România a transmis Comisiei Europene propunerea de ajustare a Planului Național de Redresare și Reziliență

Sursă foto: MIPE
  • Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) în calitate de coordonator național pentru elaborarea, negocierea, aprobarea și implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) a transmis astăzi, 8 septembrie 2023, Comisiei Europene, Planul Național de Redresare și Reziliență revizuit.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) în calitate de coordonator național pentru elaborarea, negocierea, aprobarea și implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) a transmis astăzi, 8 septembrie 2023, Comisiei Europene, Planul Național de Redresare și Reziliență revizuit, transmite un comunicat din partea MIPE.

Documentul include modificările PNRR în urma aplicării articolului 11 alineatul (2) din Regulamentul de instituire a Mecanismului de Redresare și Reziliență, care a condus la diminuarea alocării componentei de grant 2,11 mld. euro. De asemenea, sunt incluse modificări generate de situația geo-politică actuală care a dus la creșterea prețurilor la materiale de construcții și  întreruperea lanțurilor de aprovizionare, motiv pentru care unele măsuri incluse inițial în PNRR nu mai pot fi îndeplinite (în totalitate sau parțial). O altă modificare vizează introducerea noului capitol REPowerEU, prin care România va beneficia de fonduri nerambursabile suplimentare în valoare de 1,4 miliarde euro.

Transmiterea oficială a documentului marchează finalizarea discuțiilor informale cu reprezentații Comisiei, care au sprijinit autoritățile române în procesul de revizuire a PNRR, dar și a procesului de consultare atât cu actorii interesați din mediul economic și sociali, cât și cu toate instituțiile publice responsabile de implementarea PNRR.

„Le mulțumesc tuturor colaboratorilor care au contribuit la propunerea de ajustare a Planului Național de Redresare și Reziliență. A fost un efort de echipă, susținut și continuu. De asemenea, le mulțumesc atât reprezentanților Comisiei, cât și coordonatorilor de reforme și investiții pentru faptul că au înțeles că investițiile aflate în întârziere, care au risc de neimplementare în cei trei ani pe care îi mai avem la dispoziție pentru atragerea banilor prin PNRR, trebuie mutate în programele din Politica de Coeziune, pentru a beneficia de un orizont de implementare mai mare cu trei ani. În același timp, România va beneficia de noi investiții pentru creșterea rezilienței și independenței energetice, în valoare de 1,4 miliarde euro prin REPowerEU”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.


Propunerea de ajustare vizează modificări în baza prevederilor articolului 18 alineatul (2), prin actualizarea Planului pentru a ține seama de diminuarea sprijinului financiar nerambursabil, a articolului 21, care permite modificarea măsurilor ca urmare a unor circumstanțe și a articolului 21.c prin care se include un nou capitol REPowerEU.

Noile măsuri propuse prin REPowerEU vizează creșterea rezilienței și a independenței energetice a României prin creșterea ponderii producției de energie electrică din surse regenerabile, decarbonizarea sectorului rezidențial prin creșterea eficienței energetice a clădirilor, dezvoltarea și digitalizarea capacităților de transport, precum și calificarea resurselor umane în raport cu cerințele specifice sectorului de energie regenerabilă.

Printre măsurile ce se regăsesc în capitolul REPowerEU enumerăm: utilizarea terenurilor neproductive aflate în proprietatea statului ca zone de accelerare pentru producția de energie din surse regenerabile, înființarea de ghișee unice de informare cu rolul de a oferi consiliere în vederea obținerii informațiilor pentru realizarea investițiilor de eficientizare energetică a clădirilor, dobândirea de noi competențe în domeniul energiei verzi prin cursuri de formare profesională, creștrea producției de energie verde, eficiența energetică la nivelul clădirilor rezidențiale și publice, digitalizarea și modernizarea rețelei naționale de transport a energiei electrice etc.

În urma diminuării componentei de grant (asistență financiară nerambursabilă) cu 2,11 miliarde euro, în conformitate cu prevederile articolului 18 din Regulamentul de instituire a Mecanismului de Redresare și Reziliență și includerii componentei REPowerEU, România va beneficia de o alocare de 28,50 miliarde euro pentru implementarea PNRR. Din aceasta, 13,59 va fi componenta de grant și 14,91 componenta de împrumut.

Inițial, România a avut prin PNRR o alocare de 29,18 miliarde euro, din care granturi în valoare de aprox. 14,24 miliarde euro și împrumuturi în valoare de 14,94 miliarde euro.

România trebuie să finalizeze implementarea reformelor și investiților finanțate în cadrul PNRR până la sfârșitul lunii august 2026. În același timp, fondurile alocate prin Politica de Coeziune 2021-2027 pot fi atrase până la finalul anului 2029, a încheiat sursa citată.


Citește și:
MIPE: Cardurile „Sprijin pentru România” vor fi alimentate cu o nouă tranșă până la data de 15 august


 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cumpărări directe Constanța Funding Plan Investment SRL, controlată de Bogdan-Dragoș Marinescu, fost consilier la MIPE, va consulta Primăria Independența (DOCUMENTE)

23 Feb 2024 892

MIPE Se desființează 177 funcții publice vacante din cadrul ministerului

18 Jan 2024 712

Vești bune pentru pensionari! De anul acesta, cardurile sociale pentru alimente vor fi acordate persoanelor vulnerabile cu venituri mai mici de 2.000 lei

18 Jan 2024 968

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene România a trimis spre aprobare cererea de plată III din PNRR, în valoare de 2,7 miliarde euro

15 Dec 2023 671

MIPE Modificarea Planului Național de Redresare și Reziliență a fost evaluată pozitiv de Consiliul Uniunii Europene

08 Dec 2023 637

MIPE lansează Programul Național de investiții în infrastructura de sănătate, cu o valoare de 10 miliarde de lei

22 Nov 2023 681

MIPE Comisia Europeană a aprobat modificarea Planului Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR)

21 Nov 2023 802

În atenția beneficiarilor Cardurile de energie primite ca ajutor expiră la 27 decembrie 2023

01 Nov 2023 1570

MIPE Peste 770 milioane de euro disponibile pentru IMM-uri. Care sunt județele vizate

21 Oct 2023 753

Programul „Sprijin pentru România” MIPE a început a început alimentarea cardurilor cu o nouă tranșă pentru cumpărarea de alimente!

17 Oct 2023 1243

MIPE 120 milioane euro, fonduri europene pentru a ajuta copiii să meargă la grădiniță și la școală

12 Oct 2023 1049

Cardurile „Sprijin pentru România” vor fi alimentate cu o nouă tranșă de 250 de lei. Guvernul a aprobat alocarea sumei necesare

05 Oct 2023 1328

MIPE a trimis declarații de cheltuieli pentru rambursarea a 900 milioane euro de către Comisia Europeană

30 Sep 2023 910

Participarea ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene la reuniunea informală a miniștrilor responsabili de politica de coeziune

29 Sep 2023 835

MIPE Cardurile „Sprijin pentru România” vor fi alimentate cu o nouă tranșă până la data de 15 august

08 Aug 2023 813