Proiectul de modificare a Statutului poliţistului, lansat în dezbatere publică. Se doreşte extinderea sistemului din care provin poliţiştii

  • Se conturează necesitatea instituirii unei noi rute, alternative, de formare profesională inițială de nivel studii universitare de master în cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, destinată candidaților care dețin o licență în specializări universitare necesare structurilor Ministerului Afacerilor Interne.
Ministerul Afacerilor Interne supune dezbaterii publice proiectul de Ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, cu modificările și completările ulterioare.

Având în vedere necesitatea intensificării eforturilor în vederea executării misiunilor din competență pe domeniul ordine și siguranță publică, precum și a altor misiuni cu caracter special determinate de specificul situațiilor de criză nou apărute, analizând într-un mod obiectiv nevoile Ministerului Afacerilor Interne, din perspectiva asigurării unui nou sistem de formare inițială a ofiţerilor de poliţie, s-a ajuns la concluzia că se impune o lărgire a bazei de proveniență a poliţiştilor.

„Ministerul Afacerilor Interne se confruntă, în continuare, cu un deficit considerabil de personal, iar exercitarea competenţelor legale presupune existența resurselor, ținând seama de faptul că toate aceste aspecte pot constitui o vulnerabilitate a modului de intervenție a structurilor implicate în asigurarea ordinii și siguranței publice, intervine obligația autorităților statului de a înlătura sau, cel puțin, de a diminua această vulnerabilitate, printr-o intervenție legislativă care să asigure funcționalitatea prevederilor statutare”, se arată în motivarea modificărilor propuse în proiect. 

Se conturează necesitatea instituirii unei noi rute, alternative, de formare profesională inițială de nivel studii universitare de master în cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, destinată candidaților care dețin o licență în specializări universitare necesare structurilor Ministerului Afacerilor Interne, sursă de natură să contribuie la acoperirea, într-o măsură semnificativă, a cerinței privind încadrarea cu personal calificat a posturilor deficitare prevăzute a fi ocupate cu personal cu statut de ofițer de poliție. 

Propunerile, sugestiile și opiniile persoanelor interesate pot fi transmise pe adresa de e-mail dgj_transparenta@mai.gov.ro, cu mențiunea că MAI are în vedere să propună adoptarea proiectului în ședința Guvernului din săptămâna 28.06 – 02.07.2021.
 

În secțiunea „Documente” a materialului puteți consulta textul integral al Ordonanței de Urgență. 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Guvernul a modificat Statutul poliţistului. Vizați, cei care au promovat concursul de admitere la programul de master profesional

28 Oct 2022 1533

Ordonanța de Urgență pentru modificarea Legii privind Statutul polițistului, adoptată de Guvern

30 Jun 2021 1503

Doi polițiști constănțeni au vrut să oblige IPJ să le achite rata la casă. Ce au spus judecătorii

30 Nov 2019 4535

Ordonanţă de urgenţă Se modifică Statutul poliţistului! Cei cu funcţii de conducere vor avea mandat de patru ani. Ratele imobiliare le vor fi decontate (document)

30 Aug 2019 2645

Statutul poliţistului local, pe masa deputaţilor. A fost adoptat de Senat (document)

15 Apr 2019 6129

Lege pentru poliţişti şi militari. A fost promulgată de preşedintele României şi publicată în Monitorul Oficial

07 Dec 2018 19555

SNPPC BT IPJ Constanţa, punct de vedere cu privire la proiectul de modificare a Statutului Poliţistului

18 May 2018 2248

Atenţie! Se schimbă legea Legitimarea, încătuşarea şi conducerea la sediul poliţiei. Explicaţii pe înţelesul tuturor

11 Dec 2017 51856

Când va fi finalizat noul statut al polițistului. Ce i-au cerut polițiștii ministrului Carmen Dan

08 Aug 2017 2745

Petre Tobă şi trei ofiţeri din MAI, suspendaţi

03 Oct 2016 2846

Modificări în statutul polițistului. Ce trebuie să știe polițiștii, familiile lor dar și șefii din poliție

21 Jul 2016 7796

S-a modificat legea privind statutul poliţistului. MAI va putea reîncadra poliţiştii plecaţi din sistem

12 Jul 2016 9439

CCR a declarat definitiv ca neconstituţională o prevedere din Statutul poliţistului

19 Apr 2016 2346

CCR a decis că ocuparea posturilor de conducere din poliţie trebuie reglementată prin lege, nu prin ordin de ministru!

24 Mar 2016 2895

Ce a stabilit azi, Guvernul, cu privire la polițiști

18 Feb 2016 18441