Poliția Română a implementat proiectul „HeliPol – Acțiune integrată pentru creșterea siguranței traficului rutier”(VIDEO)

Foto: Facebook/Poliția RomânăInspectoratul General al Poliției Române, în parteneriat cu Inspectoratul General de Aviație și alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, a implementat proiectul „HeliPol – Acțiune integrată pentru creșterea siguranței traficului rutier”, cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare, în urma semnării contractului de finanțare cu Direcția Generală Organism Intermediar Transport din cadrul Ministerul Transporturilor și Infrastructurii
 
Potrivit unui comunicat al Poliției Române, astfel, a fost lansată o inițiativă majoră pentru a combate una dintre cele mai grave probleme de siguranță din România, respectiv accidentele rutiere.
 

„Proiectul are drept obiectiv general creșterea gradului de siguranță și securitate privind infrastructura rutieră, prin dezvoltarea capacității de prevenție a structurilor MAI.
 
Concomitent cu implementarea unui concept de acțiune integrată sol – aer, au fost întărite capabilitățile și crescută capacitatea Poliției Române de prevenție, intervenție, monitorizare și gestionare a traficului rutier.
 
Pentru a aborda această problematică și pentru a alinia România la obiectivele UE de reducere a numărului persoanelor decedate în accidente rutiere cu 50% până în 2030, proiectul și-a propus să întărească semnificativ capacitățile Poliției Române de a interveni și a preveni accidentele rutiere.
 
Acest plan de investiții esențiale pentru infrastructura de siguranță rutieră îmbunătățește capacitatea de intervenție, monitorizare și gestionare a traficului rutier, crescând astfel rapiditatea și eficacitatea acțiunilor polițiștilor“ - au mai precizat reprezentanții Poliției Române.

 
Implementarea proiectului „HeliPol” este un moment definitoriu în evoluția siguranței rutiere din România, sporind capacitățile de răspuns ale Poliției Române și contribuind semnificativ la crearea unui mediu sigur, pentru toți utilizatorii rețelei de drumuri naționale.
 

„Acest proiect se ridică la nivelul așteptărilor societății pentru siguranță și protecție, oferind nu doar o promisiune, ci și un angajament ferm al autorităților de a implementa soluții concrete și de ultimă oră, în combaterea unora dintre cele mai stringente pericole ale vieții cotidiene - accidentele rutiere.
 
Inițiativa subliniază o viziune strategică și un efort conjugat, proiectând România viitorului, unde fiecare călătorie se va desfășoară în condiții de siguranță.
 
În aceeași linie, Poliția Română a finalizat implementarea proiectului „Dezvoltarea unui sistem mixt mobil de monitorizare a traficului rutier privind încălcarea regulilor de circulație”.


 
Prin acest proiect, s-a continuat abordarea multicauzalitate a accidentelor rutiere. Astfel, achiziţionarea aparatelor de depistare a consumului de substanţe stupefiante creşte capacitatea de constatare a consumului de astfel de substanţe de către conducătorii de autovehicule.
 

Astfel, în cele două proiecte, au fost achiziționate patru elicoptere, 515 autospeciale, 75 de motociclete, 244 de sisteme electronice mobile de detectare a substanțelor stupefiante în salivă, 800 de etilometre, 250 de aparate pentru măsurarea vitezei de circulație a autovehiculelor, 200 de kituri de semnalizare și 200 de kituri de cercetare la fața locului“ - au mai precizat reprezentanții Poliției Române.

 
De asemenea, au fost achiziționate 1.000 de seturi de lămpi de avertizare, 1.000 de stații de lucru, dintre care 200 grafice, 200 de stații de comunicații portabile, 50 de soft-uri pentru tahograf, 50 de laptopuri, 4.000 de dispozitive mobile și accesorii, 1.400 de imprimante mobile termice, un sistem de colectare a datelor pentru siguranța în trafic, o soluție de comunicații satelitare și o platformă IT.

Citește și:  

Ministrul Cătălin Predoiu„Asigur toţi cetăţenii că forţele MAI lucrează şi în aceste zile de sărbătoare“ (VIDEO)​
 

„Toate aceste dotări, achiziționate din fonduri externe nerambursabile, asigură mijloace moderne de intervenție pentru Poliția Română, adaptate anului în care ne aflăm.
 
Cu toate că înregistrăm progrese semnificative în siguranța rutieră, încă avem mii de persoane care își pierd viața, pe șoselele din România.
 
În acest context, este necesar ca noi toți, atât instituțiile cu atribuții în domeniu, cât și societatea civilă, să formăm o echipă și să avem o implicare activă, în modelarea factorului uman și în respectarea legii.
 
Pentru instituție, un ajutor important vine de fiecare dată de la cetățenii de bună credință, care sesizează ilegalități. În aceste cazuri, intervenția polițiștilor întrerupe activitatea ilegală, de multe ori cu un pericol social deosebit“ - au mai precizat reprezentanții Poliției Române.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministrul Cătălin Predoiu „Asigur toţi cetăţenii că forţele MAI lucrează şi în aceste zile de sărbătoare“ (VIDEO)

23 Dec 2023 800

MAIPas major pentru eficientizarea supravegherii traficului rutier și prevenirii accidentelor rutiere grave

10 Aug 2023 498

Investițiile MAI pentru echipamente de monitorizare a traficului. Declarațiile ministrului Cătălin Predoiu – „Absorbim fonduri europene pentru dotarea Poliției Române“

10 Aug 2023 727