Primăria Năvodari actualizează Planul Urbanistic General (document)

  • La APM Constanța a fost publicat documentația pentru reactualizarea Planului Urbanistic General pentru Năvodari
  • Documentul integral poate fi vizualizat în secțiunea „Documente”
 
Primăria orașului Năvodari a depus la Agenția pentru Protecția Mediului documetnația pentru reactualizarea Planului Urbanistic General.
 
Suprafaţa administrativă a Oraşului Năvodari este de 6.771 ha (anexa 2- plan situatia existenta, in format electronic, pe CD) şi este constituită din suprafaţa agricolă (teren arabil, paşuni şi fâneţe, vii şi livezi), suprafaţa fondului forestier, suprafaţa ocupată de construcţii şi amenajări de infrastructura (căi de comunicaţie, echipare energetică, lucrări de gospodarie a apelor), ape şi bălţi şi suprafaţa aferentă intravilanului (constructii si amenajari), delimitata prin planurile urbanistice. Această suprafaţă constituie cca. 1% din suprafaţa judeţului Constanţa şi se caracterizează prin multitudinea categoriilor de folosinţă.
 
Din analiza situatiei existente, se poate observa că predomină tipul de locuire individuală, cu regim de Înălţime maxim P+2, dar sunt prezente şi celelalte tipuri (semicolectivă, colectivă) şi regim mediu și mare de înălțime. Acestă funcțiune este concentrată în special în trupul central al orașului, dar cunoaște o dezvoltare accentuată în zona Mamaia Nord, atât ca funcțiune unică, între DC86 și Canal, cât și o mixare cu funcțiuni turistice în zona dintre DC86 și plajă. Nu există o mare varietate de instituții și echipamante publice, iar cele existente sunt puține ca număr, fiind concentrate în zona centrală din trupul principal al orașului. Se poate observa lipsa acestora în zona Mamaia Nord.
 
Din punct de vedere al dezvoltării activităților, orașul Năvodari poate merge pe două direcții principale, care se regăsesc în cele două obiective enuntate mai jos, concomitent cu încurajarea dezvoltării infrastructurii pentru sectorul terțiar.
 
OBIECTIV 1. Năvodari pol economic prin extinderea și consolidarea rolului pe care îl are în activităţi ca: rafinare produse petroliere, transport pe canalul navigabil, port la Marea Neagră, precum și prin distribuția echilibrată a activităților și modernizarea rețelelor de comunicații și transport.
 
Elemente PUG
· consolidarea, extinderea și promovarea orașului Năvodari;
· menținerea și modernizarea infrastructurii de transport și profilului industrial;
· transformarea zonei de nord, zona care include platforma portuara și Petromidia, în zonă destinată strict activităților economice, cu profil industrial.
 

Concomitent cu cele de mai sus, în  sprijinul dezvoltării sectorului economic:
· identificarea posibilităților de extindere și dezvoltarea a infrastructurii pentru IMM-uri;
· rezervarea suprafațelelor de teren necesare pentru sectorul IMM;

· lărgirea profilului transversal al DJ226, la 4 benzi de circulație;
· rezervarea coridoareleor necesare pentru viitoarele artere de legatură;
· asigurarea de rezerve de teren necesare pentru dezvoltări pe termen lung și evoluții imprevizibile.
 
OBIECTIV 2. Mamaia Nord stațiune turistică dezvoltată în prelungirea stațiunii Mamaia, prin valoriflcarea potențialului turistic, dezvoltarea și asigurarea infrastructurii turistice și de transport necesare.
 
Elemente PUG

· valorificarea locatiilor vacante pentru dezvoltarea infrastucturii turistice;
· reglementarea detaliata a dezvoltarii infrastructurii turistice prin PUZ Statiunea Mamaia Nord;
· rezervarea zonei adiacente plajei pentru realizarea unor zone publice, zone verzi si de agrement;
· rezervarea suprafetelor necesare de teren pentru realizarea la limita plajei a drumului de coasta, al carui profit transversal propune si realizarea unui pfetonal, a unor piste pentru biciclisti si a parcarilor;
· restructurarea Taberei Navodari, in sensul modernizarii si extinderii spatiilor de cazare si a dotarilor existente (in special a dotarilor de agrement), a introducerii de noi spatii de cazare si de dotari compatibile cu caracterul zonei, reamenajarea spatiilor verzi si plantate, introducerea de noi spatii verzi si plantate (in special cu caracter sportiv si de loisir), precum si amenajarea unor zone verzi cu caracter tematic (parcuri tematice cu dotari aferente;
· Reglementarea detaliata a operatiunii de restucturare a Taberei Navodari, prin PUZ Tabara Navodari;
· Realizarea unei marine port de agrement la sud de Digul de Sud al incintei portuare;
· Largirea profilului DC86, de la 2 la 4 benzi de circulatie, pentru evitarea supraaglomerarii ce are loc in special in sezonul estival;
· Amenajarea unor instalatii de agrement in zona Lacului Siutghiol;
· Transformarea falezei Canalului Poarta-Alba Midia, in zona de inters turistic si local, prin amenajari cu spatii publice, zone verzi si terase de alimentatei publica;
· Realizarea unui pod rutier peste Canalul Poarta-Alba Midia, care sa asigure o lagatura mai facila cu zona de sud a orasului Navodari, zona in care sunt rezervate suprafete de teren penlru realizarea unor zone verzi( pare tematic. zona de agrement si sport) si comerciale (centru comercial, mall etc);
· Realizarea unei ecluze intre Canalul Poarta-Alba Midia si Lacul Siutghiol;
· Valorificarea sitului arheologic -insula Ostrov prin amenajarea unui parc tematic istoric
 
Se urmăresc:

· eliminarea surselor de poluare provenite de la unităţile industriale şi agricole existente, reducerea poluării fonice, noxe şi pulbere rezultate din traficul rutier,
· limitarea extinderii intravilanului cu suprafeţe ce nu sunt justificate prin existenţa unor potenţiali investitori sau solicitări expres din partea populaţiei,
· regularizarea şi eliminarea zonelor inundabile de pe parcursul cursurilor de apă existente, protejarea fondului forestier, mărirea suprafeţelor verzi amenajate, de sport, de protecţie şi tehnice.
· Impunerea de interdicţii permanente de construire în baza culoarelor de protecţie ale infrastructurii tehnice, a zonelor de protecţie sanitară şi a zonelor de protecţie a bazinelor hidrografice.
 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:

Dragoș Iulian Tudoran, undă verde de la Mediu pentru un bloc de patru etaje în Mamaia Nord

 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Năvodari a câștigat premiul de „Cea mai digitalizată primărie de oraș”

22 Jan 2022 1135

Cimitirul din Năvodari va fi extins. Primăria va realiza un PUZ pentru a expropria proprietarii de terenuri

15 Dec 2021 656

Lucrări fără autorizație la Pui pe Jar! Firma a primit undă verde pentru intrarea în legalitate

10 Sep 2021 3070

Meciul și „repriza a treia“ Foști membri ai echipei de fotbal Tractorul Năvodari s-au revăzut și în acest an (galerie foto)

12 Aug 2021 2960

Prezență numeroasă la „Crosul Năvodariului“. Printre alergători s-a numărat și militarul gălățean Laurențiu Cobzaru (galerie foto)

28 Jul 2021 2307

Petre Dinică a preluat conducerea Serviciului de Asistență Socială în cadrul Primăriei Năvodari

01 Jul 2021 1952

Primăria Oraşului Năvodari, județul Constanța angajează

31 May 2021 1447

Două entități din județul Constanța, vizate de sesizări la instanță, înaintate de către Curtea de Conturi

26 May 2021 1256

Pregătiri pentru sosirea turiștilor pe litoral. Promenada din Mamaia Nord, pusă la punct pentru venirea vizitatorilor (foto)

08 May 2021 2407

Nouă posturi vacante la Primăria Oraşului Năvodari

13 Mar 2021 3082

Primăria orașului Năvodari angajează. Care sunt condițiile de participare la concurs

09 Mar 2021 1769

Posturi vacante la Primăria Orașului Năvodari

08 Oct 2020 1571

#alegerilocale2020 Nicolae Matei, candidat Neamul Românesc, primăria Năvodari - “În aceasta toamnă, introducem programul Mapa profesorului”

23 Sep 2020 1330

#alegerilocale2020 Nicolae Matei și Mariana Mircea – “Pe 27 septembrie, votați Partidul Neamul Românesc, vom face tot ce depinde de noi să dezvoltăm orașele Năvodari și Cernavodă!”

21 Sep 2020 3167

#alegerilocale2020 Matei Nicolae, candidat Neamul Românesc- "Pericolul Centrului de deșeuri industriale periculoase de la Năvodari nu a dispărut!”

19 Sep 2020 1537