Oficial de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție despre cazul jurnalistei Emilia Șercan

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și JustițieBiroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este abilitat să aducă la cunoştinţa publicului faptul că referitor la suspiciunea unei divulgări a informaţiilor nepublice, sesizată de către doamna Emilia Şercan, jurnalist, legea prevede posibilitatea procurorului ierarhic superior de a transmite dispoziţii scrise procurorului subordonat.

Potrivit PÎCCJ, în acest sens, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a formulat, la data de 09.03.2022, îndrumări scrise către parchetul care supraveghea  cercetările (Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4) în dosarul penal deschis ca urmare a plângerii formulate de Emilia Șercan.

„Aceste îndrumări,  fără a afecta independenţa procurorului de caz, au urmărit să dinamizeze administrarea probelor şi să reflecte rolul activ al organelor de urmărire penală pentru aflarea adevărului.

A fost semnalată procurorului necesitatea verificării competenței, aspect care a determinat declinarea la Parchetul de pe lângă Tribunalul București și, ulterior, preluarea cercetărilor, la 31.03.2022, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București.

Pentru clarificarea criticilor exprimate public de partea vătămată, parchetul care efectuează urmărirea penală va stabili, în raport de drepturile conferite de Codul de procedură penală,  informațiile care îi vor fi  transmise, ținând cont de caracterul nepublic al urmăririi penale.

Totodată, constatările privind pluralismul și libertatea mass-mediei din Rapoartele din 2020-2021 privind statul de drept, emise de Comisia Europeană, au fost aduse în atenţie organelor judiciare implicate în investigaţiile privind faptele comise împotriva jurnaliştilor“ - au precizat procurorii PÎCCJ.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Guvernul României „Libertatea presei trebuie protejată şi niciun jurnalist nu poate fi ameninţat, intimidat sau agresat“

21 Jul 2022 924

Condamnare definitivă în dosarul șantajării jurnalistei Emilia Șercan. Ce pedepse au primit foștii șefi ai Academiei de Poliție

21 Jul 2022 1509

Scriitorul Gabriel Liiceanu, scrisoare către premierul Nicolae Ciucă „Am dedus acest straniu și îngrijorător comportament al autorităților statului nostru“

07 Apr 2022 1129

Oficial de la MAI. Precizări despre amenințarea jurnalistei Emilia Șercan

05 Apr 2022 1501

Chestorul de poliție Adrian Iacob, fostul rector al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, trimis în judecată de DNA

18 Sep 2019 2477

Noi audieri în Dosarul Microsoft

10 Oct 2014 2212

Cine sunt denunțătorii din Dosarul Microsoft

02 Oct 2014 2176