Participarea ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene la reuniunea informală a miniștrilor responsabili de politica de coeziune

Sursă foto: MIPE
  • Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a participat, astăzi, la reuniunea informală a miniștrilor responsabili de politica de coeziune care a avut loc la Murcia, Spania. În cadrul evenimentul, oficialul MIPE a avut o întâlnire bilaterală cu comisarul european pentru Politica Regională, Elisa Ferreira.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a participat, astăzi, la reuniunea informală a miniștrilor responsabili de politica de coeziune care a avut loc la Murcia, Spania. În cadrul evenimentul, oficialul MIPE a avut o întâlnire bilaterală cu comisarul european pentru Politica Regională, Elisa Ferreira, transmite un comunicat din partea MIPE.

Discuțiile au vizat aspecte privind lecțiile învățate din coexistența diferitelor instrumente de finanțare a reformelor și investițiilor din Statele Membre, dar și aspecte privind viitorul Politicii de Coeziune după anul 2027. 

Ministrul Câciu a susținut că este important să fie menținute caracteristicile unice ale Politicii de Coeziune, în special guvernanța pe mai multe niveluri, abordarea bazată pe realitatea locală sau orientarea către rezultate și durabilitate. Cel mai important, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a pus accentul pe orientarea către factorul uman – bunăstarea cetățenilor.

„Politica de Coeziune și-a dovedit capacitatea și flexibilitatea de a fi adaptată de-a lungul timpului la mai multe situații de urgență, începând cu pandemia de COVID-19 și implicit încetinirea economiei sau cu agresiunea nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei. În acest context, a fost activat temporar și Mecanismul de Redresare și Reziliență. În aceste condiții, apreciem necesitatea continuării eforturilor de a căuta complementarități în etapa de punere în aplicare a acestor mecanisme, dar și cu alte instrumente și politici europene sau naționale.  Concomitent, Politica de Coeziune trebuie să rămână o politică pentru toate regiunile și teritoriile, care să asigure o fuziune flexibilă și articulată între nevoile și particularitățile locale, chiar dacă în prezent UE se confruntă cu alte provocări comparative cu anul 2018, când au fost reglementate intervențiile pentru exercițiul financiar multianual 2021-2027”, a declarat Adrian Câciu în cadrul reuniunii. 


Astfel, oficialul român a reiterat că Politica de Coeziune trebuie să rămână una pentru toate regiunile și teritoriile, care să asigure o fuziune între nevoile și particularitățile locale, regionale, naționale și prioritățile Uniunii Europene, respectiv faptul că aceasta este un element esențial și definitoriu în sprijinirea tranziției către o economie verde, neutră din punct de vedere climatic, circulară, digitală și de înaltă tehnologie, în beneficiul tuturor cetățenilor.

Reamintim faptul că Politica de Coeziune joacă un rol esențial în reducerea disparităților dintre diferitele regiuni în ceea ce privește nivelul de dezvoltare, sprijinind unitatea în diversitate a UE.

Totodată, Statele Membre au subliniat faptul că Politica de Coeziune și-a demonstrat răspunsul rapid și adaptabilitatea la diversele provocări generate de crizele neprevăzute care au survenit în ultima perioadă, dar și capacitatea de a oferi sprijin rapid regiunilor sale.

Din delegația MIPE care a participat la reuniunea informală a miniștrilor responsabili de politica de coeziune au mai făcut parte secretarul de stat MIPE Teodora Preoteasa și directorul general adjunct al Direcției Generale Programare și Coordonare Sistem, Florentina Ciocănel, a încheiat sursa citată.


Citește și:

România a transmis Comisiei Europene propunerea de ajustare a Planului Național de Redresare și Reziliență

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.