023, că, în urma derulării și finalizării unei proceduri de atribuire, a transmis către Candu Energy Inc. ("CEI"), o companie AtkinsRéalis [SNC-Lavalin Group Inc.] și Canadian Commercial Corporation („CCC”), o corporație federală de stat, o comunicare referitoare la atribuirea contractului privind furnizarea de scule și componente ale reactorului, precum și servicii de inginerie și tehnologie, în sprijinul prelungirii duratei de viață a reactorului CANDU® al Unității 1 a CNE Cernavodă”, se arată într-un comunicat transmis de Nuclearelectrica.


Intrarea în vigoare a contractului este condiționată de aprobarea Adunării Generale a Acționarilor SNN, CCC primind aprobarea finală din partea Guvernului Canadei.

„Suntem bucuroși să ne extindem colaborarea pentru proiectul de retehnologizare a Unității 1 a centralei nucleare de la Cernavodă cu AtkinsRéalis, care și-a dovedit deja experiența și capacitățile. Întrucât Unitatea 1 este un pilon strategic pentru stabilitatea energetică a României, suntem mândri să realizăm acest proiect la standard de excelență și să continuăm să oferim energie curată pentru următorii 30 de ani după retehnologizarea sa. Mai mult, prelungirea duratei de viață a Unității 1, precum și a viitoarele două unități CANDU pe care le avem în plan să le dezvoltăm, vor aduce beneficii multiple pentru România: păstrarea unor locuri de muncă de înaltă calitate, precum și crearea de noi locuri de muncă, investiții în comunitate, o contribuție importantă la bugetul local și de stat, precum și proiecte pentru lanțul de aprovizionare local, ca parte a viziunii noastre de a crea un viitor sustenabil pentru generațiile următoare", a declarat Cosmin Ghiță, CEO al Nuclearelectrica SA.

 

„Acest nou contract este un pas înainte pentru Retehnologizarea Unității 1, precum și în cooperarea pe termen lung între România și Canada în domeniul nuclear, care a început acum peste 55 ani. Suntem încântați să ne continuăm relația de afaceri cu Canada, proiectele noastre nucleare reprezentând repere pentru revigorarea industriei nucleare și un pas semnificativ către un viitor energetic curat și durabil cu reactoare nucleare”, a declarat Teodor Chirica, Președintele Consiliului de Administrație Nuclearelectrica. 

 
„Datele fundamentale de pe piața energiei nucleare arată că va exista o cerere susținută și robustă din partea guvernelor din întreaga lume pentru prelungirea duratei de viață a reactoarelor și pentru construcții noi", a comentat Ian L. Edwards, președinte și director executiv, AtkinsRéalis.

 
În calitate de licențiat exclusiv al portofoliului de proprietate intelectuală CANDU și contribuind cu experiența sa unică și know-how în tot ceea ce privește aspectele tehnologiei CANDU, AtkinsRéalis este singura organizație care și-a asumat un rol de lider în toate proiectele de prelungire a duratei de viață a reactoarelor CANDU de până acum la nivel global, inclusiv cele executate cu succes sau în curs de desfășurare în Asia, America de Nord și America de Sud. Lucrările executate în prezent de AtkinsRéalis pentru proiectele de prelungire a duratei de viață a reactoarelor CANDU din Ontario includ 10 reactoare la Darlington și Bruce Power.

„Tehnologia CANDU este unul dintre cele mai de succes produse comerciale ale Canadei", a declarat Joe St. Julian, președinte, Nuclear, AtkinsRéalis.
 

Tehnologie CANDU pentru România

Cele două unități CANDU de la Cernavoda furnizează 20% din energia electrică a României. De la punerea în funcțiune a celor două unități, în 1996 și, respectiv, 2007, țara a evitat eliberarea a 205 milioane de tone de CO2.
 

Guvernul român și SNN și-au anunțat, de asemenea, intenția de a construi încă două reactoare CANDU la Cernavodă. Patru reactoare CANDU operaționale la centrală ar duce ponderea energiei nucleare în producția de energie electrică a României la 33%.
 
Citește și
Unitățile 1 și 2 ale CNE Cernavodă operează la putere nominală

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Achiziții Constanța Nuclearelectrica Serv SRL lansează anunț de participare la licitație pentru servicii integrate de consultanță (DOCUMENT)

22 Apr 2024 669

Licitații Constanța Nuclearelectrica investește în servicii de montare-demontare schelă (DOCUMENT)

18 Apr 2024 501

Contract de 47.000 de euro încheiat între Nuclearelectrica Serv SRL, județul Constanța, și Royal Eurotrans. Despre ce este vorba (DOCUMENTE)

10 Apr 2024 1614

Investiţiile de modernizare de la Centrala Nuclearo-Electrică Cernavodă, analizate de preşedintele României cu directorul General AIEA

09 Apr 2024 554

Decizii O licitație care viza suplimentarea stocului de echipamente utilizate în mentenanță la CNE Cernavodă, contestată la CNSC!

08 Apr 2024 457

Licitație de peste 200.000 de euro organizată de Nuclearelectrica SA. Produsele vor fi livrate la Centrala Nucleară de la Cernavodă, județul Constanța (DOCUMENT)

05 Apr 2024 534

Achiziții Constanța Sumă de peste 500.000 de lei pusă la bătaie de Nuclearelectrica Serv SRL. Ce vrea să cumpere (DOCUMENT)

03 Apr 2024 845

Firme Constanța Mandatul directorului general al Nuclearelectrica Serv SRL, Mihai Laurenţiu Gioară, prelungit

27 Mar 2024 1082

Licitații Constanța Nuclearelectrica Serv SRL a cumpărat o platformă pentru lucru la înălțime. Ce preț a achitat (DOCUMENT)

20 Mar 2024 732

Nuclearelectrica SA și Dyomedica CND SRL, părți într-un dosar de pe rolul Tribunalului Constanța

15 Mar 2024 739

Nuclearelectrica Constanța închiriază roboți de curățare uscată mochete

15 Feb 2024 661

Nuclearelectrica încheie memorandum de înțelegere cu SACE și Ansaldo Nucleare pentru proiectele cheie la Unitățile 1 CNE Cernavoda și Unitățile 3 și 4 CNE Cernavodă

15 Feb 2024 554

Licitații Constanța SN Nuclearelectrica SA - Sucursala CNE Cernavodă, licitație privitor la mijloacele de alarmare a personalului și a populației (DOCUMENT)

13 Feb 2024 954

Licitații Constanța Nuclearelectrica SA investește într-un sistem de protecție fizică la clădirea facilităților pentru situații de urgență aferentă CNE Cernavodă (DOCUMENT)

11 Feb 2024 731

Firme Constanța Capitalul social al Nuclearelectrica Serv SRL a fost majorat. Decizie a SN Nuclearelectrica SA, asociat unic

10 Feb 2024 829