Nuclearelectrica Grant în valoare de 14 milioane de dolari, pentru o nouă etapă a programului de dezvoltare a reactoarelor modulare mici

Nuclearelectrica. Foto: SNNNuclearelectrica salută anunțul făcut de Președintele Biden cu ocazia lansării „Inițiativei Parteneriat Global pentru Infrastructura”, în cadrul Summit-ului G7: alocarea unui grant în valoare de 14 milioane de dolari pentru o noua etapa a programului de dezvoltare a reactoarelor modulare mici în Romania de către NuScale – Etapa Preliminara a Studiilor de inginerie și proiectare pentru proiectul SMR din Romania.

Potrivit unui comunicat al SN Nuclearelectrica, în dezvoltarea acestui studiu Nuclearelectrica și NuScale vor colabora cu USTDA pentru inițierea unui pachet de studii și activități de inginerie și proiectare, precum și analize tehnice ale amplasamentului potențial de la Doicești, care vor furniza României date esențiale pentru dezvoltarea primei centrale cu reactoare modulare mici din Romania. Aceste informații sunt esențiale pentru estimarea costurilor, planificarea riguroasa a activităților și definirea proiectului prin raportare la cerințele de autorizare și reglementare naționale și internaționale aplicabile. De asemenea, în aceasta etapa vor fi identificați potențialii furnizori de servicii și pentru producția componentelor și asamblarea acestora în Romania.

„Tehnologia reactoarelor modulare mici a NuScale, prima și singura tehnologie SMR care a primit aprobarea din partea Comisiei de Reglementare Nucleara din SUA (NRC), poate sprijini obiectivele de decarbonare ale României, contribuind în același timp la independența energetica și prosperitatea tarii noastre. Prin parteneriatul cu Statele Unite, alegând o tehnologie deja aprobata și validata de către un reglementator cu experiență, Romania se asigura, de asemenea, că proiectele sale în domeniul energiei nucleare respecta cele mai înalte standarde de siguranță nucleara. De asemenea, Nuclearelectrica, cu peste peste 25 ani de operare la cele mai înalte standarde de securitate a centralelor nucleare, este mandra să contribuie cu expertiza la dezvoltarea primelor reactoare modulare din Europa și să ofere un exemplu pentru alte tari interesate să dezvolte programe nucleare civile.” - Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica.


Romania, prin Nuclearelectrica, face astfel primii pași spre implementarea în acest deceniu, a primei centrale electrice NuScale din Europa cu 6 module, și o putere instalata 462 MWe. Se estimează că centrala electrică NuScale cu 6 module vă genera 193 de locuri de muncă permanente, 1.500 de locuri de muncă în construcții, 2.300 de locuri de muncă în producție și vă ajuta România să evite producerea a 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an.

„Că și în cazul Centralei Nuclearoelectrice de la Cernavodă, prima centrala cu reactoare modula mici vă genera în comunitatea în care vă fi amplasata energie curata și creștere economica durabila pentru comunitatea locala, prin mii de locuri create, investiții în infrastructura, dezvoltarea lanțului de furnizori locali, taxe la bugetul local și dezvoltarea unei noi generații prin investițiile în educație de calitate.” - Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica.

Informații generale privind parteneriatele dintre SUA și România

  *   În martie 2019, Nuclearelectrica și NuScale au semnat un Memorandum de Înțelegere (MOU) pentru a evalua dezvoltarea, licențierea și construcția unui SMR NuScale în România.
  *   La 9 octombrie 2020, România a semnat cu SUA un Acord Interguvernamental (IGA) în domeniul proiectelor de energie nucleară, care a fost ratificat și de Parlamentul României, prin Legea nr.199/2021, având o largă susținere și fiind adoptat cu majoritate de voturi.
  *   De asemenea, în octombrie 2020, US Exim Bank și-a exprimat, prin intermediul unui MoU (Memorandum de Înțelegere), cu Ministerul Energiei, interesul de a finanța proiecte mari de investiții în România, inclusiv cele nucleare, în valoare totală de 7 miliarde de dolari.
  *   Pe 4 noiembrie 2021, la COP26, NuScale și Nuclearelectrica au semnat un acord de colaborare pentru a avansa implementarea primului reactor modular de mici dimensiuni în Europa.
  *   La începutul anului 2021, Nuclearelectrica a primit fonduri USTDA în valoare de 1,2 milioane de dolari pentru a identifica și evalua potențialele amplasamente pentru reactoare modulare mici. În mai 2022, în urma finalizării studiului, au fost identificate mai multe potențiale amplasamente adecvate. Amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești, Județul Dâmbovița, a obținut toate calificările în ceea ce privește securitatea și respectă pe deplin criteriile de amplasare cerute de standardele internaționale și naționale.
  *   Pe 24 mai 2022, Nuclearelectrica, NuScale și E-Infra (proprietarul amplasamentului) au semnat un Memorandum de Înțelegere pentru a analiza dezvoltarea primului reactor modular mic (SMR) din România pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești, județul Dâmbovița.
  *   În cadrul Etapei Preliminare a Studiilor de inginerie și proiectare pentru proiectul SMR din Romania se vor efectua studii și activități de inginerie și proiectare, analize tehnice ale amplasamentului, precum și activități de licențiere și autorizare pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești, respectând toate reglementările naționale și internaționale.



Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Achiziții Constanța Nuclearelectrica Serv SRL lansează anunț de participare la licitație pentru servicii integrate de consultanță (DOCUMENT)

22 Apr 2024 703

Licitații Constanța Nuclearelectrica investește în servicii de montare-demontare schelă (DOCUMENT)

18 Apr 2024 516

Contract de 47.000 de euro încheiat între Nuclearelectrica Serv SRL, județul Constanța, și Royal Eurotrans. Despre ce este vorba (DOCUMENTE)

10 Apr 2024 1632

Investiţiile de modernizare de la Centrala Nuclearo-Electrică Cernavodă, analizate de preşedintele României cu directorul General AIEA

09 Apr 2024 563

Decizii O licitație care viza suplimentarea stocului de echipamente utilizate în mentenanță la CNE Cernavodă, contestată la CNSC!

08 Apr 2024 488

Licitație de peste 200.000 de euro organizată de Nuclearelectrica SA. Produsele vor fi livrate la Centrala Nucleară de la Cernavodă, județul Constanța (DOCUMENT)

05 Apr 2024 553

Achiziții Constanța Sumă de peste 500.000 de lei pusă la bătaie de Nuclearelectrica Serv SRL. Ce vrea să cumpere (DOCUMENT)

03 Apr 2024 858

Firme Constanța Mandatul directorului general al Nuclearelectrica Serv SRL, Mihai Laurenţiu Gioară, prelungit

27 Mar 2024 1094

Licitații Constanța Nuclearelectrica Serv SRL a cumpărat o platformă pentru lucru la înălțime. Ce preț a achitat (DOCUMENT)

20 Mar 2024 742

Nuclearelectrica SA și Dyomedica CND SRL, părți într-un dosar de pe rolul Tribunalului Constanța

15 Mar 2024 747

Nuclearelectrica Constanța închiriază roboți de curățare uscată mochete

15 Feb 2024 667

Nuclearelectrica încheie memorandum de înțelegere cu SACE și Ansaldo Nucleare pentru proiectele cheie la Unitățile 1 CNE Cernavoda și Unitățile 3 și 4 CNE Cernavodă

15 Feb 2024 558

Licitații Constanța SN Nuclearelectrica SA - Sucursala CNE Cernavodă, licitație privitor la mijloacele de alarmare a personalului și a populației (DOCUMENT)

13 Feb 2024 968

Licitații Constanța Nuclearelectrica SA investește într-un sistem de protecție fizică la clădirea facilităților pentru situații de urgență aferentă CNE Cernavodă (DOCUMENT)

11 Feb 2024 736

Firme Constanța Capitalul social al Nuclearelectrica Serv SRL a fost majorat. Decizie a SN Nuclearelectrica SA, asociat unic

10 Feb 2024 840