S-a încheiat prima etapă de inventariere a clădirilor-monument din Peninsulă. Care este stadiul implementării programului REACTIS?

  • „Programul multianual REACTIS – Reabilitare Constanța Istorică pentru realizarea lucrărilor de protejare și intervenție asupra clădirilor cu valoare cultural arhitecturală situate în centrul istoric Constanța și alte perimetre considerate prioritare din municipiul Constanța“ a fost aprobat prin HCL nr. 126/2022
  • Directorul executiv al Direcției Patrimoniu din Primăria Constanța, Adrian Răzvan Calotă spune că s-a încheiat inventarierea clădirilor monument istoric și a clădirilor cu valoare istorică, culturală sau arhitecturală situate în zona de acțiune prioritară
  • Este vorba despre 13 imobile din zona prioritarǎ a programului, zona delimitată de străzile: bd.Tomis, str. Vasile Alecsandri, str. Ecaterina Varga și str. Negru Vodă
 

 
În 2021, Primăria Constanța lansa în consultare publică un proiect care viza regenerarea urbană în Zona Peninsulară în cadrul „Programul multianual REACTIS – Reabilitare Constanța Istorică pentru realizarea lucrărilor de protejare și intervenție asupra clădirilor cu valoare cultural arhitecturală situate în centrul istoric Constanța și alte perimetre considerate prioritare din municipiul Constanța“.
 
Proiectul a fost aprobat ulterior prin HCL nr. 126/2022.

Acesta are ca scop declarat stabilirea  principiilor  şi  cadrului  general  pentru punerea  în  valoare  a  patrimoniului  istoric,  cultural,  arhitectural,  ambiental  prin  derularea lucrărilor de protejare și intervenție asupra clădirilor situate în centrul istoric al municipiului Constanța.

Prin intermediul programul se oferea deținătorilor  de  clădiri  istorice  inclusiv un  instrument  financiar flexibil și ușor de accesat, în vederea creșterii calității  arhitectural  -  ambientale a clădirilor istorice prin reabilitarea structural - arhitecturală a anvelopei acestora, în concordanță cu planurile de urbanism și regulamentele locale aferente.

Locuitorii din Peninsulă au solicitat autorităților locale să prezinte stadiul implementării acestui proiect.
 
 
Directorul executiv al Direcției Patrimoniu din Primăria Constanța, Adrian Răzvan Calotă spune că s-a încheiat inventarierea clădirilor monument istoric și a clădirilor cu valoare istorică, culturală sau arhitecturală situate în zona de acțiune prioritară.
 

Comisiei de coordonare a Programului de reabilitare a anvelopei cladirilor situate în centrul istoric Constanța, constituită din dispoziția primarului, are în componență membrii din cadrul direcțiilor de specialitate ale primăriei și consultanți cu specializare în domeniul arhitectură/urbanism, reprezentați ai Ordinului Arhitecților din Romania - filiala Dobrogea și ai Direcției Județene de Cultură Constanța.
 
Zona de acțiune a programului este constituită din: zona Peninsulară (între str. Termele Romane/Str. Traian la V, Bd. Elisabeta la S, Marea Neagră/Plaja Modern la E și Bd. Ferdinand la N); situl urban „Zona Comercială Centrală" (între Bd. Ferdinand la S, str. Ștefan cel Mare la N, Marea Neagră/Plaja Modern la E, str. I.G.Duca la V); situri urbane protejate din zona centrală (între str. Ștefan cel Mare la S, Bd. Mamaia la N, str. Mihai Viteazu la V și strada Mihai Eminescu la E).

 
În tabelul de mai jos se regăsește lista imobilelor din zona prioritară a programului REACTIS, vezi foto:


 
Reprezentantul municipalității a mai adăugat că stabilirea procedurii de finanțare a lucrărilor de protejare și intervenție se va face după elaborarea notelor tehnice de constatare care va cuprinde și o evaluare a volumului de lucrări, pentru fiecare etapă în parte.
 
Totodată, în răspunsul transmis locuitorilor din zona Peninsulară, se precizeaz că pe măsură ce programul se va extinde și în alte zone, primăria va inventaria și alte clădiri pentru care se vor întocmi note tehnice și se vor relua etapele programului conform legislatiei în vigoare.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 

Citește și:

Constănțeanul supărat. USR PLUS solicită Poliției Locale o analiză a tuturor clădirilor emblematice ale orașului


 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Câștigătorii finanțărilor nerambursabile de la Consiliul Județean Constanța pentru activităţi nonprofit culturale pentru anul 2023

03 Jun 2023 651

Indicele Transparenței Locale Ce scor a primit Primăria Constanța?

03 Jun 2023 1196

Noul termen pentru finalizarea șantierului de pe Ștefan cel Mare din Constanța este 1 septembrie. Iată ce prevede proiectul tehnic (DOCUMENT)

01 Jun 2023 4921

Investitorii de la Margona MTC, Genesis Concept, Tomis Real Estate și Confort Urban fața în față cu reprezentanții Comisiei de Urbanism a Primăriei Constanța

31 May 2023 707

Contractul încheiat cu Numart MS Kraft SRL pentru restaurarea statuilor și monumentelor istorice din municipiul Constanța, adiționat cu repetiție (DOCUMENTE)

27 May 2023 958

Primăria Constanța cheltuie 540 mii de euro. Comisiile de selecție ale proiectelor non-profit, la secret

25 May 2023 1189

Instalați în același sediu cu ADD Cine sunt membrii fondatori ai Asociației Organizația de Management al Destinației Județul Constanța? (DOCUMENTE)

25 May 2023 1042

După ce a blocat reabilitarea piețelor agroalimentare Griviței și Pescăruș, Chițac le transferă din nou la Administrația Fondului Imobiliar SRL (DOCUMENT)

24 May 2023 4164

Consiliul Local Municipal votează șefii de secţii de la Spitalul de Boli Infecţioase. Iată nominalizările (DOCUMENTE)

23 May 2023 962

Parohia din Veterani rămâne fără o parte din teren E-Distribuție Dobrogea va amplasa postul de tranformare pe pământul dat în folosință bisericii (DOCUMENT)

22 May 2023 868

După ce a avut grijă de propriul buzunar, primarul Chițac a majorat și indemnizațiile consilierilor locali municipali(DOCUMENT)

12 May 2023 1607

Reorganizări în administrația Chițac Viitorii angajați ai Direcției Locuințe Sociale din cadrul DGAS Constanța, obligați să susțină concursuri! În organigramă apar 28 de posturi (DOCUMENTE)

10 May 2023 2633

Constănțeanul supărat Florin Cocargeanu, viceprimar Constanţa - „Vergil Chiţac a decis soarta Creşei nr. 6 de pe Aleea Topolog. În locul ei va fi construită o parcare supraetajată”!

08 May 2023 3394

Ghenele de gunoi vor fi reparate iar locurile de joacă vor fi amplasate începând cu luna iunie Zona reabilitată din cartierul Inel II va beneficia de iluminat LED și camere de supraveghere!

06 May 2023 993

Cine sunt câștigătorii finanțărilor Consiliului Județean Constanța pentru proiecte și activități non-profit de promovare a sportului de masă?(DOCUMENTE)

06 May 2023 1733