Președintele Iohannis „România nu va trimite combatanți în Ucraina“

Foto: Facebook/MApNPreședintele României, Klaus Iohannis, a susținut miercuri, 22 mai 2024, declarații de presă la finalul vizitei în Parcul Național Piatra Craiului, cu prilejul Zilei Internaționale a Biodiversității și în marja Zilei Europene a Parcurilor Naționale.

În cadrul discuțiilor a fost întrebat dacă la momentul acesta România ia în calcul să vorbească despre trimiterea de militari în Ucraina. De asemenea a fost chestionat și  cum va face România să folosească cei 2,5% din PIB pentru înzestrarea Armatei.

„România nu va trimite combatanți în Ucraina. E simplă discuția și cred că cu asta s-a și terminat. Iar cheltuielile pentru înzestrare - lucrurile s-au complicat, din două motive. Unu, pentru că toată lumea vrea să cumpere armament în ziua de astăzi, și atunci nu mai este chiar așa de ușor de făcut o achiziție. Doi, inflația pe care am avut-o a stricat un pic socoteala și în această zonă. Dar, în bună măsură, deja s-a corectat această cheltuială, fiindcă la Apărare s-au cheltuit bani foarte mulți chiar la începutul acestui an, pentru chestiuni care au fost planificate a fi achiziționate în anul trecut. Din păcate, nu avem bugetare multianuală, chit că se discută de decenii despre așa ceva. Poate odată o să avem, fiindcă nu poți să planifici achiziții militare cu bugete anuale decât cu mare dificultate. Nu produce nimeni armamente sofisticate de pe o zi pe alta și nu le are nimeni pe stoc. Ele trebuie comandate, produse, livrate, plătite, chestiune care de multe ori se derulează peste mai mulți ani“ - a precizat președintele Klaus Iohannis.

Citește și: 

„Din toate informațiile pe care le am, pot să spun că România este o țară sigură“

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Desfășurare amplă a forțelor NATO, la Capu Midia pentru apărarea litoralului românesc. Sute de militari au participat la exercițiu (galerie foto)

13 Mar 2018 2150