Participarea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu la Adunarea Generală a ONU. Ce s-a discutat

Sursă foto: MAE
  • Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu, împreună cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken au găzduit joi, 21 septembrie 2023, Reuniunea ministerială a Rețelei globale a punctelor focale naționale pentru tema Femeile, pacea și securitatea, la sediul ONU de la New York, în marja segmentului la nivel înalt al Adunării Generale a ONU.
 
Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu, împreună cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken au găzduit joi, 21 septembrie 2023, Reuniunea ministerială a Rețelei globale a punctelor focale naționale pentru tema Femeile, pacea și securitatea, la sediul ONU de la New York, în marja segmentului la nivel înalt al Adunării Generale a ONU. Acest eveniment a fost organizat în contextul deținerii, pe parcursul anului 2023, de către România și SUA a co-președinției Rețelei globale a punctelor focale naționale pentru tema Femeile, pacea și securitatea, ca o confirmare a angajamentului celor două state de a contribui la promovarea implementării la nivel global a Agendei ONU privind Femeile, pacea și securitatea, transmite un comunicat din partea MAE.
 
În intervenția sa, ministrul de externe Luminița Odobescu a subliniat importanța Agendei ONU privind Femeile, pacea și securitatea la creșterea implicării femeilor în procesele de luare a deciziilor privind pacea și securitatea internă și internațională. Ministrul român de externe a arătat că subiectul este cu atât mai important în contextul războiului din Ucraina, care afectează în mod substanțial femeile din acest stat.
 
În acest context, ministrul român a informat despre eforturile și progresele înregistrate de România în implementarea Agendei ONU privind Femeile pacea și securitatea, prin adoptarea în anul 2020 a primei Strategii Naționale și a Planului Național de Acțiune în acest domeniu, pe perioada 2020-2023, precum și coordonarea interinstituțională în îndeplinirea acestor obiective.
 
De asemenea, ministrul român a accentuat că egalitatea de gen este fundamentul construirii unor societăți reziliente. Totodată, a adresat invitația ca punctele focale naționale să continue schimbul de idei și experiențe la reuniunea Rețelei globale care va fi organizată la București, în perioada 7-9 noiembrie 2023.
 
Secretarul de stat american Antony Blinken a mulțumit în mod deosebit României pentru co-președinția rețelei globale Rețelei globale a punctelor focale naționale pentru tema Femeile, pacea și securitatea, punând accent pe relevanța implementării acestei agende pentru a asigura societăți incluzive și reziliente.
 
Informații suplimentare
 
Tema „Femeile, pacea și securitatea” a apărut în dezbaterea ONU prin adoptarea rezoluției 1325 a Consiliului de Securitate, la 31 octombrie 2000. Pe parcursul a două decenii, Consiliul de Securitate a mai adoptat opt rezoluții pe această temă care au condus la constituirea unei Agende a ONU privind Femeile, pacea și securitatea. 
 
La inițiativa Spaniei, a fost constituită Rețeaua Globală a Punctelor Focale Naționale, în anul 2016, în cadrul unei reuniuni organizate la Almeria. Este o structură flexibilă, cu reuniuni anuale în care se dezbat experiențele naționale în implementarea rezoluției Consiliului de Securitate al ONU 1325/2000. Organizarea reuniunilor revine celor doi co-președinți, stabiliți pe o perioadă de 1 an calendaristic. Secretariatul Rețelei Globale este asigurat de UN Women, a încheiat sursa citată.

         
 
Citește și:
MAE: Atenționare de călătorie pentru Grecia - grevă generală în sectorul public

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ambasadorul Republicii Irak în România, în vizită de rămas-bun la MAE

05 Dec 2023 222

Victor Negrescu MAE din România ar trebui să clarifice foarte rapid poziţia oficială a Belgiei în ceea ce priveşte aderarea României la Schengen

05 Dec 2023 370

MAEDin Agenda de lucru a MAE

05 Dec 2023 198

MAEPrimirea de către secretarul de stat Traian Hristea a ambasadorului agreat al Republicii Populare Democrate Laos în România

04 Dec 2023 280

MAE Atenționare de călătorie pentru Germania - landul Bavaria - Perturbări ale transporturilor cauzate de ninsorile abundente

02 Dec 2023 485

MAE Informații despre decesul unui ostatic cu dublă cetățenie, israeliană și română, în Fâșia Gaza

02 Dec 2023 505

Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu Mesaj cu ocazia Zilei Naționale a României

01 Dec 2023 508

MAE Atenționare de călătorie pentru Italia. Se prelungește greva națională în sectorul transportului feroviar

01 Dec 2023 483

MAEMesajul ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu cu ocazia Zilei Naționale a României

01 Dec 2023 319

MAE Atenționare de călătorie pentru Italia din cauza grevei naționale în sectorul transportului feroviar

30 Nov 2023 509

MAERepublica Bulgaria - Timpi măriți de așteptare la punctele de trecere a frontierelor

30 Nov 2023 286

MAE Atenționare de călătorie pentru Bulgaria! Ce trebuie să știe cei care merg acolo

29 Nov 2023 699

MAEÎntrevederea secretarului de stat Iulian Fota cu omologul norvegian Eivind Vad Petersson

29 Nov 2023 372

MAEParticiparea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu la reuniunea Consiliului NATO-Ucraina (NUC)

29 Nov 2023 306

Ministrul afacerilor externe la reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO

29 Nov 2023 386