Președintele Klaus Iohannis „S-au găsit soluţii pentru o serie de puncte revendicate de sindicate“

Preşedintele Klaus Iohannis a precizat astăzi în timpul unei conferințe de presă comune cu omologul său german, Frank-Walter Steinmeier că au fost găsite soluţii pentru mai multe revendicări ale sindicatelor din Educaţie.

„Greva din învățământ este o temă foarte serioasă și sunt foarte bucuros că, în afară de faptul că legile educației au fost adoptate în Parlament – chestiune care este notabilă, în sensul că de multă vreme legi ale educației nu au mai fost adoptate în procedură ordinară în Parlamentul României – în afară de acestea, solicitările profesorilor, ale dascălilor, la modul general, am mai spus-o, sunt, în bună parte, legitime, ușor de înțeles. Acum, Coaliția, evident că este în situația să negocieze ceva și mă bucură foarte mult că aceste negocieri se poartă real în format de coaliție. Au existat mai multe întâlniri și speranța mea este să se termine amiabil. Cred că toată lumea a văzut disponibilitatea guvernului, a Premierului, a ministrului Educației, doamna Deca, de a sprijini aceste solicitări. S-au găsit soluții pentru o serie de puncte revendicate de sindicate. Acestea – și am avut o discuție cu conducerea coaliției pe această temă – aceste promisiuni vor fi onorate. Indiferent cum se duc negocierile, ce a promis guvernul că este posibil va face. Pe de altă parte și sindicatele trebuie să vadă că o negociere se întâmplă în așa fel încât părțile se întâlnesc undeva la mijloc. Este greu de imaginat că toate solicitările vor fi satisfăcute  de azi pe mâine, dar chestiunea rămâne în atenția coaliției și există această promisiune fermă de a lucra pe legea salarizării unice care sigur că va veni cu soluții pozitive și pentru angajații din educație – asta, despre grevă. După părerea mea, calendarul inițial al rotației, cum se numește, sau al rocadei, poate fi respectat. Vineri ar începe procedura și, în varianta optimală, ea s-ar putea încheia pe 30 mai. Aceste chestiuni le-am spus și celor din PNL, i-am rugat să trateze negocierile în coaliție și cu greviștii cu toată seriozitatea, să fie o parte relevantă în păstrarea stabilității guvernării, stabilitatea generală în România fiindcă numai de instabilitate și de certuri politice nu avem nevoie în situația în care, iată, și noi doi am menționat gravitatea crizei create de atacul Rusiei asupra Ucrainei, de problemele din energie, de ambițiile noastre de tranziție verde. Pentru toate acestea, este nevoie de stabilitate, de o guvernare înțeleaptă și, sigur, de măsuri care vin să sprijine și pe cei care lucrează și au așteptări din partea guvernanților. În esență, toate aceste chestiuni pot fi rezolvate cu înțelepciune“ - a declarat președintele Klaus Iohannis.


 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministrul Sănătății, consultări cu sindicaliștii! Au fost găsite soluții pentru acoperirea deficitului de personal (GALERIE FOTO)

09 Jun 2023 847

Angajat GSP, în greva foamei. De ce a recurs la acest gest

25 Jun 2022 3086

Grevă de avertisment în sistemul sanitar. Ce revendicări au angajații din sănătate.

07 May 2018 1985

Editorial Aş vrea să-i văd pe protestatarii din Sănătate. Care ameninţă cu greva

07 May 2018 2567

Va fi grevă generală în Sănătate. Sindicaliștii au adunat semnăturile necesare declanșării grevei

04 May 2018 1760

Grevă generală în sistemul sanitar. Angajații din sănătate amenință că vor întrerupe lucru

19 Apr 2018 2998

​Grevă generală în sistemul sanitar, de luni, 31 octombrie! Informaţii importante pentru pacienţi!

29 Oct 2016 2314