Opoziţii la căsătorie. Ce rişti dacă nu eşti sincer când completezi declaraţia de căsătorie. Au fost cazuri la Constanţa?

Căsătoria este un pas important în relaţia dintre două persoane. Este documentul care atestă convieţuirea şi le oferă celor doi mai multe beneficii sociale, cum ar fi un credit imobiliar. Totuşi, nu oricine se poate căsători.
 
Potrivit Dianei Sobaru, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanţa, nu au fost cazuri de opoziţie pentru căsătoriile care au avut loc la serviciul public oferit de municipalitate. Conform legislaţiei în vigoare, prin Legea 287/2009, căsătoria se încheie între bărbat şi femeie prin consimţământul personal şi liber al acestora. Cei doi trebuie să fie majori. Pentru motive temeinice, minorul care a împlinit vârsta de 16 ani se poate căsători în temeiul unui aviz medical, cu încuviinţarea părinţilor săi sau, după caz, a tutorelui şi cu autorizarea instanţei de tutelă în a cărei circumscripţie minorul îşi are domiciliul.
 
În cazul în care unul dintre părinţi refuză să încuviinţeze căsătoria, instanţa de tutelă hotărăşte şi asupra acestei divergenţe, având în vedere interesul superior al copilului. Dacă unul dintre părinţi este decedat sau se află în imposibilitatea de a-şi manifesta voinţa, încuviinţarea celuilalt părinte este suficientă.
 
Este interzisă încheierea unei noi căsătorii de către persoana care este căsătorită - bigamie.
Este interzisă încheierea căsătoriei între rudele în linie dreaptă, precum şi între cele în linie colaterală până la al patrulea grad inclusiv. Pentru motive temeinice, căsătoria între rudele în linie colaterală de gradul al patrulea poate fi autorizată de instanţa de tutelă în a cărei circumscripţie îşi are domiciliul cel care cere încuviinţarea. Instanţa se va putea pronunţa pe baza unui aviz medical special dat în acest sens.
 
Căsătoria este oprită între tutore şi persoana minoră care se află sub tutela sa. De asemenea, este interzis să se căsătorească alienatul mintal şi debilul mintal. Căsătoria nu se încheie dacă viitorii soţi nu declară că şi-au comunicat reciproc starea sănătăţii lor. Dispoziţiile legale prin care este oprită căsătoria celor care suferă de anumite boli rămân aplicabile.
 
În declaraţia de căsătorie, viitorii soţi vor arăta că nu există niciun impediment legal la căsătorie şi vor menţiona numele de familie pe care îl vor purta în timpul căsătoriei, precum şi regimul matrimonial ales. Odată cu declaraţia de căsătorie, ei vor prezenta dovezile cerute de lege pentru încheierea căsătoriei.
 
Potrivit art. 283 - „publicitatea declaraţiei de căsătorie“, din Legea 287/2009:
„(1) în aceeaşi zi cu primirea declaraţiei de căsătorie, ofiţerul de stare civilă dispune publicarea acesteia, prin afişarea în extras, într-un loc special amenajat la sediul primăriei şi pe pagina de internet a acesteia unde urmează să se încheie căsătoria şi, după caz, la sediul primăriei unde celălalt soţ îşi are domiciliul sau reşedinţa.
 

(2) extrasul din declaraţia de căsătorie cuprinde, în mod obligatoriu: data afişării, datele de stare civilă ale viitorilor soţi şi, după caz, încuviinţarea părinţilor sau a tutorelui, precum şi înştiinţarea că orice persoană poate face opoziţie la căsătorie, în termen de 10 zile de la data afişării“.
 
Orice persoană poate face opoziţie la căsătorie, dacă există un impediment legal sau dacă alte cerinţe ale legii nu sunt îndeplinite. Opoziţia la căsătorie se face numai în scris, cu arătarea dovezilor pe care se întemeiază. Ofiţerul de stare civilă refuză să celebreze căsătoria dacă, pe baza verificărilor pe care este obligat să le efectueze, a opoziţiilor primite sau a informaţiilor pe care le deţine, în măsura în care acestea din urmă sunt notorii, constată că nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege.

 
Este lovită de nulitate absolută căsătoria încheiată cu încălcarea dispoziţiilor prevăzute la art. 271, 273, 274, 276 şi art. 287 alin. (1). Mai precis, dacă sunt încălcate toate cele prezentate mai sus. În cazul în care soţul unei persoane declarate moarte s-a recăsătorit şi, după aceasta, hotărârea declarativă de moarte este anulată, noua căsătorie rămâne valabilă, dacă soţul celui declarat mort a fost de bună-credinţă.
 
Prima căsătorie se consideră desfăcută pe data încheierii noii căsătorii. Căsătoria încheiată de minorul care nu a împlinit vârsta de 16 ani este lovită de nulitate absolută. Cu toate acestea, nulitatea căsătoriei se acoperă dacă, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti, ambii soţi au împlinit vârsta de 18 ani sau dacă soţia a născut ori a rămas însărcinată.
Căsătoria încheiată în alte scopuri decât acela de a întemeia o familie este lovită de nulitate absolută. Cu toate acestea, nulitatea căsătoriei se acoperă dacă, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti, a intervenit convieţuirea soţilor, soţia a născut sau a rămas însărcinată ori au trecut 2 ani de la încheierea căsătoriei.
 
Orice persoană interesată poate introduce acţiunea în constatarea nulităţii absolute a căsătoriei. Cu toate acestea, procurorul nu poate introduce acţiunea după încetarea sau desfacerea căsătoriei, cu excepţia cazului în care ar acţiona pentru apărarea drepturilor minorilor sau a persoanelor puse sub interdicţie.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cum se face, în România, recunoaşterea paternităţii copilului din afara căsătoriei?

02 Apr 2024 566

Ce sărbătoare este astăzi în calendarul ortodox, 19 martie 2024

19 Mar 2024 2600

DGEP Constanța Condițiile și documentele necesare pentru oficializarea unei căsătorii

05 Mar 2024 486

Biserica din Grecia se opune ferm legalizării căsătoriei între persoane de același sex

23 Jan 2024 795

Un înalt oficial al Vaticanului pledează pentru posibilitatea ca preoții romano-catolici să se căsătorească

08 Jan 2024 626

Florin Răducioiu merge iar la Starea Civilă. A cerut-o de soție chiar în noaptea de Revelion

01 Jan 2024 1929

Constanța Vă uniți destinele cu persoana iubită în 2024? Cum se vor efectua programările pentru oficierea căsătoriei

29 Dec 2023 1154

MAI Documentele de stare civilă vor putea fi procurate în sistem online

02 Nov 2023 878

Cerere în căsătorie în showbizul românesc. Iubitul i-a oferit inelul în fața spectatorilor (VIDEO)

12 Aug 2023 1549

Moment emoționant la sosirea Navei Școală Mircea în Portul Constanța! (GALERIE FOTO+VIDEO)

31 Jul 2023 12131

O tânără a murit la câteva clipe după ce a fost cerută în căsătorie, pe o stâncă, în Turcia. „S-a întâmplat foarte repede”

30 Jul 2023 1666

MAI Precizări cu privire la proiectul de lege privind regimul străinilor în România

11 Jul 2023 877

UPDATE. „You. Me. Oui“ Ianis Hagi și-a cerut iubita de soție la Paris. Cadru romantic, cu Turnul Eiffel pe fundal (GALERIE FOTO)

21 Jun 2023 9185

Alice Goidea, fiica fostului director general al Portului Constanța se căsătorește

16 May 2023 3183

16 aprilie. Ziua aprecierii soțului. Ce alte eveniment au marcat această zi

16 Apr 2023 1341