Proiectul Reactis ce prevede punerea în valoare a patrimoniului istoric, cultural, arhitectural, aprobat de Primăria Constanța

Foto: Primăria ConstanțaPrimăria municipiul Constanța, prin H.C.L. nr.126/2022, a aprobat ”PROGRAMUL MULTIANUAL REACTIS - REAbilităm ConsTanța IStorică pentru realizarea lucrărilor de protejare și intervenție asupra clădirilor cu valoare cultural arhitecturală situate în centrul istoric Constanța și alte perimetre considerate prioritare din municipiul Constanța”.

Potrivit Primăriei Constanța, prezentul program are ca scop stabilirea principiilor şi cadrului general pentru punerea în valoare a patrimoniului istoric, cultural, arhitectural, ambiental prin derularea lucrărilor de protejare și intervenție asupra clădirilor situate în centrul istoric al municipiului Constanța și oferă deținătorilor de clădiri istorice un instrument financiar flexibil și ușor de accesat, în vederea creșterii calității arhitectural - ambientale a clădirilor istorice prin reabilitarea structural - arhitecturală a anvelopei acestora, în concordanță cu planurile de urbanism și regulamentele locale aferente.

„Zona prioritară 1 a programului este reprezentată de insula urbană delimitată de străzile: bd.Tomis, str. Vasile Alecsandri, str. Ecaterina Varga și str. Negru Voda, conform planului de mai jos.
În acest context, UAT municipiul Constanța a demarat elaborarea “Notelor tehnice de constatare” în scopul stabilirii stării tehnice a clădirilor din zona prioritara I – Program REACTIS, din punctul de vedere al asigurării cerințelor esenţiale de calitate a construcţiilor”.
Proiectul primăriei pentru întocmirea notelor tehnice se va derulea timp de 45 zile, începând din data de 15.09.2023 și va implica deplasarea pe teren a prestatorului, firmă reprezentată de specialiști atestați de Ministerul Culturii pentru elaborarea expertizelor tehnice la clădirile din zonele protejate și asigurarea accesului în clădiri din partea proprietarilor/deținătorilor acestora“ - au mai precizat reprezentanții Primăriei Constanța.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

S-a încheiat prima etapă de inventariere a clădirilor-monument din Peninsulă. Care este stadiul implementării programului REACTIS?

03 Feb 2023 1683

Primăria a lansat în consultare proiectul de hotărâre pentru regenerarea urbană în Zona Peninsulară (documente)

02 Nov 2021 1958