Vietnam A început procesul fostului ministru al sănătăţii în legătură cu o vastă afacere de corupţie cu teste de coronavirus

  • La Hanoi a început miercuri procesul fostului ministru vietnamez al sănătăţii Nguyen Thanh Long şi al altor 37 de persoane în legătură cu presupusul rol pe care l-au jucat aceştia într-o vastă afacere de corupţie cu teste de coronavirus, relatează AFP.
     
La Hanoi a început miercuri procesul fostului ministru vietnamez al sănătăţii Nguyen Thanh Long şi al altor 37 de persoane în legătură cu presupusul rol pe care l-au jucat aceştia într-o vastă afacere de corupţie cu teste de coronavirus, relatează AFP, citat de Agerpres.

Suspecţii sunt bănuiţi că au dat undă verde, în schimbul unor sume de bani, unor contracte de mai multe milioane de dolari pentru furnizarea către spitale şi populaţie de echipamente de testare la preţuri umflate considerabil, în scandalul cunoscut ca Viet A, după numele companiei care a fabricat kiturile.

Imagini difuzate miercuri dimineaţa de media oficiale i-au arătat pe acuzaţi escortaţi de poliţişti în uniformă la tribunalul din Hanoi. Între acuzaţi, alături de fostul ministru al sănătăţii, bănuit că a primit mită în valoare de 2,25 milioane de dolari, se află şi fostul primar al capitalei vietnameze Chu Ngoc Anh, acuzat de „încălcarea regulilor de gestionare a bunurilor statului”.

Cel puţin 100 de funcţionari şi oameni de afaceri au fost arestaţi în Vietnam în legătură cu acest scandal.

Justiţia estimează că această escrocherie i-a adus companiei semipublice Viet A circa 172 milioane de dolari, dintre care 34 de milioane ar fi fost distribuiţi direct unor funcţionari.

Directorul companiei, Phan Quoc Viet, a fost condamnat săptămâna trecută de un tribunal militar din Hanoi la 25 de ani de închisoare pentru abuz de putere şi încălcarea regulamentului licitaţiilor.

Vietnamul s-a remarcat iniţial pentru realizările în lupta împotriva pandemiei de COVID-19, dar ulterior au ieşit la lumină numeroase cazuri de corupţie legate de aplicarea măsurilor sanitare.

Anul trecut, trei responsabili au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă şi alte câteva zeci au fost condamnaţi la pedepse lungi cu închisoarea pentru luare de mită şi corupţie în legătură cu repatrieri pe calea aerului.


Anterior, în 2022, Pham Binh Minh şi Vu Duc Dam au fost destituiţi din posturile de vicepremieri, primul fiind ministrul de externe responsabil cu zborurile de repatriere a vietnamezilor în pandemie şi al doilea fiind însărcinat cu gestionarea pandemiei în ţară.

Această epurare, lansată de secretarul general al Partidului comunist Nguyen Phu Trong, a antrenat şi căderea preşedintelui Nguyen Xuan Phuc, care şi-a asumat „responsabilitatea politică”, a încheiat sursa citată.


Citește și.
Reţea de trafic de migranţi de origine vietnameză, destructurată cu suportul EUROPOL (GALERIE FOTO) 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE. Constanța Paginile de socializare ale Arhiepiscopiei Tomisului și Radio Dobrogea, sparte! Iată despre ce e vorba

17 Feb 2024 851

Incident șocant în Franța Un român a fost prins cu doi adolescenți vietnamezi ascunși în gențile de voiaj din portbagajul său

02 Feb 2024 767

Iohannis, discuții cu președintele Vietnamului. S-a subliniat a subliniat necesitatea valorificării relațiilor economice

22 Jan 2024 661

Guvernul RomânieiÎmpreună cu prim-ministrul vietnamez am convenit un set de obiective pentru amplificarea schimburilor comerciale și facilitarea investițiilor în proiecte de interes comun

22 Jan 2024 435

Ce obiective ambițioase au declarat Ciolacu și prim-ministrul Republicii Socialiste Vietnam, în vizita oficială? (VIDEO)

22 Jan 2024 700

Reţea de trafic de migranţi de origine vietnameză, destructurată cu suportul EUROPOL (GALERIE FOTO)

23 Nov 2023 819

Joe Biden „Merg în Vietnam în curând, pentru că Vietnamul doreşte să schimbe relaţia noastră şi să devină un partener”

09 Aug 2023 1009

Taifunul Talim trece prin Vietnam! Ce măsuri de urgență au luat oamenii statului

18 Jul 2023 810

Nave la operare, astăzi, în porturile din administrarea CNAPM Constanţa. Ce pavilioane au vasele

25 Oct 2022 983

Constanța Șapte nave, avizate pentru sosire în porturile maritime românești. Cele mai multe sunt pentru descărcare

03 Oct 2022 851

Mai mulți cetățeni străini au încercat să treacă ilegal frontiera în Ungaria, dar au fost depistați de polițiști (VIDEO)

03 Jun 2022 1018

Poliția de Frontieră 26 de cetățeni străini, depistați în timp ce încercau să intre ilegal în România

21 Apr 2022 1107

Un bărbat a dăruit unei femei un buchet de ''flori din aur''. Este incredibil cât a costat!

08 Mar 2022 1586

Bebeluși vaccinați din greșeală cu serul Pfizer împotriva Covid-19. Ce efect a avut asupra lor

05 Nov 2021 3786

Covid-19 Guvernul României va acorda ajutoare umanitare pentru Tunisia și Egipt. Ce alte țări vor primi doze gratuite de vaccin de la statul român

05 Aug 2021 1267