Actualitate

Petiția inițiată de IPS Teodosie către Prefectura Constanța, fără succes. Bisericile rămân în continuare închise pe perioada stării de urgență


În ultimele zile, peste 600 de petiții au fost trimise pe adresa de e-mail oficială a Instituției Prefectului – Județul Constanța. În aceste solicitări venite din partea cetățenilor, se cere deschiderea lăcașelor de cult ortodoxe din județul Constanța, pentru enoriașii care doresc să participe la slujbe, transmite Prefectura Constanța, printr-un comunicat formulat ca răspuns către Arhiepiscopia Tomisului.
 
Demersul a fost inițiat de Arhiepiscopia Tomisului, prin vocea înaltului prelat ÎPS Teodosie. Prin mai multe canale media și social media, Arhiepiscopia Tomisului a instruit credincioșii cum să realizeze aceste solicitări și cum trebuie trimise, motivând că „orice altă formă de petiție online nu are niciun efect juridic, pentru că petițiile trebuie adresate cuiva”, așa cum se menționează în postarea publică de pe pagina oficială de Facebook a Arhiepiscopiei.
 
În lumina acestui demers, Instituția Prefectului – Județul Constanța vine cu următoarele precizări:
  • Reglementările Ordonanțelor Militare în vigoare nu pot fi modificate pe parcursul stării de urgență, iar prefectul județului Constanța nu poate dispune exceptarea de la regulile impuse;
  • Înțelegem nevoia credincioșilor de a participa la slujbele religioase oficiate de preoții constănțeni, dar în aceste vremuri de răstriște, recomandăm distanțarea socială, în orice context (social, profesional, religios, etc.);
  • Dreptul la religie este garantat prin Constituție fiecărui cetățean român, indiferent de confesiune; dacă ar fi să se aprobe măsuri relaxate pentru un cult, nu pot rămâne alte confesiuni cu restricții. Iar în condițiile actuale, ridicarea restricțiilor în ceea ce privește oficierea slujbelor religioase poate reprezenta un factor de risc însemnat;
  • Nu sunt dovezi care să ateste spusele lui ÎPS Teodosie: „Biserica nu infectează!” (afirmație făcută într-o emisiune realizată în direct de Radio Dobrogea, difuzată inclusiv pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Tomisului). A se vedea cazul lui ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, care, din ultimele informații, încă se află internat în stare gravă, din cauza infectării cu virusul SARS-CoV-2;
  • Reamintesc faptul că principalul obiectiv al tuturor restricțiilor care se aplică la nivelul României este să protejeze cetățenii, care, prin conduita socială obișnuită, își sporesc șansele de a contracta virusul SARS-CoV-2.

Respectăm și înțelegem demersul înaltului ierarh și al Arhiepiscopiei Constanța, dar Instituția Prefectului – Județul Constanța nu poate fi de acord cu relaxarea măsurilor în ceea ce privește deschiderea bisericilor creștin-ortodoxe, în vederea participării enoriașilor la slujbe, atât timp cât încă este instituită starea de urgență.
 

„La fel ca marea majoritate a populației acestui județ, și eu sunt un om credincios, care respectă cuvântul Bibliei. Dar, în această situație excepțională, pe primul loc este sănătatea fiecăruia dintre noi. Fără aceasta, nu ne vom putea bucura, în viitor, de căldura și energia spirituală pozitivă a participării la o slujbă oficiată în biserică. Biblia este plină de pilde care ne îndeamnă să fim răbdători, iar credincioșilor din acest județ și din toată România le transmit că trebuie să fie în continuare răbdători, nu pentru mult timp, sperăm.
Ar trebui să privim această perioadă ca pe una de post. Rolul tentației, în acest caz, este jucat de relaxare. O relaxare care ne poate duce departe de țelul nostru comun: să scăpăm de epidemia de coronavirus. Îi rog pe toți credincioșii să nu cadă pradă tentației de a se relaxa, și de a crede că răul a trecut. Încă trebuie să ne luptăm cu acest rău.
Virusul nu infectează preferențial, nu ține cont de confesiune, de vârstă, de mediul din care provenim, cum nici legea nu trebuie aplicată preferențial, la fel și toate prevederile din Ordonanțele Militare.
Mă întreb ce ar fi însemnat să se deschidă școlile. Educația, este clar, nu trebuie neglijată, iar în aceste vremuri extrem de dificile, autoritățile au găsit soluții de moment, prin care educația își continuă cursul. Din câte știu, foarte multe parohii transmit slujbele în mediul online, iar enoriașii se pot bucura de ele, chiar dacă, într-adevăr, nu o pot face fizic, în biserică.
Înainte de Sfintele Paști, înaltul ierarh transmitea un mesaj foarte echilibrat prin aceleași canale media, pentru care îi mulțumesc și din care îmi permit să citez: „Eu nu am intenționat și nici nu voi dori vreodată să instig la vreo neascultare de autorități sau de reglementările care sunt necesare de respectat. Noi trebuie să ne supunem celor care ne sunt conducători. Ne învață Sfântul Apostol Pavel direct, spunându-ne supuneți-vă stăpânirilor, că stăpânirile de la Dumnezeu sunt rânduite.”
Îmi permit să-i recomand, cu toată considerația, înaltului prelat ÎPS Teodosie, să facă în continuare demersuri clare prin care să transmită un mesaj de unitate, de răbdare și de smerenie tuturor credincioșilor. Cu toții trebuie să înțelegem că ne vom putea reîntoarce în biserici abia după ce restricțiile vor fi relaxate. Iar această relaxare va veni doar prin respectarea Ordonanțelor Militare și prin păstrarea unei conduite responsabile din partea tuturor cetățenilor acestei țări.
Și eu sunt printre cei mulți care abia așteaptă ca viața să se întoarcă la normal, iar aici discutăm inclusiv de mersul în biserică, deplasarea liberă și tot ceea ce presupune o existență normală, liniștită. La o astfel de viață ne vom întoarce dacă toți ne facem datoria, în continuare. Autoritățile își vor duce, mai departe, misiunea de organizare, iar medicii și asistentele, eroii din prima linie a luptei împotriva COVID-19, sunt sigur că vor găsi resursele necesare să fie, în continuare, la înălțime. Cu toții trebuie să-i sprijinim pe cei din sistemul sanitar, cei care fac minuni în fiecare zi. Grăitoare este ponderea de vindecări din Constanța, de aproximativ 75%.
Așadar, cel mai important este să rămânem sănătoși, optimiști și răbdători. Din ultimele date oficiale, de pe data de 15 mai vom începe să revenim, pas cu pas, la viețile noastre. Totul ține de noi!”, a declarat George-Sergiu Niculescu, prefectul județului Constanța.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#ConstantaEsteBine Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanța, ajutat cu donații, pentru a se lupta cu noul coronavirus

07 Jul 2020 690

Un prim caz de coronavirus, confirmat în Instituția Prefectului - Județul Constanța. Prefectul și echipa sa vor intra în autoizolare

06 Jul 2020 814

Țările pentru care nu se aplică recomandarea de instituire a măsurii de izolare/carantină asupra persoanelor care sosesc din acestea în România (documente)

06 Jul 2020 554

Coronavirus județul Constanța Câte persoane au fost infectate cu SARS-CoV-2 și câte au murit până acum

06 Jul 2020 660

Raportul ședinței Grupului de Conducere al Comitetului Județean pentru Situații de Urgența Tulcea

06 Jul 2020 362

LIVE VIDEO Ministrul Sănătății Nelu Tătaru și secretarul de stat Raed Arafat, noi detalii despre carantină și internare

06 Jul 2020 543

Coronavirus 250 de noi cazuri de îmbolnăvire, înregistrate în ultimele 24 de ore

06 Jul 2020 486

Blue Air intră în insolvență. Compania va putea concedia angajații fără să le plătească salariile

06 Jul 2020 569

UPDATE Imagini din Vama Veche! Poliția, aplaudată de o mare de oameni, adunați la o petrecere în aer liber în sudul litoralului (VIDEO)

06 Jul 2020 1136

Sondaj de opinie Dacă veți primi o ofertă de muncă în străinătate, ținând cont de contextul actual, veți pleca?

06 Jul 2020 612

#ConstantaEsteBine Unde-s mulți, puterea crește! Donațiile care au făcut diferența la Spitalul Județean Constanța

06 Jul 2020 1039

Raed Arafat, despre epidemia de Coronavirus „Numărul cazurilor active ar putea crește în următoarele zile“

05 Jul 2020 722

MAE, despre românul confirmat cu noul coronavirus în Grecia

05 Jul 2020 477

Raport „Covid“ local 426 de pacienți vindecați la Constanța. Alți 98 sunt încă internați

05 Jul 2020 755

Pentru limitărea infectării cu virusul Covid-19 Acțiuni de verificare a respectării măsurilor de protecție sanitară în zonele aglomerate din județul Constanța.

05 Jul 2020 415