Președintele României, Klaus Iohannis, întâlnire cu reprezentanții European Youth Forum

foto: Administrația PrezidențialăPreședintele României, Klaus Iohannis, a avut duminică, 3 decembrie 2023, o întâlnire cu reprezentanții European Youth Forum, cu prilejul participării la Conferința Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP28), în Dubai, Emiratele Arabe Unite. Întâlnirea a avut loc la pavilionul dedicat educației, Greening Education Hub.

Potrivit Administrației Prezidențiale, discuțiile au avut loc în contextul alăturării României la Declarația privind Agenda Comună pentru Educație și Schimbări Climatice la COP28, ca partener fondator. Acest demers reprezintă o continuare a angajamentului la nivel național și internațional al țării noastre în sprijinul educației privind schimbările climatice și mediul.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat importanța implicării tinerilor în vederea gestionării eficiente a schimbărilor climatice și importanța însușirii de competențe potrivite pentru a participa activ la tranziția verde. Președintele României a arătat că educația este un instrument important pentru a schimba mentalități și a facilita rezolvarea provocărilor actuale la adresa societății, între care cele legate de schimbări climatice și mediu ocupă un loc important.

În cadrul întâlnirii, Președintele Klaus Iohannis a evidențiat, totodată, demersurile pe care țara noastră le face în prezent pentru creșterea accesului la educația privind schimbările climatice și mediul la nivel național și internațional. A fost discutat programul Săptămâna Verde, inclus în structura anului școlar în România începând cu acest an. De asemenea, Președintele României a menționat demersurile la nivel național de adaptare la schimbările climatice, inclusiv cele legate de pregătirea tinerilor și copiilor în a răspunde la situații de urgență a căror incidență va crește în contextul schimbărilor climatice.

La rândul lor, tinerii au prezentat motivația de a participa la COP28 și dorința de a colabora mai strâns cu autoritățile în gestionarea schimbărilor climatice. Totodată, au adus în discuție teme pe care le consideră prioritare pentru tânăra generație, în contextul schimbărilor climatice: includerea punctelor de vedere ale tinerilor în luarea deciziilor, educația și dezvoltarea de competențe pentru a putea participa cu succes la economia verde emergentă.

Declarația privind Agenda Comună pentru Educație și Schimbări Climatice la COP28 prevede continuarea eforturilor globale de a construi sisteme educaționale inteligente din punct de vedere al schimbărilor climatice prin patru piloni de acțiune: creșterea gradului de sustenabilitate a școlilor,  integrarea educației climatice în programa școlară, formarea adecvată a profesorilor și înverzirea comunităților prin educație. De asemenea, declarația prevede măsuri specifice legate de atenuarea și adaptarea la schimbările climatice în context educațional, precum și investiții în educație.

European Youth Forum este cea mai mare platformă de reprezentare a tineretului la nivel european, având peste 100 de organizații de tineret membre și fiind sprijinit în activitate de Uniunea Europeană și de Consiliul Europei. Principalele domenii de interes ale European Youth Forum sunt educația, găsirea unui loc de muncă de calitate pentru tineri, protejarea Planetei și includerea tinerilor în procesele de consultare democratice.

Citește și: 

Președintele Iohannis, întrevedere cu Reprezentantul Special al Preşedintelui SUA pentru Climă, John Kerry (GALERIE FOTO)

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Candidatura Suediei la NATO, aprobată! Ce mesaj a transmis cu această ocazie președintele României, Klaus Iohannis

26 Feb 2024 209

Fostul sediu al PNL și ALDE din București, transformat într-o „locuință individuală” care ar urma să fie atribuită președintelui Klaus Iohannis

26 Feb 2024 376

Reuniune de lucru la convocarea președintelui Franței, Macron, la care va participa și Klaus Iohannis

25 Feb 2024 431

România și-a anunțat aliații din NATO că îl propune pe Klaus Iohannis în funcția de secretar general al Alianței

23 Feb 2024 497

Ședinţă CSAT Sprijin NATO pentru securitatea României. Focus pe Zona Dunării și Mării Negre

21 Feb 2024 450

Ședință CSAT. Pe ordinea de zi, situația de securitate în regiunea Mării Negre

21 Feb 2024 352

Situația de securitate în regiunea Mării Negre, pe ordinea de zi a ședinței CSAT. Ce subiecte vor mai fi analizate

20 Feb 2024 584

Magistratul Corina Suzana Artene se pensionează! Președintele a semnat decretul

20 Feb 2024 365

Președintele Klaus Iohannis - „Sunt profund întristat de vestea că Aleksei Navalnîi a murit“

16 Feb 2024 608

Dan Puric și-a anunțat candidatura la prezidențiale din partea AUR

13 Feb 2024 1195

CSAT este convocat în ședință. Ce subiecte sunt pe ordinea de zi

12 Feb 2024 420

Președintele României, Klaus Iohannis „Apartenența deplină a României la Spațiul Schengen cât mai curând va întări considerabil Uniunea”

07 Feb 2024 398

Președintele României - „Eu nu sunt împotriva unor comasări de alegeri“

07 Feb 2024 412

Președintele Klaus Iohannis despre posibilitatea ocupării unei funcții în UE - „Nu cred că este momentul să fac speculații“

07 Feb 2024 448

Preşedintele Klaus Iohannis „Îi dorim regelui Charles recuperare completă”

06 Feb 2024 375