Onorat cu Crucea Patriarhala, suspendat de Armata fara drept de apel

popa.jpg„Saga" preotului militar de la Biserica „Adormirea Maicii Domnului" din Mangalia a ajuns la final.Nu la unul fericit, cum ar fi fost de aşteptat şi după cum ne-au asigurat, la vremea respectivă, responsabilii de la Arhiepiscopia Tomisului. În prezent, preotul Traian Chircu, singura faţă bisericească din ţară onorată cu Crucea Patriarhală, drept recunoaştere a efortului făcut pentru finalizarea bisericii şi pentru aducerea la Mangalia şi Constanţa a moaştelor Brâului Maicii Domnului, a fost dat afară şi din armată, printr-o decizie, spune acesta, mai mult decât pripită.

Preotul militar Traian Chircu este sau, mai bine spus, era, până la suspendarea sa din funcţie, subordonat pe cale administrativă comandantului Garnizoanei Mangalia, iar pe cale canonică, Arhiepiscopiei. După ce, în urmă cu o lună, acesta a fost înlocuit în biserica pe care a clădit-o cu un preot civil - deşi biserica a rămas, în urma eforturilor mediatice făcute de credincioşii de la lăcaşul de cult, una militară - Traian Chircu s-a văzut, peste noapte, suspendat şi din armată. Acesta spune că la baza deciziei a stat o simplă scrisoare de la Arhiepiscopie, adresată comandanţilor din Mangalia.
Într-o scrisoare deschisă, adresată ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Traian Chircu afirmă: „Cum justifică Ministerul Apărării propunerea ÎPS Voastre de a mă da afară din Armată fără niciun fel de cercetare administrativă prealabilă, conform prevederilor Legii 195/2000? În sarcina acestei structuri, respectiv SMFA, a rămas conform proces verbal nr. A2-4588 din 03.06.2008 să vă justifice cu facturi fiscale externe întreaga sumă de 8841,52 euro + 1150 euro servicii limuzină justificate pentru efectuarea transportului aerian pe 15 şi 22 mai 2008. Se pot motiva presupuse fraude în gestiunea Bisericii Militare din Mangalia, când toate reviziile de la întemeierea lăcaşului de cult şi până la predarea efectivă a gestiunii, conform procesului verbal din 18.02.2009, nu prevăd niciun fel de nereguli financiare? Dimpotrivă revizorul Arhiepiscopiei a preluat şi a predat gestiunea altui gestionar preot civil cu datorii faţă de persoane fizice şi cu lucrări, achiziţii şi amenajări făcute din împrumuturi în sumă totală de 206. 987 ron, din care nu a achitat nimic după o activitate de 2 luni de zile. În condiţiile în care Biserica Militară are atâtea datorii, iar toate bunurile personale pe care le deţin sunt obţinute prin credite ipotecare la bănci pe 25 de ani, din ce aş mai fi putut frauda?".

Armata l-a suspendat în baza unei adrese de la Arhiepiscopie


În scrisoarea deschisă, adresată ÎPS Teodosie, preotul Traian Chircu „atinge", punct cu punct, fiecare dintre acuzele ce i se aduc de Arhiepiscopie. Acesta arată că acuza potrivit căreia nu a solicitat, la fiecare donaţie, „justificări fiscalizate" nu poate fi una serioasă. „Ce era să fac, să nu primesc donaţii pentru biserică pentru că obiectul cu pricina nu are factură? Să demolez acum acoperişul şi turlele bisericii pentru că au fost pur şi simplu donate, realizate în regie proprie, fără forme fiscalizate, cu aprobarea Garnizoanei?", spune Traian Chircu.
Totodată, Traian Chircu ne-a declarat că fiecare dintre lucrările executate la biserică a avut girul, cu semnătură, al comandantului Garnizoanei Mangalia, deci culpa - în cazul în care se poate vorbi despre aşa ceva - nu îi revine lui.
În acelaşi proces verbal, încheiat în 2 aprilie, i se reproşează preotului Chircu „o insuficientă contabilizare a veniturilor din acatistele de la Brâul Maicii Domnului". I se face chiar o socoteală a acestora, în urma căreia Traian Chircu ar avea de plătit Arhiepiscopiei nu mai puţin de... 2 miliarde de lei vechi! În condiţiile în care, spune acesta, casierul bisericii a înregistrat numai... 7.500 de lei. „Secretarul Protoieriei Mangalia a fost mandatat de Arhiepiscopie să radă toate veniturile din colportaj şi ce s-a mai putut strânge de la pelerini, acesta i-a predat casierului Bisericii Militare pe bază de proces verbal 7.500 ron, dar nimeni nu l-a verificat ce, cât şi cum a încasat de la Biserica Militară. Unde sunt atunci fraudele şi autorii lor?", se întreabă, retoric, Traian Chircu.
Suspendarea din „funcţia" de preot militar a lui Traian Chircu s-a făcut, spune acesta, în baza unei simple adrese la unitatea de care aparţine, fără să fie nici măcar o dată chemat să dea explicaţii de vreun fel.
Disperarea preotului, care a ajuns de la mărire la decădere, de la recunoaşterea eforturilor sale, recompensate cu una dintre cele mai mari distincţii din ţara noastră - Crucea Patriarhală - la umilinţa de a-i fi luat atât dreptul de a mai sluji în biserica pe care a ridicat-o, iar acum şi la dreptul de a mai primi un salariu din care să îşi întreţină familia, a ajuns la paroxism. Preotul militar este decis să îşi caute dreptatea la toate instanţele. Va avea, zilele acestea, întâlniri la Ministerul Apărării Naţionale, la preşedintele Traian Băsescu (prezent, acum un an, la evenimentul cel mai important din zona Mangaliei, unde s-a închinat la Brâul Maicii Domnului, alături de soţia sa, Maria), la Direcţia Naţională Anticorpuţie (sesizată de această dată de unul dintre enoriaşii săi), la Preafericitul Daniel, dar şi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
Reamintim, cu această ocazie, un fragment al declaraţiei Arhiepiscopiei Tomisului, dată ziarului nostru exact acum o lună: „Pentru ca, pe viitor, preotul Traian Chircu să nu mai fie nelămurit în ceea ce priveşte îndatoririle sale, Arhiepiscopia Tomisului şi Garnizoana Mangalia vor încheia un protocol în ceea ce priveşte delimitarea strictă a atribuţiilor fiecărui slujitor în parte"... Protocol care, se pare, funcţionează de minune...

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

om cu frica lui Dumnezeu

04 Jun, 2009 13:58

Cand i se va face dreptate preotului Chircu? Ce are de spus Preafericitul Daniel despre minciunile, nelegiuirile, spagile, si multe alte rele faptuite de josnicul IPS Teodosie? Cum sa mai creada bietii crestini in BISERICA, cand vad ca aceasta "de la cap se impute" ?

maria

18 May, 2009 23:45

chircu traian e cel mai mare hot, si cel mai mare curvar, saraca veronica preoteasa ce a putut sa indure langa el .a uitat cand ducea oameni in spania cu promisiunea ca le da de munca si le lua bani

enorias

14 Apr, 2009 22:36

cum poate fi un preot eliminat pe motive contabile iar un preot divortat , fara studii , sta linistit in parohie , oficiind slujbe .Stiu ca este impotriva regulilor canonice bisericesti .Asta este cine stie ce este de fapt la mijloc

enorias

14 Apr, 2009 22:26

pot intreba : cum se poate suspenda ,retrage , un preot din functie pe motive contabile iar un preot care este divortat , uniisi fara studii , sa slujeasca fara a avea restrictii si piedici cu toate ca este impotriva canonului bisericesti . Ce motive pot fii ? Care este adevarul ? REGULI ESTE CLAR CA NU EXISTA .

Articole asemanatoare

Echipa Universității Ovidius din Constanța a cucerit titlul de vicecampioană la Campionatul Național Universitar de Volei pe Plajă (FOTO)

20 May 2024 222

Școala Gimnazială nr. 6 „Nicolae Titulescu" din Constanța închiriază teren de sport (DOCUMENT)

19 May 2024 406

Proiectul „Caravana Redescoperă Oina“ continuă la Constanța cu ediția a doua (GALERIE FOTO)

19 May 2024 333

Padel Club Constanța SRL și-a deschis punct de lucru în stațiunea Mamaia

19 May 2024 352

Licitații publice O firmă din Ghindărești repară terenurile de sport amplasate pe domeniul public al municipiului Constanța (DOCUMENT)

18 May 2024 570

Zilele Constanței 2024 Multă mișcare, distracție, concursuri și premii la CSM Sport Corner (GALERIE FOTO)

18 May 2024 558

Constanța Emoționant! Prima promoție a Liceului nr. 5 (Decebal), întâlnirea de 50 de ani de la absolvire. Cunoscuți oameni de sport în acea generație (GALERIE FOTO)

17 May 2024 2150

De Zilele Constanței 2024, iubitorii de mișcare și distracție sunt invitați din nou la CSM Sport Corner

17 May 2024 609

Constanța Doliu în sport. Culturistul Costel Căileanu, mort în gravul accident rutier dintre Năvodari și Corbu. Campionul avea doar 54 de ani! (GALERIE FOTO)

16 May 2024 7272

Editorial Simona Halep. Dragostea sa pentru tenis e prea mare pentru a fi înfrântă de ceva

15 May 2024 708

Școala Gimnazială nr.29 „Mihai Viteazul“ Constanța reabilitează fațada sălii de sport (DOCUMENT)

14 May 2024 545

Cumpăna, județul Constanța, gazda Olimpiada Națională a Sportului Școlar - faza Națională la Handbal gimnaziu băieți și-a desemnat câștigătorii! (FOTO)

12 May 2024 677

Ministerul Apărării repară cazarma 2749 Mangalia! Se va realiza, printre altele, o spălătorie auto tip self service și o parcare (DOCUMENT)

11 May 2024 637

Achiziții Constanța Primăria Mangalia a cumpărat dotări pentru bazinele de înot din cadrul proiectului „Înființare Bază Sportivă și reabilitare infrastructură rutieră” (DOCUMENTE)

08 May 2024 624

Comuna Castelu anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru amenajare parc și teren de sport

08 May 2024 933