Prea putini consilieri pentru etnicii rromi

1202246831.jpg

Cetatenii de etnie rroma care au probleme medicale, se considera discriminati, nu au copii inregistrati sau se confrunta cu diverse dificultati pot apela la un mediator sanitar comunitar.

Aceasta ocupatie a aparut, in anul 2002, prin Ordinul ministrului Sanatatii Publice nr.619. La ora actuala, in judetul Constanta exista doar 13 mediatori comunitari. Numarul acestora este insuficient, daca tinem cont de numeroasele cazuri sociale inregistrate in randul comunitatii rrome. "Mediatorul sanitar comunitar trebuie sa aiba minimum opt clase, sa aiba inclinatie pentru aceasta meserie si, daca se poate, sa fie etnic rrom. Acestia sunt instruiti periodic si invata cum sa comunice sau cum sa foloseasca o trusa de prim ajutor", a declarat Tanta Culetu, director adjunct al Autoritatii de Sanatate Publica Judeteana (ASPJ). Mediatorii sanitari sunt angajati pe o perioada determinata, rolul lor principal fiind inlesnirea comunicarii dintre rromi si cadrele sanitare. "Avem problemele cele mai mari cu copiii nedeclarati. Incepand cu bunica, sunt generatii de rromi care nu se declara si noi cerem ajutor pentru solutionarea acestor cazuri de la primarii", a declarat Gina Stan, mediator sanitar comunitar. Aceasta a adaugat ca a existat un caz in care o persoana de origine rroma, in varsta de 46 de ani, nu cunostea nici data la care s-a nascut. Job-ul de mediator sanitar este unul obositor, deoarece presupune multa munca de teren si extrem de multa rabdare si putere de convingere. "Munca noastra este una foarte ampla, diversificata si greoaie. Majoritatea timpului il petrecem pe teren. Ne deplasam la domiciliul persoanelor care apeleaza la noi si incercam sa le dam o educatie sanitara, insa multi dintre ei traiesc intr-o saracie lucie si nici macar nu au apa si curent", povesteste Gina Stan, mediator sanitar comunitar. Rolul mediatorilor sanitari comunitari este si acela de a consilia persoanele de origine rroma. Astfel, etnicii sunt educati sa fie curati, sa se prezinte la medic imbracati decent si sa vorbeasca frumos cu acesta. Insa multi dintre ei nici macar nu au medic de familie, in lipsa unor acte de identitate, si nu pot beneficia de servicii medicale. Si copiii rromi abandonati sunt in vizorul mediatorilor sanitari, care solicita ajutorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului in aceasta problema. "Din fericire, majoritatea cazurilor de abandon au fost rezolvate deoarece au fost dati in grija asistentilor maternali", spune Gina Stan. De obicei se inregistreaza cazuri izolate de discriminare, insa multi dintre cetatenii de origine rroma se plang de faptul ca medicii nu sunt foarte incantati sa ii consulte. Unii se declara turci, iar acest lucru este un obstacol pentru mediatorii sanitari comunitari, deoarece rromii turci nu au un lider. "Este intr-adevar o problema, deoarece rromi care se declara romani au cel putin un partid si putem sa colaboram, insa rromi turci nu sunt recunoscuti de imam sau de liderii comunitatii musulmane", mai explica Gina Stan.

Scris de: {autor}Ghiulseren ABDURAMAN{/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

În prima zi de Paști Șofer de ambulanță, prins beat la volan în Constanța - Ce alcoolemie avea (GALERIE FOTO+VIDEO)

06 May 2024 1792

UPDATE Accident rutier în parcarea Kaufland, municipiul Constanța. Ambulanța a intervenit

16 Mar 2024 1390

Licitații publice O firmă înființată anul trecut va executa pentru Primăria Constanța, documentația de reabilitare urbană a terenului din zona ICIL din Constanța (DOCUMENT)

12 Mar 2024 929

Știri Constanța azi Trafic îngreunat în zona ICIL, direcția Casa de Cultură spre gară (FOTO+VIDEO)

12 Mar 2024 1687

Știri Constanța Camere de supraveghere în zonele școlare. Poliția Locală monitorizează zonele. Atenție unde parcați! (FOTO+VIDEO)

07 Mar 2024 906

Sondaj de opinie Majoritatea respondenților ar fi de acord cu o trecere de pietoni între intersecția de la ICIL și strada București din Constanța

25 Feb 2024 942

Sondaj de opinie Ar fi utilă o trecere de pietoni între intersecția de la ICIL și strada București din Constanța?

18 Feb 2024 965

Colindătorii au luat la pas străzile din municipiul Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Dec 2023 2582

Primăria Constanța Încep lucrările de reabilitare în zona Dacia și Trocadero

20 Dec 2023 1050

Pe străzile din Constanța şi-au făcut apariţia primii vestitori ai Crăciunului! (GALERIE FOTO+VIDEO)

09 Dec 2023 3768

Constanța Atenție șoferi! Circulație restricționată în intersecția de la ICIL pentru desfășurarea lucrărilor de asfaltare

16 Nov 2023 897

Știri Constanța Lucrările de modernizare și reabilitare a bulevardului 1 Decembrie 1918 continuă în zona ICIL! Restricții de trafic

15 Nov 2023 1748

Știri Constanța Se lucrează zilele acestea în zona ICIL

10 Nov 2023 772

Incendiu parcare LIDL Constanța Inspirând prin acțiune. Patricia, voluntara de 17 ani, impresionează în prima ei intervenție (FOTO+VIDEO)

01 Nov 2023 2381

Incendiu parcare LIDL Constanța Căruciorul unui bebeluș scos de pompieri dintr-o mașină în flăcări (FOTO+VIDEO)

29 Oct 2023 2725