Harta strategică de zgomot pentru municipiul Constanța Sursa principală de zarvă este traficul rutier (DOCUMENT)

  • Municipiul Constanța are o hartă strategică de zgomot reactualizată. Reamintim, CLM Constanța a adoptat în ședința de luna trecută actualizării documentului, potrivit căruia nu se înregistrează niveluri ale presiunii acustice care să depășească valorile admisibile sau de prag pentru zgomotul industrial
  • Sursa principală de zgomot în municipiul Constanța rămâne traficul rutier, potrivit raportului privind datele utilizate în procesul de cartare a zgomotului din ianuarie 2024
  • Conform măsurătorilor efectuate, arterele cu un nivel crescut de zgomot, pe care se regăsesc cei mai multi locuitori afectați sunt: b-dul Aurel Vlaicu, b-dul I.C. Brătianu, b-dul 1 Mai, str. Mircea cel Bătrân, str. Negru Vodă, str. I.G. Duca, str. Dezrobirii, str. Cumpenei, str. Baba Novac, str. Soveja, Șos. Mangaliei, b-dul Mamaia, b-dul Tomis, b-dul Ferdinand
  • În afara zonei industriale Port Constanța (care nu face obiectul prezentei documentații), s-au luat în considerare următoarele unități industriale care intră sub incidenta Legii nr. 121/2019: Electrocentrale Constanța SA, Rodata SA, Heineken România

Municipiul Constanța are o hartă strategică de zgomot reactualizată. Reamintim, CLM Constanța a adoptat în ședința de luna trecută actualizării documentului, potrivit căruia nu se înregistrează niveluri ale presiunii acustice care să depășească valorile admisibile sau de prag pentru zgomotul industrial.
 
Sursa principală de zgomot în municipiul Constanța rămâne traficul rutier, potrivit raportului privind datele utilizate în procesul de cartare a zgomotului din ianuarie 2024.
 
Conform măsurătorilor efectuate, arterele cu un nivel crescut de zgomot, pe care se regăsesc cei mai multi locuitori afectați sunt: b-dul Aurel Vlaicu, b-dul I.C. Brătianu, b-dul 1 Mai, str. Mircea cel Bătrân, str. Negru Vodă, str. I.G. Duca, str. Dezrobirii, str. Cumpenei, str. Baba Novac, str. Soveja, Șos. Mangaliei, b-dul Mamaia, b-dul Tomis, b-dul Ferdinand.

În afara zonei industriale Port Constanța (care nu face obiectul prezentei documentații), s-au luat în considerare următoarele unități industriale care intră sub incidenta Legii nr. 121/2019: Electrocentrale Constanța SA, Rodata SA, Heineken România.
 
În urma schimbării algoritmului de calcul, confrom anexei 2 din Legea nr. 121/2019, începând cu 2022 se cuantifică și autovehiculele medii și motocicletele, ceea ce duce la o creștere a nivelului zgomotului calculat pe fiecare stradă, comparativ cu situația anului 2018.

În ceea ce privește zgomotul provenit din activități industriale, acesta este relativ mic, doar 253 locuitori fiind expuși la niveluri ale zgomotului de pește 55 dB(A), respectiv riveranii unităților industriale Electrocentrale Constanța SA și Heineken România.
 
În municipiul Constanța nu se înregistrează niveluri ale presiunii acustice care să depășească valorile admisibile sau de prag pentru zgomotul industrial. Nu se găsesc în interiorul aglomerării urbane Constanța contururi de 55 dB(A) pentru indicatorul L_zsn sau 50 dB(A) pentru indicatorul L_noapte de la sursele de zgomot de tip industrial aflate în afara limitei administrative.
 
Suprafața inclusă în cartarea strategică de zgomot nu include drumuri, căi ferate, aeroporturi din afara limitei administrative a aglomerării. Drumurile și caile ferate care ies din limita administrativă sau se află în imediata sa apropiere au fost luate în considerare ca surse de zgomot.

 
Raportul a fost realizat de Enviro Consult, potrivit contractului de servicii încheiat cu Primăria Constanța cu nr. 158071/29.07.2022 având ca obiect realizare „Actualizarea hărții strategice de zgomot pentru municipiul Constanța, aprobată prin HCL nr.458/2018”.

 În secţiunea „Documente“ puteţi vizualiza raportul privind prezentarea evaluării rezultatelor obţinute prin cartarea de zgomot pentru fiecare hartă strategică de zgomot în municipiul Constanţa.

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
În secțiunea Documente puteți consulta Proiectul de hotărâre nr. 76/2024 privind aprobarea „Actualizării hărții strategice de zgomot pentru municipiul Constanța”.
 
Citește și:

Primăria vrea să actualizeze harta strategică de zgomot pentru municipiul Constanța


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Licitații publice Consiliul Județean Constanța a demarat procedura cu pentru achiziția studiului de prefezabilitate pentru realizarea unui spital cu deservire regională (DOCUMENT)

24 Apr 2024 464

Ședință CJC Au fost stabiliți câștigătorii proiectelor sportive care vor beneficia anul acesta de finanțări nerambursabile (DOCUMENT)

23 Apr 2024 858

Se renunță la licitație în favoarea negocierii directe Elevii constănțeni au depus amendamente pentru lotul 3 de transport pe traseele din județul Constanța (DOCUMENTE)

23 Apr 2024 542

Componența comisiei de selecție ale proiectelor non-profit Consiliul Județean Constanța a alocat finanțări nerambursabile de 6 milioane de lei pentru cultură (DOCUMENT)

01 Apr 2024 1368

Aproximativ 200 de veterani din teatrele de operații au acum gratuitate pe mijloacele de transport în comun din municipiul Constanța(DOCUMENT)

01 Apr 2024 804

Nomad Atelier a elaborat documentația Proiectul de modernizare unor stații de transport în comun din Constanța mai scump cu 130.000 de euro(DOCUMENT)

25 Mar 2024 709

Primăria Tuzla, județul Constanța, licitație importantă ce vizează delegarea gestiunii activității de sortare a deșeurilor

19 Mar 2024 475

Vin alegerile, primarul nu se grăbește Recepția lucrărilor de mobilitate urbană din Constanța, un cartof fierbinte pentru administrația Chițac!

18 Mar 2024 2096

După doi ani de demersuri din partea USR Mangalia și urmare a adreselor ISC Construcțiile de pe taluzul Mangaliei ar putea fi oprite de instituțiile statului!

17 Mar 2024 854

Decizii ale Consiliului de Administrație Liliana Cristescu, mandat prelungit până în septembrie la conducerea Administrației Fondului Imobiliar SRL

13 Mar 2024 713

Consiliul Județean Constanța a alocat un buget de 5.500.000 lei pentru proiectele sportive! Care este data limită de depunere a acestora?(DOCUMENT)

10 Mar 2024 1508

Opinie cu rezerve Camera de Conturi a publicat raportul de audit financiar asupra situațiilor financiare consolidate ale orașului Năvodari (DOCUMENT)

08 Mar 2024 816

Opinie cu rezerve Camera de Conturi Constanța, raport de audit asupra situațiilor financiare ale Municipiului Medgidia (DOCUMENT)

07 Mar 2024 800

2.6 milioane de euro puse la bătaie Consiliul Județean Constanța, programul de finanțări nerambursabile pentru anul 2024(DOCUMENT)

27 Feb 2024 915

Directorul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia conduce Comisia de evaluare anuală a lui Aurel Mototolea, managerul MINAC (DOCUMENT)

25 Feb 2024 887