Oficial de la DNA! Fostul ministru, Costel Alexe trimis în judecată

  • Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

În cauza mediatizată prin comunicatului de presă nr. 360/VIII/3 din 28 aprilie 2021, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a Corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
 
Costel Alexe, la data faptelor ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, pentru săvârșirea infracțiunilor deluare de mită, instigare la delapidare, persoană fizică, la data faptelor director general în cadrul unei societăți comerciale cu activitate în siderurgie, pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită, delapidare, participație improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,
 
Cinci persoane fizice, pentru săvârșirea unor infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată comise sub forma autoratului și a participației improprii.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
 
La data de 6 aprilie 2020, inculpatul Alexe Costel, în calitate de ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor ar fi pretins, în mod direct, de la o persoană din conducerea unui combinat siderurgic, mai multe produse din tablă (tablă cutată, țeavă pătrată, țeavă rectangulară și rulouri de tablă) în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la alocarea, cu titlu gratuit, către fabrica respectivă, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și la monitorizarea măsurilor luate de această fabrică pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme (haldă de zgură).

Depozitul respectiv era unul dintre cele 68 de depozite neînchise pentru care statul român a fost condamnat de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, în anul 2018, pentru neîndeplinirea obligației asumate ca stat membru al UE de a le închide cât mai repede. Ca urmare, România trebuie să raporteze periodic situația depozitelor menționate în cuprinsul hotărârii CJUE.

Foloasele respective, în cantitate de 22 tone, ar fi fost primite în zilele de 23 aprilie 2020 și 07 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăți comerciale administrată de o persoană apropiată ministrului, inculpată în prezenta cauză.

Valoarea foloaselor ar fi fost primite ca mită de fostul ministru cu acceptul directorului general al societății respective, trimis în judecată în prezenta cauză, și se ridică la suma de 99.956 lei, ce constă în contravaloarea produselor siderurgice, a manoperei și a transportului.

Ulterior, pentru a crea o aparență de legalitate scoaterii din gestiune și remiterii cu titlu de mită a produselor siderurgice, directorul general ar fi determinat două subalterne (trimise în judecată în aceeași cauză) să încheie două contracte de sponsorizare cu o asociație controlată de ceilalți trei inculpați, persoane fizice.

În perioada decembrie 2020 - ianuarie 2021, pentru a-și crea un „alibi juridic” necesar justificării primirii foloaselor necuvenite, aceleași trei persoane au întocmit mai multe documente false (contracte de închiriere, note contabile, etc.).
 
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor primite în contextul de mai sus.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

DNA. Costel Alexe, președinte CJ Iași, trimis în judecată. Ce acuzații i se aduc

12 Jul 2022 447

Date din anchetă! Costel Alexe, fost ministru al Mediului, trimis în judecată de DNA, în dosarul celor 22 de tone de tablă! (DOCUMENT)

01 Jul 2022 457

Costel Alexe s-a autosuspendat din funcția de președinte al PNL Iași

28 Apr 2021 1126

Oficial de la DNA! Ce spun procurorii despre Costel Alexe, fostul ministru al Mediului

07 Jan 2021 1447

Declarația lui Stelian Ion despre cazul lui Costel Alexe, cercetat de DNA

05 Jan 2021 1415

Klaus Iohannis i-a transmis ministrului justiției, Stelian Ion, cererea de urmărire penală a lui Costel Alexe, fostul ministru al Mediului

05 Jan 2021 1492

Costel Alexe „Nu am luat în întreaga mea activitate publică foloase necuvenite cu încălcarea legii“

04 Jan 2021 1675

DNA cere urmărire penală a lui Costel Alexe, fostul ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor

04 Jan 2021 1547

Costel Alexe a demisonat din funcția de ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor. Cine îi va lua locul

05 Nov 2020 1667

Contract pentru modernizarea şi extinderea Reţelei Naţionale de Monitorizare a Calităţii Aerului

13 Oct 2020 1370

Ludovic Orban, la startul lucrărilor la conducta submarină Midia – MGD (video)

17 Sep 2020 2008

Marian Râșnoveanu a fost schimbat de la Garda de Mediu

21 Jun 2020 2518

Președintele PNL Constanța, Bogdan Huțucă “Depozitul de deșeuri inerte din port, transformat cu girul primăriei în groapă de gunoi. Am sesizat Ministerul Mediului”!

04 Jun 2020 4051

LIVE VIDEO-TEXT. Ședință de Guvern. Ludovic Orban „Azi, Comitetul Național pentru Situații de Urgență va declara starea de alertă“

14 May 2020 2239

Tăieri ilegale de arbori în valoare de 90.000 de lei. Mesajul ministrului Mediului

26 Apr 2020 1486