Proclamarea solemnă a Anului omagial și comemorativ 2022. „Nimic nu poate înlocui rugăciunea”

  • Prima Sfântă Liturghie din 2022 s-a încheiat la Patriarhie cu momentul solemn de proclamare a tematicilor comemorativă și omagială pentru noul an.

Așadar, 2022 este, în Patriarhia Română, „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” și „Anul comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț”.

Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul, Secretarul Sfântului Sinod, a citit Actul de proclamare. Documentul atestă că Sinodul a aprobat atât această proclamare cât și un program-cadru pentru activitățile teologic-educaționale, culturale și mediatice din Patriarhia Română.

După citirea actului, Patriarhul Daniel a luat cuvântul și a detaliat motivele alegerii acestor tematici și importanța lor.

„Rugăciunea este temelia vieții și creșterii spirituale a omului, este mântuitoare și sfințitoare deoarece ne umple de prezența iubirii lui Dumnezeu cel Atotmilostiv”, a subliniat Preafericirea Sa oferind mai multe îndemnuri scripturistice și amintind că rugăciunea „Tatăl nostru”, este izvorul de inspirație al tuturor celorlalte rugăciuni.

Nimic nu poate înlocui rugăciunea

Mai departe, Părintele Patriarh a explicat că „rugăciunea, ca prezență și lucrare a Sfântului Duh în omul evlavios aduce mângâiere, pace și bucurie. Ea ne unește cu Preasfânta Treime, Izvorul bucuriei și al vieții veșnice, dar și cu Biserica lui Hristos din toate timpurile și din toate locurile.

„Fără rugăciune nu este Biserică și nici viață creștină. Când pierdem bucuria și pacea sufletului, este semnul sigur că nu ne mai rugăm cum trebuie și cât trebuie. Creștinul ortodox trebuie să se roage cât mai mult fiindcă rugăciunea aduce multă iubire sfântă în inimă, ne unește cu Dumnezeu cel Milostiv, ne ajută să vedem în fiecare om un frate și în fiecare frumusețe a creației un dar de la Dumnezeu. Rugăciunea ne ajută să înfruntăm greutățile vieții și să pregustăm încă din lumea aceasta lumina și bucuria învierii și a vieții veșnice”.

„Nimic nu poate înlocui rugăciunea și nicio activitate nu este mai de preț decât rugăciunea, fiindcă ea ne dăruiește inspirație și putere pentru a rosti cuvântul frumos și pentru a săvârși fapta bună”.


„În contextul restricțiilor cauzate de situația pandemică mondială din ultimii doi ani, s-a constatat și mai mult necesitatea accentuării practicii rugăciunii în viața Bisericii și a credincioșilor. Rugăciunea este izvor de bucurie și de putere spirituală, izvor de pace și de iubire față de Dumnezeu și de semenii noștri. Este, așa cum au spus sfinții rugători, ‹respirația spirituală a sufletului›”.

„Dacă îl chemăm pe Domnul Iisus Hristos stăruitor în rugăciune, zicând: ‹Doamne, mântuiește-ne! Doamne, scapă-ne!›, atunci El prin harul Său vine la noi în suflet, ne luminează și ne întărește. Toate faptele bune ale creștinului și toate gândurile curate sunt roadele rugăciunii sale și ale celor ce se roagă pentru el: preoți, părinți, prieteni evlavioși și oameni buni.

„Pornind de la îndemnul Sfântului Apostol Pavel ‹Rugați-vă neîncetat!›, sub călăuzirea Sfântului Duh și prin practica duhovnicească a Sfinților Părinți, rugăciunea ‹Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu miluiește-mă pe mine păcătosul!› denumită atât ‹Rugăciunea minții›, cât și ‹Rugăciunea inimii› a devenit calea cea mai bună pentru luminarea sufletului și sfințirea vieții creștinului”.


În partea a doua a cuvântului său, Patriarhul a argumentat faptul că „în contextul împlinirii a o mie de ani de la trecerea la Domnul a Sfântului Simeon Noul Teolog (1022) și a trei sute de ani de la nașterea Sfântului Paisie de la Neamț (1722), Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat anul 2022 drept „Anul comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț”.

În continuare, Patriarhul a prezentat date din viața celor trei sfinți precum și despre cele trei perioade de revigorare spirituală în istoria Bisericii care se leagă de numele lor.

Ceremonia s-a încheiat cu prezentarea celor două icoane ale Anului omagial și comemorativ 2022: Reprezentarea „Maica Domnului-Oranta” și icoana Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț.

De la strană, Arhid. Mihail Bucă și alți membri din Grupul psaltic Tronos au intonat Condacul „Apărătoare Doamnă”, troparele celor trei sfinți amintiți, dar și un imn special creat recent de Pr. Cristian Alexandru – „Imnul rugăciunii isihaste”.Sursa foto-text: basilica.ro. 

Sursa video: Facebook/ TRINITAS TV 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Iusuf Murat, muftiul Cultului Musulman din România, a participat la aniversarea a 15 ani de la întronizarea Preafericitului Părinte Daniel ca Patriarh

30 Sep 2022 852

Doliu în familia unui fost candidat la prezidențiale. „Noaptea trecută a murit mama mea...”

27 Sep 2022 1627

15 ani de la întronizarea Preafericitului Părinte Daniel ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române

26 Sep 2022 500

40 de zile de la moartea părintele Ioil protosinghelul, starețul mănăstirii „Sfântul Ilie” Histria. ÎPS Teodosie a oficiat slujba parastasului

22 Sep 2022 535

Patriarhul Daniel „Profesorul Radu Ciuceanu va rămâne în memoria noastră, nu doar ca un supraviețuitor, ci ca un erou învingător“

15 Sep 2022 576

Cultura constănțeană, în doliu Când are loc slujba de înmormântare a lui Ștefan Lăpușan

12 Sep 2022 1251

ÎPS Teodosie va oficia căsătoria lui George Simion din localitatea Măciuca

27 Aug 2022 1433

ÎPS Teodosie, însoțit de un sobor de preoți s-a rugat în câmp pentru venirea ploii (VIDEO)

22 Aug 2022 2299

Poziția oficială a Arhiepiscopiei Tomisului referitoare la incidentul de la Ziua Marinei

15 Aug 2022 2806

UPDATE Incident la Ziua Marinei de la Constanța! Ce s-a întâmplat în timpul slujbei lui Teodosie (VIDEO)

15 Aug 2022 6001

Fotoreportaj Imagini impresionante! Forțele Navale Române au marcat „Ziua Recunoștinței”

14 Aug 2022 1224

Calendar ortodox 5 august 2022 Ce sărbătoare este vineri?

05 Aug 2022 685

Calendar-Ortodox 28 iulie - pomenirea Sfintilor Apostoli si diaconi

28 Jul 2022 552

Horoscop pentru vineri, 22 iulie 2022. Află cum va fi ziua de azi pentru zodia ta

22 Jul 2022 935

IPS Teodosie, însoțit de un sobor de preoți s-a rugat în câmp la Techirghiol pentru venirea ploii (GALERIE FOTO+VIDEO)

20 Jul 2022 2457