Reţea de trafic de migranţi de origine vietnameză, destructurată cu suportul EUROPOL (GALERIE FOTO)

Sursa galeriei foto: DIICOTLa data de 22.11.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus reținerea a 7 inculpați și măsura controlului judiciar față de alți 4, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, transfrontalier și  trafic de migranți.

Potrivit DIICOT, din actele de urmărire penală efectuate a rezultat că începând cu anul 2019, mai multe persoane de naționalitate română și vietnameză au creat o filieră infracțională  cu ramificații în mai multe state din estul Europei și sub coordonarea unor lideri români și vietnamezi  au acționat în scopul traficării migranților de origine vietnameză în Germania, Cehia, Franța și Marea Britanie.

„Activitatea membrilor grupului infracțional organizat a constat în   îndrumarea, cãlãuzirea, transportarea, transferul şi adãpostirea migranților vietnamezi în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României.
În cursul cercetărilor au fost reținute  13 transporturi cu un număr de 101 migranți ilegali, o parte dintre aceștia fiind depistați la granița româno-maghiară.
În privința modului de operare  s-a stabilit că migranții recrutați de  membrii grupului infracțional erau transferați temporar de la locurile de muncă situate pe întreg teritoriul României în  locații de tip safe-house de pe raza Municipiului București. Pentru optimizarea transporturilor au fost grupați câte 8-10 migranți  și îmbarcați în mijloace de transport de tip autoutilitare, sau autocamioane prevăzute  (în cele mai multe cazuri) cu compartimente special create pentru disimulare, punându-le  astfel   în pericol     viața.
Pentru serviciile oferite, rudele  migranților rămase în  țara de origine,  îndatorându-se în condiții împovărătoare, au achitat în Vietnam membrilor grupării infracționale  sume cuprinse între 4000 – 8000 euro, în funcție de țara de destinație“ - au mai precizat reprezentanții DIICOT.  

În urma celor 9 percheziții domiciliare efectuate pe raza municipiului București și a județelor Buzău, Ilfov  și Hunedoara au fost identificate și ridicate sumele de 239.000 lei, 52.400 euro, 2.500 USD, 4 autoturisme cu o valoare de piață totală de 100.000 euro, un pistol cu gaze pentru care nu este deținută autorizație, dispozitive mobile pentru comunicare, numeroase înscrisuri, precum și alte mijloace de probă. 

„În cursul acestei zile, urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului București, cu propunerea de arestare preventivă a  6 dintre inculpați și a arestului la domiciliu pentru cel de al șaptelea,  pe o perioadă de 30 de zile.
Activitățile judiciare au fost realizate împreună cu polițiștii  Inspectoratului General al Poliției Române -Direcția de Combatere a Criminalității Organizate, Inspectoratului General al Poliției de Frontieră – Direcţia de Prevenire și Combatere a Migraţiei Ilegale şi a Infracţionalităţii Transfrontaliere, Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București și  Centrului de Supraveghere şi Controlul Trecerii Frontierei Aeroporturi Bucureşti Otopeni“ - au mai precizat procurorii DIICOT.

Investigațiile vizând activitatea grupului infracțional organizat  au fost realizate cu sprijinul EUROPOL, care a pus la dispoziția autorităților române  inclusiv o echipă mobilă  pentru verificarea în timp real a datelor și informațiilor obținute cu ocazia desfășurării operațiunilor din teren.

„Acțiunea a fost realizată cu sprijinul Jandarmeriei Române și al Gărzii de Coastă din cadrul  IGPF.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția de Operațiuni Speciale din cadrul IGPR.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție“ - au mai precizat procurorii DIICOT.

Citește și: 

Acțiune de amploare a Poliției Române în cooperare cu DIICOT! Vizați, suspecți de trafic de persoane și de minori și pornografie infantilă

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Percheziții pentru destructurarea unui grup infracțional organizat, transfrontalier și trafic de migranți

28 Aug 2023 937

Percheziții ale procurorilor DIICOT la persoane suspectate de spălare de bani și trafic de migranți

04 May 2023 1533

UPDATE Zeci de percheziții la traficanții de migranți! Care sunt județele vizate (FOTO)

28 Feb 2023 1209

Percheziții în mai multe județe, într-un dosar de trafic de migranți și droguri de mare risc. Peste 40 de persoane, audiate

18 May 2022 1381

Percheziții pentru destructurarea unei grupări specializate în trafic de migranți. Câți bani achitau suspecții pentru a trece ilegal frontiera

20 Apr 2022 1090

Percheziții în Mamaia, la locuinţele unor suspecţi de trafic de migranţi. O persoană, dusă la audieri

30 Jul 2021 1419

Percheziţii de amploare pentru destructurarea unui grup specializat în trafic de migranți, pe relația Turcia – România – Ungaria

26 Jan 2017 2240