Preşedintele României, la ceremonia de învestire în funcţie a Şefului Statului Major al Apărării

Foto: Administrația PrezidențialăPreşedintele României, Klaus Iohannis, a susţinut joi, 30 noiembrie 2023, o alocuţiune cu prilejul ceremoniei de învestire în funcţie a Şefului Statului Major al Apărării, la Universitatea Naţională de Apărare "Carol I".

Participăm astăzi la ceremonia de învestire a domnului general - locotenent Gheorghiţă Vlad ca Şef al Statului Major al Apărării, în aceste momente simbolice legate de sărbătorirea Zilei Naţionale a României, când marcăm 105 ani de la Marea Unire de la 1 decembrie 1918.

Domnule general Petrescu,

Vă felicit pentru modul în care aţi asigurat conducerea Statului Major al Apărării şi pentru realizările obţinute în mandatul dumneavoastră, în care v-aţi confruntat cu două crize majore, cea sanitară, determinată de pandemia de COVID-19, şi cea de securitate, generată de războiul declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei, care a evidenţiat clar importanţa strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică.

În acest mediu impredictibil şi dificil, Armata României, alături de aliaţi şi parteneri, a acţionat ferm pentru asigurarea unei posturi de descurajare şi apărare credibile pe Flancul Estic al NATO şi pentru sprijinirea Ucrainei.

Consolidarea prezenţei aliate pe teritoriul naţional şi operaţionalizarea completă a structurilor de comandă NATO au adus un plus de securitate României, iar intensificarea procesului de instruire în context multinaţional a condus la creşterea nivelului de pregătire pentru luptă a Armatei.
Toate eforturile depuse de Armata României, precum şi de celelalte instituţii cu atribuţii în domeniul securităţii şi apărării au contribuit la consolidarea profilului ţării noastre de furnizor de securitate şi stabilitate la nivel regional şi aliat.

Domnule general - locotenent Gheorghiţă Vlad,

Preluaţi astăzi mandatul de Şef al Statului Major al Apărării, într-un context de securitate deosebit de dinamic şi dificil. Dumneavoastră vă revine responsabilitatea de a continua procesul de adaptare a Armatei la noile provocări şi de a menţine un nivel ridicat de pregătire pentru luptă a forţelor.
Din această perspectivă, se impune efectuarea unei analize strategice a apărării, pentru a determina dacă actuala structură de forţe a Armatei României şi nivelul aprobat de Parlament în urmă cu mai mult de două decenii mai corespund actualelor riscuri şi ameninţări, în continuă evoluţie.
Avem în derulare şi în perspectivă programe majore de înzestrare, având în vedere că alocarea bugetară pentru Apărare a crescut în acest an la 2,5% din PIB.Este nevoie, însă, de măsuri mai hotărâte pentru relansarea industriei naţionale de apărare, inclusiv prin acţiuni de cooperare industrială, astfel încât să putem produce în ţară o parte mai mare din muniţia şi tehnica necesare. Acestea, alături de un nivel ridicat de instruire a militarilor, vor asigura o capacitate de apărare puternică şi credibilă, adaptată noilor provocări de securitate.

Personalul militar şi civil care-şi desfăşoară activitatea în cadrul Armatei României reprezintă cea mai importantă resursă şi, de aceea, se impune o atenţie permanentă pentru asigurarea unor condiţii bune de pregătire profesională şi, totodată, trebuie luate măsuri pentru creşterea atractivităţii profesiei militare.

Domnule Şef al Statului Major al Apărării, mandatul dumneavoastră trebuie să constituie încă un pas în consolidarea capacităţii de apărare a României şi în creşterea prestigiului Armatei ca pilon de bază al societăţii noastre, garantul independenţei, suveranităţii şi unităţii statului, al integrităţii teritoriale a ţării şi al democraţiei constituţionale.

Vă felicit pentru numirea în această funcţie de mare răspundere şi vă doresc mult succes!

Citește și: 

Generalul Gheorghiță Vlad, noul șef al Statului Major al Apărării. Ceremonia de învestire, de Ziua Națională a României

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Reuniune de lucru la convocarea președintelui Franței, Macron, la care va participa și Klaus Iohannis

25 Feb 2024 356

România și-a anunțat aliații din NATO că îl propune pe Klaus Iohannis în funcția de secretar general al Alianței

23 Feb 2024 459

Ședinţă CSAT Sprijin NATO pentru securitatea României. Focus pe Zona Dunării și Mării Negre

21 Feb 2024 446

Ședință CSAT. Pe ordinea de zi, situația de securitate în regiunea Mării Negre

21 Feb 2024 351

Situația de securitate în regiunea Mării Negre, pe ordinea de zi a ședinței CSAT. Ce subiecte vor mai fi analizate

20 Feb 2024 582

Magistratul Corina Suzana Artene se pensionează! Președintele a semnat decretul

20 Feb 2024 365

Președintele Klaus Iohannis - „Sunt profund întristat de vestea că Aleksei Navalnîi a murit“

16 Feb 2024 607

Dan Puric și-a anunțat candidatura la prezidențiale din partea AUR

13 Feb 2024 1193

CSAT este convocat în ședință. Ce subiecte sunt pe ordinea de zi

12 Feb 2024 417

Președintele României, Klaus Iohannis „Apartenența deplină a României la Spațiul Schengen cât mai curând va întări considerabil Uniunea”

07 Feb 2024 395

Președintele României - „Eu nu sunt împotriva unor comasări de alegeri“

07 Feb 2024 409

Președintele Klaus Iohannis despre posibilitatea ocupării unei funcții în UE - „Nu cred că este momentul să fac speculații“

07 Feb 2024 443

Preşedintele Klaus Iohannis „Îi dorim regelui Charles recuperare completă”

06 Feb 2024 373

Fost ambasador, numit consilier prezidențial! Decretul, semnat de președintele României

05 Feb 2024 512

Președintele României, Klaus Iohannis Absorbția și utilizarea integrală a fondurilor europene - instrumentul cheie al modernizării şi dezvoltării României în aceşti ani

01 Feb 2024 701